İçindekiler
MutlakaHosting Planı YapılmalıGörseller Optimize Edilmeli
Eklentiler Düzenlenmeli
Kodlama Hataları Üzerinde Düzeltmeler Yapılmalı
Tarayıcının Önbelleğine Onay Verilmeli
İçerik Dağıtım Ağları Tercih Edilmeli
Hosting Servisi Yüksek Sürümde Olmalı
Gereksiz Kodlar Temizlenmeli
Web Sitedeki HTML ve CSS Küçültülmeli
Düzenlemeler Sonrasında Test Yapılmalı
Günümüzde internet insan hayatının merkezinde yer alıyor. Internetin bu denli odak noktası olmasıyla birlikte web sitesi hızı ve performansının da yüksek olması aynı oranda önemli hale gelmiştir.
Her web sitesinin milyonlarca kullanıcısı vardır. Bir günde bir web sitesine milyonlarca kullanıcının girdiği düşünüldüğünde web sitesinin hızlı ve yüksek performansta çalışıyor olması da kullanıcıların birincil tercihi haline gelmiştir. Web sitesinin yavaş açılması, sayfadan diğer sayfaya oldukça yavaş geçmesi kullanıcıların hoşuna gitmeyen hatta kullanıcıları başka web sitelerine yönlendiren olumsuz durumların başında yer alır.
Web site hızının ve performansının yüksek olması o web sitesinin daha çok kullanıcıya hitap etmesi açısından önemlidir. Aksi takdirde hızı düşük olan bir web sitesi kullanıcılar tarafından ziyaret edilmeden tek edilecektir. Tüm bu nedenlerden dolayı web site hızı nasıl arttırılır sorusunun cevabı oldukça önemlidir.
Mutlaka Hosting Planı Yapılmalı
Yüksek hızda bir web sitesinin yolu ilk olarak iyi bir web hosting planından geçer. Yüksek donanımlı bir web hosting şirketi ile web sitenin hızını yükseltmeye yönelik hosting planı yapmak daha kolay olacaktır.
Birden çok hosting planı vardır ve her hosting planının maliyeti farklılık gösterir. Maliyet arttıkça hosting planının sunduğu avantajlar da artar. Yeni bir web sitesinde paylaşımlı hosting planı daha uyumlu ve kullanışlı olacaktır. Hosting planı seçiminde mutlaka web sitesinin trafik akışı ve ziyaretçi girişleri takip edilmelidir.
Görseller Optimize Edilmeli
Kullanıcılar bir web sitesinde öncelikle kalitesi yüksek görseller görmek ister. Web sitesinde kullanılan görseller aynı zamanda web sitesinin hızını ve performansını da doğrudan etkiler. Bu nedenle de web site hızı yükseltmek için atılması gereken adımlardan birisi de görsellerin optimize edilmesidir.
Görsellerin optimize edilmesi için görsellerin gereksiz kısımları kırpılarak, görseller küçültülmelidir. Böylece görseller daha kaliteli olurken aynı zamanda web site hızı düşmeyecektir. Ayrıca web site içerisinde JPEG ve PNG formatlı görsellerin kullanılması web site hızının yükseltilmesine yardımcı olur.
Eklentiler Düzenlenmeli
Web sitesi üzerinde ne kadar çok eklenti varsa web sitesinin hızı o oranda düşer. Web sitesinde bulunan her eklenti bir o kadar da kaynak çalıştırır. Bu nedenle de web sitesi hızının arttırılması için eklentilerin sürekli kontrol edilmesi ve düzenlenmesi gereklidir.
Aşırı yavaş çalışan web sitesinin mutlaka eklentileri gözden geçirilmelidir. Kullanılmayan ve herhangi işlevi olmayan eklentiler kaldırılmalıdır. Böylece site hızı ve performansı daha yükselecektir. Bu eklentilerin web site belleğinde birikmesi web sitesinin hızını aynı oranda düşürecektir.
Kodlama Hataları Üzerinde Düzeltmeler Yapılmalı
Web sitesindeki kodlama hataları web sitesi hızı üzerinde birincil etkendir. Özellikle piyasada bulunan ücretsiz temalar kod hatalarına oldukça fazla mahal verir. Özellikle sınırlı bir hosting trafiğine sahip web sitesinde bazı temalar web sitesi hızını oldukça düşürür. Bunun temel nedeni kodlama hatalarıdır.
Kodlama hatalarının düzenlenmesi ve trafik akışına uygun tema seçimi yapılması web sitesi hızını arttıran bir diğer önemli adımdır.
Tarayıcının Önbelleğine Onay Verilmeli
Web site ziyaretçilerinin siteyi ziyaret ettikten sonra bir sonraki ziyaretlerinde sitenin hızlı açılması için sitenin kopyasını saklı tutan birim tarayıcı önbelleğidir. Önbellek sayesinde siteye her ziyarette site tekrar yüklenmez, önbellekteki kopya üzerinde siteye erişim sağlanır. Böylece web sitesine erişim hızlı olur.
Web sitesine erişimin hızlı olması adına tarayıcının önbelleğe kaydedilmesine izin verilmelidir. Bu sayede ziyaretçilerin web sitesine ilk girişinden sonra erişimi önbellek sayesinde hızlı olur.
İçerik Dağıtım Ağları Tercih Edilmeli
İçerik dağıtım ağı kullanmak web sitesi hızını yükseltmek için oldukça etkili bir yöntemdir. Belgeler, videolar, javaScript, CSS gibi tüm unsurlar içerik dağıtım ağları üzerinde saklanır. Web sitesi ziyaretçiler tarafından ziyaret edildiğinde konuma yakın bir sunucudan içerik dağıtım ağları vasıtası ile gönderilir.
Bir ziyaretçi başka bir ülkede hosta sahip olan bir web sitesini ziyaret etmiş ise sitenin açılması için bekleme süresi daha uzun olacaktır yani web site hızı oldukça düşük olacaktır. Ancak içerik dağıtım ağları kullanıldığında ziyaretçiye en yakın konumdaki host tercih edileceği için web sitesinin hızı yükselecektir.
Hosting Servisi Yüksek Sürümde Olmalı
Web sitesi oluşturulması aşamasında ilk etapta genellikle daha uygun maliyette ve düşük düzeyde hosting tercihi yapılır. Web sitesi genişledikçe ve ziyaretçi sayısı arttıkça web sitesinin trafik akış hızı da artmış olur. Bu da mevcut hosting servisini yetersiz kılar. Çünkü ziyaretçisi artan bir web sitesinin hostingi geliştirilmez ise ziyaretçi kapasitesi siteye ağır gelebilir.
Web site hızını yükseltmek için paylaşımlı hosting yerine Bulut hosting veya VPS hosting tercihi yapılabilir. Bu hosting servisleri yüksek sürümlü servislerdir. Yükseltme yapıldığında site hızı da otomatik olarak yükselecektir. Bu nedenle de düzenli periyotlarda web sitesinin hosting kapasitesini kontrol etmek web sitesini hızlandırmak adına isabetli olacaktır.
Gereksiz Kodlar Temizlenmeli
Web site hızının düşmesinin altında farklı nedenler olabilir. Web site hızının düşmesinin altında yatan nedenlerden birisi de gereksiz kodların temizlenmemesidir. Kullanılmayan, gereksiz kodlar web site üzerinde hızı düşürür. Bu kodların birçoğu kütüphaneler, yazılım geliştiricileri tarafından oluşturulur. Bu kodlar verilerinize ulaşımı ve projelerinizin okunmasını sağlar.
Web site üzerinde kullanılmayan HTML ve CSS gibi kullanılmayan kodların silinmesi ise ciddi bir web site hız artışına ortam hazırlar. Bu gereksiz kodları temizlemenin birçok yolu vardır. Örneğin; Unused CSS yöntemi ile web site üzerindeki gereksiz kodlar tespit edilerek temizlenebilir. Bunun için ilk olarak Unused CSS ile site taranır, kodlar tespit edilir ve temizlenir. Böylece web site hızı yükseltilmiş olur.
Web Sitedeki HTML ve CSS Küçültülmeli
Son dönemlerde yapılan web sitelerinin birçoğunun temelinde HTML, CSS ve JavaScript bulunuyor. Dolayısıyla da web siteler üzerindeki dosyaların boyutları da web site hızı üzerinde doğrudan etkili oluyor. HTML, CSS gibi uzantılı dosyaların boyutunu küçültmek web site hızı üzerinde doğrudan etki gösteriyor.
Dosyalardaki fazla boşlukları silmek, fazla satırları kesmek ve kod sınırlandırıcıları engelleyerek dosya boyutları küçültülebilir. Bu işlemler sonrasında web sitesi içerisinde sayfaların yüklenme süresi daha kısa yani hızlı olacaktır.
WordPress ile oluşturulmuş internet siteleri için otomatik dosya boyutu küçülten eklentiler bulunuyor. Ancak elle dosya boyutunu isteğe bağlı küçültmek isteyen site sahipleri için farklı uygulamalar da bulunuyor. Her iki şekilde de web site hızını yükseltmek için HTML, CSS ve JavaScript boyutları küçültülebilir. Aynı şekilde içerik dağıtım ağı ve önbellek kaydetme işlevlerinde de otomatik küçültme eklentileri yer alıyor.
Düzenlemeler Sonrasında Test Yapılmalı
Web site hızı arttırmak için tüm bu adımları gerçekleştirdikten sonra son adım olarak web site hızının ve performans seviyesinin kontrol edilmesi gereklidir. Dört dörtlük bir tarama ve düzenlemeden sonra web site optimizasyonu için test analizleri yapılmalıdır.
İyileştirmeler neticesinde web site hızı ve performansı analiz etmek için analiz siteleri ya da programları kullanılabilir.
Web site hızı optimizasyonu sonrasında yapılan test analizlerinde çıkan sonuçlar net ve anlaşılır sonuçlardır. Şayet bu sonuçlarda eksiklik var ise o noktada web site üzerinde iyileştirmeler yapılabilir.