İçindekiler
Amazon Nedir ve Nasıl Çalışır?Niçin Amazon Mağazası Açmalıyım?
Amazon’da Nasıl Mağaza Açılır?
Amazon’da Mağaza Açabilmek İçin Gereken Belgeler Nelerdir?
Amazon’da Ne Kadar Sürede Mağaza Açılır?
Amazon’da Mağaza Açmak Ücretli midir?
Amazon’da Ürün Listeleme
Amazon’da Komisyon Oranları Nedir?
Amazon’da Faturalandırma
Jet Stok ile Amazon Entegrasyonu
İnternet üzerinden satış yapmak, teknolojinin gün geçtikçe daha da çok gelişmesiyle tüm ürün satışı ve pazarlaması yapan şirketlerin, e-ticaret markalarının markalaşma yolunda gerekliliği olmuştur. Potansiyel müşteri ağının da genişlemesini sağlayan sanal mağazacılık girişimleri ile birçok pazaryeri açılmış ve satıcı ile alıcılar buluşturulmuştur. 2018’de Türkiye’de faaliyete geçen Amazon, web sitesi üzerinden satış yapan ve en çok bilinen pazaryerlerinden birisidir. Bu içeriğimizde de Amazon’da neden ve nasıl dükkan sahibi olunacağından bahsedeceğiz.
Amazon Nedir ve Nasıl Çalışır?
Jeff Bezos tarafından 1994 senesinde kurulan ve başlarda internetten kitap satışına odaklanan Amazon, zamanla önce Amerika’nın sonra da dünyanın en çok tercih edilen online perakendecilerinden birisi olmuştur. Platformun satıcılara açılması ile birlikte dünya üzerindeki pek çok şirket, ürünlerini Amazon’da satmaya başlamıştır. Böylece Amazon, Alibaba ile birlikte en büyük online pazaryerlerinden birisi olmuştur.
Amazon’un iki farklı çalışma prensibi vardır. Birincisi, kendi tedarik ettiği ürünleri Amazon adıyla satışa sunmaktır. Bu prensipte kullanıcılar alacakları ürünleri direkt olarak Amazon’dan alırlar. İkinci yöntem ise şirketlerin Amazon platformunda kendi mağazalarını oluşturup kendi ürünlerini satışa sunmasıyla Amazon kullanıcılarına ulaşmasıdır.
Amazon’da satıcı olan kullanıcılar, bu platformun kendi kargo sistemlerinden yararlanabilirler. Bunun yanında kendileri de ürünlerini alıcılara kargolayabilirler.
Niçin Amazon Mağazası Açmalıyım?
Bu platform, hem müşteri hizmetleri hem de kullanıcı dostu olma konularında kendini kanıtlamış firmalardandır ve bunların yanında bilinen en iyi online pazaryerlerinden birisidir. Amazon’da bir mağaza açmak ve satılacak ürünleri listelemek satıcı hesabı olan kullanıcılar için iyi bir referanstır.
Türkiye’de hizmet vermesinin üstünden henüz çok uzun süre geçmese de ilerleyen zamanlarda pek çok kişi bu platformda yer almak isteyecektir. Bu pazaryerinde bir mağaza sahibi olmak güçlü ve güvenilir bir kanaldan satış yapabilme imkânı sunar.
Amazon’da Nasıl Mağaza Açılır?
Bu platformda satış yapabilmek için öncelikle satıcı hesabı açılmalıdır. Bu adım tamamlandıktan sonra istenilen bazı bilgiler girilir, gereken belgeler temin edilir ve bunlar tamamlandıktan sonra mağaza ürünleri listelenebilir.
Amazon’da Mağaza Açabilmek İçin Gereken Belgeler Nelerdir?
Amazon pazaryerinde satıcı hesabına sahip olabilmek için bazı belgelerin temin edilmesi ve iletilmesi gerekir.
- Kredi kartı ve bilgileri: Açılmış olan satıcı hesabının bakiyesi yeterli olmadığında, satış ücretlerinin tahsil işlemi için gerekir.
- Telefon numarası: İletişimi sağlayabilmek için istenir.
- Firmaya ait kayıt bilgileri: Şirketin adres bilgileri, sicil numarası, Mersis numarası ile şirkete ait vergi numarası gerekir.
- İrtibat sağlanacak kişiye ait bilgiler: Öncelikli irtibat kişisine ait kimlik bilgileri, doğum yeri ve tarihi ile telefon numarası istenir.
- Banka hesabına ait bilgiler: Satış sonucunda alınacak gelirin yatırılabilmesi için bir TL hesabı ile giriş yapmak gerekir.
Amazon’da Ne Kadar Sürede Mağaza Açılır?
Amazon’daki dijital mağazanın aktif hâle gelebilmesi için satıcı hesabı açıldıktan sonra hesabı onaylamak yeterlidir. Artık bu platformda ürünler listelenebilir.
Amazon’da Mağaza Açmak Ücretli midir?
Amazon pazaryerinde satıcı mağazalarının bir aylık ücreti 99 TL’dir. Aylık olarak tahsil edilen bu bedelin dışında farklı kategorilerde yapılan satış başına komisyon kesintisi de yapılır.
Amazon’da Ürün Listeleme
Amazon pazaryerinde ürün listeleme işlemi için ücret talep edilmez. Mağaza sahipleri, satıcı hesabı açtıklarında “Profesyonel Satıcı” modeli için istenen aylık ücreti ile satış sonrasında kesilecek komisyon bedelini öderler.
Amazon’da Komisyon Oranları Nedir?
Şu an Türkiye’de Amazon üzerinden 15 kategoride ürün satışı yapılmaktadır. Bu kategorilerin komisyon oranları aşağıdaki verildiği gibidir:
- Spor ürünlerinde %10 komisyon
- Fotoğraf Makinesinde %6 komisyon
- Ofis Ürünlerinde %10 komisyon
- Cep Telefonlarında %6 komisyon
- Kıyafet Dışındaki Bebek Ürünlerinde %10 komisyon
- Bilgisayarlarda %6 komisyon
- Kitaplarda %10 komisyon
- Elektronik Aksesuarlarda %10 komisyon
- Elektronik Ürünlerde %6 komisyon
- Oyunlar ve Oyuncaklarda %10 komisyon
- Kişisel Bakım Aletlerinde %10 komisyon
- Ev – Mutfak Ürünlerinde %10 komisyon
- Ev Gereçleri ve Dekorasyon Ürünlerinde %10 komisyon
Amazon’da Faturalandırma
Amazon’da satış yapıldıktan sonra 14 günlük periyotlar ile satışlardan elde edilen gelirler hesaba yatırılır. Bu ödemeler satıcıya fatura edilir ve satıcı hesabı üzerinden faturaların takibi yapılabilir.
Jet Stok ile Amazon Entegrasyonu
Jet Stok ile mağazanızı saniyeler içerisinde Amazon hesabınıza entegre edebilirsiniz. Bunun için tek gereken API bilgileridir. API bilgileri girildikten sonra çok kısa bir sürede entegre işlemi tamamlanır. Bütün ürünler jet hızıyla Amazon’a aktarılır. Ürünleri tekrar tekrar eklemeye gerek kalmaz ve siparişler otomatik onay sistemi sayesinde hızlıca onaylanır. Yüklenilen ürünlerin stok durumu ile ürün bilgileri de Jet Stok panelinden kolaylıkla takip edilip güncellenebilir.