İnternet çağının en önemli cihazları akıllı cihazlardır. Bu akıllı cihazların en önemli özelliği ise mobil uygulamalar sayesinde istenilen her şeye, her yerde ve her an ulaşabiliyor olmak. Mobil uygulamalar aracılığıyla evde, okulda, toplu taşımada, arabada, vapurda ve her yerde artık müzik dinleyebiliyor; kitap, gazete, dergi okuyabiliyor; film veya dizi izleyebiliyor, oyun oynayabiliyor, alışveriş yapabiliyor ve hatta çalışabiliyoruz. Günlük yaşamda kullandığımız pek çok uygulama için siz de “Bu benim aklıma gelmişti.” diyenlerdenseniz, aklınıza gelen konularla ilgili bir Android uygulamasını kendiniz tasarlayabilir ve kullanıma sokabilirsiniz. “Android uygulama nasıl yapılır?” sorusunun cevabına geçmeden önce “Android nedir?” sorusunun cevabını verelim.
Android Nedir ve Ne Gibi Avantajlar Sağlar?
Bugün pek çok telefon ve tablette kullanılan Android, Google tarafından geliştirilmiş olan bir işletim sistemi. Dünya üzerinde milyonlarca kişi tarafından kullanılan bu işletim sisteminde Linux işletim sistemi çekirdeği kullanılarak Android’in taban yapısı oluşturuluyor. Android işletim sistemi Apk uzantısını destekliyor. Bugün Android kökenli cihazlar, kullanıcılar açısından pek çok avantaj sağlıyor. Android kökenli cihazların kullanıcılara sağladığı avantajları ise şu şekilde sıralamak mümkün:
- İlk olarak Android uyumlu telefonların sağladığı en büyük avantaj, farklı uygulamaların kullanılabilir olmasına öncelik tanıması.
- Java destekçisi olması telefon ve tablet kullanıcılarının en dikkat ettiği özelliklerinden biri. Bu sayede Android kökenli her telefon ve tablet birçok uygulamanın çok rahatlıkla çalıştırıp kullanılmasına olanak tanıyor.
- Android kökenli uygulamalar genel olarak ücretsiz oluyor.
- Android, her geçen gün kendini geliştiren bir işletim sistemi olarak da dikkat çekiyor.
Android İşletim Sisteminin Bölümleri
Android işletim sistemi beş bölümden oluşuyor. Bunlar bölümler şunlar: Çekirdek, Android Runtime, kütüphaneler, uygulama çatısı ve uygulama katmanı.
- Çekirdek: Linux çekirdeğidir. Bu çekirdek güvenlik, hafıza yönetimi, süreç yönetimi, ağ yığınları ve sürücü modellerini içeriyor.
- Android Runtime: Sanal makinedir.
- Kütüphaneler: Veri tabanı kütüphaneleri, web tarayıcı kütüphaneleri, grafik ve ara yüz kütüphaneler.
- Uygulama Çatısı: Uygulama çatısı, uygulama geliştiricilere geniş bir platform sunan kısım anlamına geliyor.
- Uygulama Katmanı: Java ve Kotlin dilleri ile geliştirilmiş uygulamalar.
Android Uygulama Nasıl Geliştirilir?
Android uygulama geliştirmek için XML ve JAVA dillerine hâkim olmak gerekiyor. Bu diller hakkında bilgi sahibi olmayanların en başta özel bir eğitim almaları gerekiyor. Aksi halde bir Android uygulama geliştirmek pek mümkün değil. Bununla birlikte, Android uygulamalar için bilgisayarınıza bazı kurulumlar da yapmanız gerekiyor. Bu kurulumlar ise şöyle:
- Android SDK (Software Development Kit), yazılım geliştirme aracı anlamına geliyor. Bu yazılım geliştirme aracı gerçek cihazlarla bağlantı sağlıyor ve aynı zamanda var olan uygulamanın hatalarını çözmeye de destek oluyor. Öte yandan örnek uygulamayı da sunuyor.
- Java Development Kit (JDK), Android SDK öncesinde kurmanız gereken bir sistem.
- Son olarak Eclipse IDE ve NetBeans IDE indirmeniz gerekiyor. IDE’ler uygulama geliştirme süresini azaltmaya yarıyor.
Bu programları kurduktan sonra Android SDK ile Eclipse IDE’yi birbirine bağlamanız gerekiyor. Hemen belirtelim, bunlar daha yalnızca başlangıç aşamaları. Bu aşamaların ardından devreye teknik bilgiler giriyor.
Başarılı Bir Mobil Uygulamanın Olmazsa Olmazları
Artık her şeyin bir mobil uygulaması olsa da her mobil uygulamanın çok da başarılı olduğunu söyleyemeyiz. Başarılı bir mobil uygulamanın olmazsa olmazları var. O olmazsa olmazlar neler mi?
- İyi bir mobil uygulamasının ilk şartı elbette iyi bir UX, yani kullanıcı deneyimi. Peki, nedir bu kullanıcı deneyimi? Özetlemek gerekirse, kullanıcıların uygulamayı kullanırken hissettikleri her şey denebilir. Kullanıcılar uygulamanızı indirmiş olsalar bile kullanmayıp daha sonra kaldırıyorlarsa, bu onları tatmin etmediğiniz anlamına geliyor. Böyle bir durum yaşamamak ve kullanıcıların uygulamanız rahatlıkla ve sık sık kullanmalarını sağlamak için karmaşık olmayan, pratik uygulamalar geliştirmeniz önemli.
- Bir mobil uygulamanın göze nasıl hitap ettiği de son derece önemli. UI yani kullanıcı ara yüzü tasarımı bu noktada çok büyük önem taşıyor. Bugün ağırlıklı olarak daha minimalist uygulamaların öne çıktığını belirtelim. Gereğinden büyük imajlar kullanmamak, renk uyumu, yazı tipi gibi konular bu noktada önem taşıyor.
- Mobil uygulamalarda başlıklardan biri de uygulamanın hızı ve güvenliği. Kullanıcıların uygulamayı kullanırken zaman kaybetmemesi ve bilgilerinin güvenliğinden emin olması çok büyük önem taşıyor. Bu noktada Android uygulamanın kodlarının iyi yazıldığından emin olmalısınız ve hata testlerinin de muhakkak yapılmış olması gerektiğine dikkat çekmekte fayda var.
- Mobil uygulamanın işlevsel olması başka önemli başlıklardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Tasarlanan mobil uygulamanın kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte olması gerektiğini unutmayın.
- Android uygulamayı tasarladıktan sonra hedef kitlenize yönelik tanıtım ve pazarlama aşamasına da son derece önem vermelisiniz. Eğer hedef kitleniz uygulamadan haberdar değilse vaktinizi de boşa harcamış olursunuz.
- Kullanıcıların geri bildirimlerini takip etmeyi ihmal etmemeniz gerekiyor.
- Uygulamayı tasarlayıp kullanıma sunduktan sonra bir köşeye çekilip dönüşü bekleyeceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. En önemli noktalardan biri mobil uygulamaların daima güncel tutulmasıdır. Değişen teknolojilerle beraber gelişen cihazların yeni sürümlerine göre uygulamalarınıza güncellemeler yapmayı ihmal etmemelisiniz.