Teknoloji her geçen gün gelişiyor ve bu gelişim internet kullanımında da kendini gösteriyor. İnternet kullanıcıları; interneti araştırma yapmak, sosyal medyayı kullanmak, alışveriş yapmak ve oyun oynamak gibi daha çok çeşitlendirilebilecek şeyler için kullanırken arka planda pek çok şey işliyor. Mükemmel bir dizayna sahip olduğu görünen internet ortamı ilk bakışta o kadar basit görünse de esasen arka planda karmaşık bir sistem işliyor. Sürekli değişen, sürekli gelişen bu sistemler ile internet; veri alışverişi konusunda hayatımızda oldukça önemli bir yere sahiptir.
Bahsettiğimiz sonsuz gelişi ve dönüşümün odak noktalarından biri veri alışverişidir. Veri alışverişi en başta manuel ayarlara bağlıydı. Bu şekilde zor şartlarda veri alışverişi sağlanıyordu. Şimdi ise daha kolay şartlarla internet, veri alışverişini sağlayabilmektedir. XML teknolojisi ise bu noktada önemli bir role sahiptir. Hem yazılımcılar hem programcılar tarafından büyük kolaylıklar sağlayarak veri teknolojisinde devrim yaratmıştır. Bu içeriğimizde hızlı ve kolay internetin temelini atan XML teknolojisinden bahsedeceğiz.
İnternetin Olmazsa Olmazı XML
Veri alışverişi hem yazılımcılar hem de programcılar için yaptıkları bütün faaliyetler içinde en temeldeki işlemlerinden birisidir. Genel olarak baktığımızda internet büyük ölçüde veri alışverişini sağlayan, veri alışverişini kolaylaştıran ve sonucunda bu işlemi hızlandıran bir araç olarak bilinir. Bu veri alışverişinin hem kolay hem de hızlı gerçekleşmesi adına, kullanılan tüm web sitelerinin ardındaki sistemlerde kullanılan birtakım diller vardır. İşte XML bu sistemlerden biridir.
XML bir işaretleme dilidir. Adını İngilizce bir kalıptan alıyor. eXtensible Markum Language ifadesinin baş harflerinden oluşmaktadır. Dilimizdeki karşılığını da Türk Dil Kurumu, Genişletilebilir İşaretleme Dili olarak belirlemiştir. Fakat pek çok kişi tarafından XML olarak adlandırılır çünkü daha kısa ve daha kolaydır.
HTML’nin yaratıcısı olan Tim Berners Lee, XML’i geliştiren ekibin içerisinde de yer almaktadır. Uluslararası bağımsız organizasyon olan World Wide Web Consortium (W3C) tarafından tasarlanan XML’in kullanma ve geliştirme hakları hiçbir ülkenin, hiçbir kuruluşun tekelinde değildir. Bu da hem geniş hem de özgür bir ortamda XML’in yayılmasına olanak sağlayan faktörlerden birisi olarak ön plana çıkıyor. Bu sayede, kullanıcılar da hiçbir kısıtlama olmadan bu alanda geliştirmeler sağlayabiliyor. Bu işaretleme dili sayesinde hem insanlar daha başarılı programlamalar yapabiliyor hem de karmakarışık olan verileri standart bir meta alana kavuşturabiliyor.
Kendi formatlarını koruyarak birbirinden çok farklılaşmış kategorilere ait verileri tek bir alanda saklayabilen XML işaretleme dili ile internet ortamında birbirinden farklı kategorilerdeki ve çeşitli alanlardaki verilere hem kolay hem hızlı ulaşmak daha da mümkün hâle gelmiştir. Bu noktadan bakıldığında XML işaretleme dilini internetin olmazsa olmazlarından biri olarak tanımlamak gayet yerinde bir ifade olacaktır.
XML’in Özellikleri
Yaratıcılarının ortak olduğu XML, HTML’nin diline benzeyen bir biçime sahiptir. XML, hiyerarşi temelli bir işaretleme dilidir. Fakat XML’de kullanılan etiketler, HTML’den farklı olarak manuel bir şekilde belirlenir. Bu açıdan isimlendirme noktasında programcılara özgür bir alan sunuyor. Tüm bunlarla birlikte şunu da belirtmeliyiz ki XML’e ait diğer işleyiş alanlarında bu özgürlük geçerli değil. Ancak bu faktör XML’in internetin omurgası olduğu gerçeğini ve faydalarını yok etmiyor.