NFT Nedir? Nasıl Yapılır?
Dijitalleşme beraberinde dijital varlık sahip olmayı da önemli hale getiriyor. İşte NFT de dijitalleşmenin ve dijital varlık sahibi olmanın hayatımıza kattığı yeniliklerden biri. Dijital ortamda üretilen pek çok eseri ilgilendiren bir kavram aslında ve 2015 yılından bu yana adından söz ettiriyor. NFT ile dijital varlıkları değerlendirmek ve yeni dijital koleksiyonlar edinmek mümkün. NFT nedir, NFT nasıl yapılır? NFT ile ilgili merak ettiklerinizi yazımızda derledik.
Son yılların en çok ilgi çeken dijital terimlerinden biri de NFT. Kripto paralardan çok daha farklı bir uygulamaya sahip olan NFT’ler, dijital ortamda üretilen eserleri yakından ilgilendiriyor. 2015 yılından bu yana konuşulan ve aslında yeni yeni çok popüler olmaya başlaya NFT ile dijital varlıkları değerlendirmek mümkün olurken. Yeni dijital koleksiyonlara da sahip olunabiliyor.
NFT Nedir?
Açılımı Non Fungible Token olan NFT, Türkçeye “Değiştirilemeyen Token” ya da “Değişmesi mümkün olmayan para” olarak çevriliyor. Esasen bir kripto para birimi olan NFT, değerli herhangi bir varlık anlamına da gelebiliyor. Daha doğru bir tanımlamayla NFT, değerli ve tahsil edilebilen dijital varlıklar anlamına geliyor. Peki, hangi varlıklar NFT sayılabiliyor? NFT sayılabilen varlıkları şöyle sıralayabiliriz:
- Herhangi bir sanat eseri,
- Video,
- Tweet,
- Bir internet sayfası,
- Görseller,
- Sosyal medyada oluşturduğunuz hikâyeler
- Benzeri dijital varlıklar da gerekli şartları sağladıklarında birer NFT olma özelliği taşıyabiliyor.
NFT aslında koleksiyon değerine sahip olabilecek bir varlığın dijital dünyadaki yansıması olarak düşünülebilir. 1990’lı yıllarda popüler olan ve koleksiyonları yapılan taso ve futbol kartları, iyi birer NFT örneği olabilir. Peki, NFT’nin dijital para birimlerinden farkı nedir? NFT’lerin birbirinden farklı şekilde tasarlanıyor olması onları dijital para birimlerinden ayıran en temel özellikleridir. Böylelikle NFT’ler hem özgündürler hem de değiştirilemezler.
NFT Nasıl Yapılır?
NFT'ler, Ethereum isimli bir blok zinciri geliştiricileri tarafından hazırlanmış ve ERC-727Ctoken standartlarına göre üretiliyor. Kullanıcılarının blok zincirinin teknik dünyasında kaybolmaması için işlemlerin kolaylıkla gerçekleştirilmesine olanak sağlayan platformlar bulunuyor. NFT üretimi için yalnızca dijital kripto para cüzdanına ihtiyaç duyuluyor.
NFT Ne İşe Yarar?
NFT’ler de kripto para birimleri gibi blok zinciri (blockchain) üzerinde bulunuyor. Kripto paraların ya da Bitcoin’in bir para karşılığı olduğu gibi NFT’lerin de dijital ortamda karşılıkları oluyor. Bunlar bir sanat eseri, edebi bir metin ve daha pek çok sanat eseri olabiliyor. NFT’nin değeri ise eşsiz olmasından geliyor. Kısacası eğer sizin bir NFT’niz varsa şanslısınız demektir, çünkü başka kimse sizdeki o dijital varlığa sahip olamıyor.
NFT Nasıl ve Hangi Alanlarda Kullanılır?
NFT’leri oyun, CryptoKitties evreni, dijital sanat ve diğer farklı uygulamalarda kullanabilirsiniz. CryptoKitties geliştiricilerinin oluşturduğu Ethereum ile uyumlu bir kod olan ERC-721 standardı ile oluşturulan NFT’ler farklı uygulamalar arasında kolayca transfer edilebiliyor.
Bazı NFT Projeleri
CryptoCrystal: Bir kripto maden oyunudur. Oyunda, Bitcoin ya da Ethereum tarzında madencilik görebilirsiniz. Oyunun kullanıcıları, şirketten kazma adında jeton alarak kristal üretimi yapıyor.
HyperDragons: Küçük yaratıklar vasıtasıyla oynanan bir oyundur. Başka takımlara ait projelerle etkileşim kurabilir. Toplama, üretme ve tüketme şeklinde üç bölüme ayrılan oyundatahsil edilebilir NFT’nin iş modeli vardır.
CryptoVoxels: Sanal gerçeklik gözlükleri ile oynanır. Özel bazı malzemelerin satışı ve arazi inşası yapılabilir.
Rarible: Sanatçılar ile sanatseverleri bir araya getirmeyi amaçlar. Blockchain teknolojisiyle güvence altına alınan platform dijital koleksiyonların satışa çıkarılmasını ve bu koleksiyonlara alıcı bulunmasını olanaklı kılar.