Angular JS, Javascript tabanlı olan kaynak kodları açık kodlu olan bir web uygulama çatısıdır diyebiliriz. Genel kullanım amacı da hem bilgisayarda hem de mobilde çalışabilen uygulamalar geliştirmektir. MVC ile MVVM mimari yapılarının kullanılmasıyla zengin web uygulamaları geliştirme konusunda son derece elverişli olmaktadır. Genel çerçeveden bakılınca Angular JS, bakımı kolay şekilde tutarak büyük ölçekte ve yüksek performansta birer web uygulaması oluşturmak için çerçevedir.
Angular Nasıl ve Ne Zaman Ortaya Çıktı?
Angular JS’nin mucitleri Misko Hevery ile Adam Abrons tarafınca ilk önce 2008 senesinde ortaya çıkarılmıştır. Başlangıcında yazılımcılar için değildi ancak tasarımcılar adına web uygulamaları geliştirme işini basitleştirmek amacı ile yola çıkmıştır. Hatta öyle ki tasarımcıların arka planda yapmaları gereken zorlu çalışmalar ile vakit kaybetmeden kolayca web uygulamalarını geliştirmeleri mümkün görünüyordu. Büyük oranda da o şekilde oldu.
Gelişim Süreci Nasıldır?
Her yeni bir buluş gibi Angular da birtakım zorlu olan kabul süreçlerini atlatıp başından beri gelişimine destek olan Google’ın birtakım önemli projelerinde denenmiştir. Farklı yazılım teknolojilerine nazaran büyük ölçüde avantaja sahip olan Angular JS’in 2010 yılı Ağustos ayında 1.0 versiyonu ile kullanıcılara sunulmasına karar verilmiştir. Birtakım gecikmeler sebebiyle 2011 yılının Mayıs ayında kullanıcıların hizmetine sunulabilen Angular JS böylece yazılım dünyasında yerini almıştır.
AngularJS’den Angular Versiyonuna
2012 ile 2014 seneleri arasında Facebook tarafınca geliştirilen “ember.js” ile “react.js” gibi frameworklerin Angular JS’den daha da iyi sonuçlar ile daha yüksek performans sergilediği gözlemlenmiştir. Bununla birlikte Angular JS’in eksikleri ile sorunları da bu sürece paralel olarak dikkat çekmeye başlamıştır. Durum bu şekildeyken Angular ekibi zor yollardan edinilmiş olan tecrübeler ışığında mevcutta yer alan Angular JS’i geliştirmek yerine baştan yeni bir framework üretimine karar vermiş oldular. Uzun zaman alan çalışmaların ardından en sonunda 2016 senesinin Eylül ayında yeni bir Angular (versiyon 2.0) kullanıcılara sunulmuş oldu. Ortaya çıkmış olan bu yeni framework ardından artık Angular versiyon 1.x yeni adıyla “Angular JS” oldu, yeni Angular versiyonu 2.x ise sadece “Angular” şeklinde anılmaya başlanmıştır.
Angular Kullanımı ile Geliştirilmiş Olan Belli Başlı Uygulamalar Nelerdir?
Dünyada en fazla tercih edilmekte olan frameworkler arasında yer alıyor olan Angular ile geliştirilen pek çok uygulama ile web sitesi arasından başlıca olanları şu şekildedir:
- Google Home
- Google ADS
- Google Fonts
- Google Store
- Google Pay
- Google Express
- Google Cloud
- Paypal
- Netflix
- Sandisk
- U.S. Bank
- Autodesk
- Emirates
- Microsoft Office Support
- The Guardian
- The Weather Channel
- Double Click (Angular JS’in Google tarafınca denenen ilk uygulaması)
Angular JS’nin Sağlamakta Olduğu Avantajlar Nelerdir?
- Açık kaynak kodları olan bir Javascript framework olmasıdır.
- MCV tasarımı kalıbı esas alındığı için kolay anlaşılabilir bir yapıdadır.
- HMTL’e veri bağlama imkanını sunmaktadır. Bu sayede kullanıcıya duyarlı bir deneyim imkanı sunar.
- Angular JS’de güncellenmiş olan bir sayfa HTML koduna eklenmek yerinde direkt olarak DOM elementlerine eriştiği için çok daha hızlı şekildedir.
- Direktifler (nitelikler) aracılığı ile çok oluşturulan içerikler de dinamik içerikler olur.
- Geliştiriciler daha az kod yazarlar ve daha da fazla işlevselliğin elde edilmesini sağlar.
- Angular JS kodu birim test edilebilmektedir.
- Angular JS’de görünümler saf şekilde HTML sayfalardır ve de JavaScript ile yazılan kontrolörler işlemlerini yapmaktadır.