Veri tabanı adı verilen ve bilgisayara kurulan yazılım olarak sunulan, yönetim sistemine MYSQL adı verilmektedir. İlk olarak 1995 yılında ortaya çıkmış ve günümüze kadar farklı versiyonlar ile ulaşmış veri tabanı yönetim sistemidir. Veri tabanı aslında koleksiyon hafızaya sahip yönetim sistemi ile kontrol altına alınan sistemdir. Dizi ve satırlarda tablo modelinde sunulan sistem kodlamalar ile kontrol edilmektedir. MYSQL lisanslı yazılım olarak kullanıcılara sunulmaktadır. Profesyonel kullanıcılar için belli fiyatlarda satışı olan çift lisanslı olarak kullanıcılara sunulan yazılımdır. MYSQL dili SQL ile yapılmaktadır. SQL veri tabanlara ulaşım sağlayan bir nevi arama, sorgulama dilidir.
MYSQL Özellikleri
MYSQL birçok platformda rahatlıkla sorunsuz bir şekilde kullanılmaktadır. Elektronik ortamda hosting ile de satın alma imkânına sahip olan MYSQL birçok özellik barındırmaktadır. İsimlerine aşikâr olunan ve herkesin aslında kullandığı Windows, Unix, OS/2 ve Linux platformlarında kullanılmaktadır. Geliştirme platformu olan ODBC sürücüsüne sahip olan MYSQL kullanıcılara göre Linux’ da daha yüksek düzeyde çalışma göstermektedir. İşlevselliğin daha çok geliştirmesi amacı ile sürekli güncellenen ve farklı versiyonları kullanıcılara sunulan MYSQL birden fazla tablo çeşitlerini de destekleyici özelliktedir. MYSQL tablo, görüntüleme kaydetme, prosedür, cursors, triggers gibi veritabanı çeşitlerini de desteklemektedir. Web sunucularında programlama yapım aşamasında birçok dil kullanılmaktadır. MYSQL gibi profesyonel veritabanı yazılım programlarında php, asp gibi web dilleri de kullanılabilmektedir. MYSQL üzerinde oluşturulan tablolar; ISAM, MERGE, HESAP, MYISAM, INNIDB ve Berkeley’dir. MySQL platformunda tablo oluşturma, tablo birleştirme, tablo çıkarma ve tablo silme işlemleri yapılmaktadır.
MYSQL Nasıl Kurulur?
MYSQL bilgisayar işletim sistemine göre farklı bit özelliklerine sahip paketler sunmaktadır. Bu paketlerden sisteme uygun olanı seçip indirme ya da satın alıp kurma işlemini gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Bilgisayara hangi paketin uygun olacağını bilemeyenler için geliştirilmiş olan Windows Binaries üzerinden uygun paket bulunarak seçilmelidir. Kurulum aşamasında ad soyadı gibi kişisel bilgiler istenebilir. Bunların dışında kullanıcı adı ve şifre kısmında girilecek olan bilgi direk olarak veri tabanı bağlantısı sağlamak için anahtardır. Burası önemli bir ayrıntıdır. Bilgisayar açıldığında otomatik MYSQL bağlantısının açılmasını sağlamak için yine Windows servisler sekmesine yüklemenin eklenmiş olmasını kontrol etmelisiniz. Yükleme işlemi kolay ve problemsiz olarak gerçekleşmektedir. Belli sekmeleri takip ederek yükleme sorunsuz gerçekleştirilebilir. Önemli olan işlemciye doğru ürünün yüklenmesidir.
SQL Nedir Nasıl Çalışır?
Veri tabanı yönetiminde kullanılan SQL ile sorgulama işlemleri kolaylıkla yapılmaktadır. SQL; sorgulama, arama, araştırma anlamındadır. Büyük verilerin kolayca sorgulanmasını sağlamak üzere geliştirilmiştir. SQL aslında tüm büyük şirketlerinin, devlet organlarının kullandığı bir sistemdir. SQL sayesinde araştırılacak veri ile hızlı işlem yapılmakta aranmakta ve bulunmaktadır. SQL veri tabanı kullanımı kişiye kolaylık sağlamaktadır. Kişi kendi şifre ve adı ile aslında SQL sistemine giriş yaparak birçok elektronik işlemlerini gerçekleştirmektedir. Koleksiyon özelliği taşıyan SQL sayesinde geçmişten günümüze her bilgi sorgulanabilmektedir. SQL öğrenmek için ilk adım veri tabanı eğitimlerini almaktır. "Veri tabanı nedir, veritabanı yönetim sistemi, kontrol sistemi nelerdir?" bunları öğrenerek SQL eğitimlerine başvurulmalıdır. Teknoloji ve elektronik cihazların dijital dünyanın ilerlemesi sayesinde birçok kişi tarafından veritabanı oluşturmak merak edilmektedir.
MYSQL Kodu Nedir
MysQL kodu karışık gibi görünse de aslında pratik ve hızlı öğrenilecek bir işlemler bütünüdür. Birçok eğitim kurumunda artık kursları verilen SQL komutları sayesinde veritabanı kodlama, arama bulma terimleri öğrenilmektedir. MySQL kodu kullanımında dikkat edilecek bazı özellikler bulunmaktadır.
- SQL kodu kesinlikle noktalı virgül işareti ile bitmelidir.
- SQL kodu kullanılırken eğer noktalı virgül (;) kullanımı yapılmazsa alt satır devamı olacaktır. Bu yüzden kesinlikle önemlidir. Satır atlamak için noktalı virgül kullanın.
- Sorgulama yapmak için parantez kullanımı şarttır. Yoksa işlem geçersiz olur ve geçersiz kod kullanımı gerçekleşir. İç sorgu için parantez kullanımı yapılmalıdır.
- Oluşturulan tabloya isim atamak gerekmektedir.
- Değişken belirlediniz ve bunu tırnak işareti ile belirtmeniz gerekmektedir. Yani parantez tırnak parantez. (“) gibi başlayan ve biten karakter aynı olmalı
- Komut yazılacak değişken (‘) gibi karakter değişken içeriyorsa taksim koymak gerekmektedir. Aksi takdirde hata kodlama olacaktır. “ Aslı geleceğim dedi ama \ gelmeyebilir.”
- Toplu komut dosyası oluşturmak için komut dosyasında bulunan ( SQL FİLE ) açıklama istenilen şey yazılarak oluşturulur. Bunun için birkaç seçenek mevcuttur.
MySQL kodu kendi içerisinde birçok anlam oluşturmaktadır. SQL kodları ve anlamlarından bahsedecek olursak; Where- koşullar anlamında, From –tablo, Select- sütun anlamındadır. Sorgulama yapmak için bu isimler kullanılmaktadır. Komut ekranına sütun, tablo ya da koşul sorgulamalarından istenilen eklenerek gerekli noktalama işaretleri aracılığı ile sağlanmaktadır. Veri eklemek isteyenler için SQL kodu, INSERT INTO tablo_adi komutudur.
Veri Nedir?
İşlenmemiş yani ham bilginin bilgisayar ortamındaki haline veri denilmektedir. Her şey veridir. Bir resim, bir video, bir dosya, bir yazı karakter veri anlamı taşımaktadır. Hafızada depolama işlemi veritabanı adını almaktadır. Bu veriler ilerleyen zamanda gerekli alanlarda kullanılmak üzere sistem tarafından kontrol altında tutulmaktadır. Kütüphane gibi düşünmek net bir açıklama olacaktır. Hard disk üzerinde saklanan tüm veriler kalıcıdır. RAM üzerinde veri saklama işlemi tavsiye edilmemektedir. Bunun sebebi olası cihaz kapanmasında anında dosya kaybı yaşanacağıdır. Veritabanı ile birçok platformlar oluşturulmaktadır. Bilinen ve en çok kullanılanlar; Sözlükler, rüya tabirleri, kahve falı sözlükleri, alışveriş siteleri, okul sistemleri, kamu sistemleri, hastane sistemleri, televizyon rehberi, telefon rehberi gibi günlük hayatta çevrimiçi olarak aktif kullanılan platformlardır. Buralarda aratılan her kelime veritabanından gelmektedir. Veritabanına atılan her bilgi ihtiyacı olan kişiye sunulmaktadır. Veri tabanında bulunan veriler arasında sınırsız sorgu ve arama yapma sistemine SQL adı verilmektedir.
MYSQL ve Hosting Kullanımı
Hosting, web uygulamalarının internet üzerinde kullanıcılara ulaşmasını, yayınlanmasını sağlayan hizmet platformudur. MYSQL ise istenilen veriyi, bilgiyi bulma hizmetidir. Ticaret alanından, ekonomi alanına kadar tüm sistemsel verilerin kolay kullanılmasını sağlayan MySQL sistemi sayesinde hosting firmaları tarafından oldukça fazla kullanılmaktadır. E-ticaret firmalarının gözde yazılımları haline gelmiştir. Sunucu üzerine kurulumu ile birçok firmanın aynı anda farklı hizmetler sunmasına olanak sağlayan MysQL, Hosting firmaları tarafından sürekli kullanılarak kullanım paketleri halinde müşterilere de sunulmaktadır.
MYSQL ile Çalışan Yazılımlar
MySQL sağladığı kolaylık ve barındırdığı genişlik sayesinde birçok platform tarafından kullanılmaktadır. MySQL kendi içerisinde destekleyerek kolay kullanım sağladığı yazılımlar barındırmaktadır. İnternet ortamında genelde büyük firmalar tarafından rağbet gören MySQL en çok e-ticaret, forum, sosyal medya gibi alanlarda kullanılmaktadır. Yazılımları ise oldukça fazladır. Drupal, WordPress, Zenphoto, Oxwall, Magento, mybb, phpFox, smf, greybox, triptracker, cuponpress, Power board gibi yazılımlar MySQL tarafından desteklenmektedir. MySQL sürekli yeni sürümü ile ortaya çıkan bir uygulamadır. Her sürümü bir öncekine göre daha hızlı ve kolay kullanımlı olmaktadır. Linux platformunda daha iyi sonuçlar gösteren MYSQL birçok dil ile erişim sağlanabilmektedir. Tablo seçeneklerinin çok fazla olduğu uygulamada tablo işlemleri hızlı ve güvenilir yollarla yapılmaktadır. Alfa grubunda yer alan yeni sürümü tam güvenilirlik ve hızlılık sağlamaktadır. Her platforma özel içeriği sayesinde geniş bir kullanıcı yelpazesine sahip uygulama olarak dijital dünyada yerini korumaktadır. Çift lisansa sahip uygulama ilişkisel veri tabanı yönetim sistemi olarak da bilinmektedir.
MYSQL kendi sitesi olarak faaliyet verdiği gibi Türkçe sitesi ile de Türkiye’ de hizmet sunmaktadır. 2008 yılında 5.1 sürümü ile atağa geçen uygulama sürüm geliştirme işlemlerine devam etmektedir. 5 üzeri sürümlerinde bulunan tablo çeşitliliği sayesinde 60000 tablo seçeneği sunmaya devam etmektedir. MySQL için Javascript, Adminer programları ile kullanımı desteklenmesi tavsiye edilmektedir. Bilinmesi gereken ilk nokta program paket tercihlerinin kullanılan işlemciye göre seçilmesidir. Boyut önemlidir.