Açılımı “Simple Mail Transfer Protocol” olan ve basit mail aktarım protokolü karşılığını alan SMTP, şu anda dünyada aktif şekilde kullanılmakta olan mail gönderme işlemlerini düzenlemeye yarayan bir endüstri standartıdır.
Simple Mail Transfer Protocol, sunucuların birbiri arasında elektronik posta gönderme ve alma işlemlerini gerçekleştirirken kullanılan TCP / IP protokolüdür. Bunun dışında iki protokol ile daha kullanılır. Bunlardan birisi POP3 yani Posta Ofisi Protokolü’dür. Diğeri de IMAP yani İnternet Mesaj Erişim Protokolü’dür.Bu protokoller kullanıcıların mesajları kaydetmesi için gerekli izinleri veren iki protokoldür. Özetlemek gerekirse; kullanıcıların elektronik posta gönderebilmek için SMTP’ye, elektronik posta alabilmek için de POP3 ya da IMAP kullanan programlara ihtiyacı vardır.
SMTP Hizmetinin Tarihçesi
SMTP hizmeti, ortaya çıktığı dönemde sadece askeri tesisler, üniversiteler veya büyük şirketler içinde kullanılıyordu. Çünkü internetten posta göndermek ve almak o zamanlarda güvenli bulunmuyordu ve yavaştı. 1960’lı yıllar içerisinde kullanıcılar bilgisayarlar arasındaki iletişim için yöntemler geliştirdiler. Fakat 1981 senesinde Jonathan Postel tarafınca kullanılan SMTP hizmeti bugüne kadar ulaştı ve internetin en başarılı protokollerinden birisi oldu.
SMTP’nin Çalışma Şekli
Simple Mail Transfer Protocol hizmeti; sırasıyla istemci, gönderen sunucu, alan sunucu olmak üzere üç aşamadan meydana gelen bir işlem modeli ile çalışır. Daha detaylı ele alalım. İlk önce Outlook ya da Webmail ile buna benzeyen bir elektronik istemcisinden gönderen elektronik posta sunucusuna söz konusu mesajı gönderebilmek için SMPT’ye ihtiyaç vardır. İkinci aşamada ise gönderen elektronik posta sunucusu, elektronik postayı alıcı elektronik postasına sunucusuna gönderebilmek için bir hizmete ihtiyaç duyar. Yani geçiş hizmeti gerekir. Geçiş hizmeti olarak da SMTP kullanılır. En son aşamada da alıcı sunucu, gelen elektronik postayı POP3 ya da IMAP yolu ile indirebilmek için elektronik posta istemcisi (Webmail, Outlook vb.) kullanır.
SMTP Neden Kullanılır?
Simple Mail Transfer Protocol hizmeti, iki bilgisayarın birbiriyle belirli bir dilde konuşması olarak kısaca özetlenebilir. Bu konuşma şekli, belirlenmiş kodlar ile alıcı sunucuya ulaşan istemci sunucu tarafından gelen isteğin onaylanması ile gerçekleşir. SMTP hizmeti, göndermek istenilen elektronik postaların masaüstü bilgisayarlar, laptoplar veya mobil cihazlardan alıcı adresine gönderilebilmesini sağlar. Kişinin hesabı için oluşturduğu bilgiler ile sunucu bilgileri alınır ve bunlar ile bir SMTP hizmeti bağlantısı oluşturulur.
SMTP Hizmeti ve IMAP Arasındaki Fark Nedir?
IMAP, esasında Simple Mail Transfer Protocol hizmeti gibi bir iletişim protokolüdür. SMTP hizmetinden farkı ise elektronik postanın bilgisayara indirilebilmesini uzak bir bilgisayardan da yapabilmesidir. IMAP hizmeti, kişinin mobil cihazına ya da bilgisayarına ulaşan bir elektronik postanın bütün cihazlarda aynı anda olacak şekilde indirilebilmesini sağlar. Bu bakımdan IMAP hizmeti, POP3 hizmetinden de ayrılır. SMTP hizmeti, elektronik posta göndermek; IMAP hizmeti ise elektronik postaları okumak için gereken hizmetlerdir.
IMAP hizmetinin elektronik postayı cihaza indirmesi o postanın yalnız o cihazda kullanılacağı anlamına gelmez. Bu işlem, IMAP hizmetinin kurulu olduğu bütün cihazlardan söz konusu elektronik postaya ulaşılabileceği anlamına gelir.
SMTP Hizmeti Portu Kaçtır?
SMTP hizmeti, 25, 465, 587 şeklinde üç farklı port ile iki farklı güvenlik katmanı kullanır. Genel olarak istemci sunucu ile gönderen sunucu arasındaki SMTP Submission adıyla bilinen 587 nolu port ile TLS güvenlik karmanı sık olarak kullanılanıdır. Elektronik posta gönderen ve alan sunucuların arasında da 25 numaralı port kullanılır. SSL ya da TLS her iki sunucu arasındaki elektronik posta iletiminin güvenli katmanla yapılacağı zamanlarda 465 numaralı portu kullanır.