SQL, bir veri tabanı yönetim sistemidir. SQL veri tabanının ne olduğuna değinmeden önce veri tabanının ne olduğuna bakmak konuyu açıklayıcı kılmak adına daha etkili olabilir.

Veri tabanı, tüm işletmelerin kurumsal bilgilerinin ya da bireylerin kişisel bilgilerinin bilgisayar sistemleriyle yönetilmesidir. Aslına bakılırsa veri tabanı için, bilgi yönetiminin olmazsa olmazı demek en doğru tanımlamalardan biridir. Bu sayede bilgiler dosyalanır, depolanır, işlenir, aktarılır, saklanır ve bu veri tabanı yönetim sistemleriyle verilerle ilgili pek çok işlem daha pratik bir şekilde gerçekleştirilebilir. SQL de tercih edilen veri tabanı sistemlerinden biridir. Açılımı Structure Query Language, yani “Yapılandırılmış Sorgu Dili” olan SQL, açılımından her ne kadar bir programlama dil gibi anlaşılsa da, öyle değildir; bir bilgi yönetim sistemidir.

Peki bu programa dili, yani SQL veri tabanı nerelerde kullanılır?

Kişisel adres defterleri, telefon rehberi, televizyon rehberi, online sözlükler, kütüphane sistemleri, ödeme sistemleri, ürün satış sistemleri, sipariş sistemleri, e-ticaret sistemleri, banka sistemleri, eğitim sistemleri ve hastane sistemlerinde bilgi yönetimi için veri tabanı yönetim sistemleri oldukça işe yaramaktadır. Bu alanlarda SQL veri tabanı yönetim sistemi, bilgi yönetimini daha pratik bir hâle getirmektedir.

SQL Kullanmak Ne Gibi Avantajlar Sağlar?

SQL veri tabanı sistemini kullanmak pek çok avantaj sağlamaktadır. Bu sistem sayesinde bilgiler kategorize edilebildiğinden, daha anlaşılır şekilde depolanabilir. Bu da dağınıklığın önüne geçer. Böylelikle aranılan bir veriye çok daha rahat ve hızlı bir şekilde ulaşmak mümkün olur. Zamanın çok değerli olduğu günümüzde bu hız, herkes için son derece önemlidir ve ciddi bir zaman tasarrufu anlamına gelmektedir.

Öte yandan, SQL sayesinde birbiriyle ilişkili olan bilgileri sınıflandırarak, aralarındaki ilişkiye göre depolamak mümkün olmaktadır. İlişkisel veri tabanı denen bu uygulama ile veri tabanı farklı olan dosyalar arasında ilişki kurulabilir. Sağlanan bu ilişki, verilerin çok daha pratik bir şekilde yönetilmesini desteklemektedir. Ana hatlarıyla şöyle söylemek konuyu daha net bir noktaya taşıyacaktır: SQL; mevcut olan dosyalarınızın arasından, bulmak istediğinizi rahatlıkla çekip çıkarmanız için oluşturulmuş özel bir dildir ve bu özel dil sayesinde sınıflandırılan tüm bilgiler sorgulanabilir, çağırılabilir.

SQL Versiyonları Nelerdir?

SQL’ın bazı versiyonları bulunmaktadır. Bu versiyonlar şunlardır: PL/SQL, T-SQL, MSSQL. Bunları teker teker açacak olursak:

  • PL/SQL, SQL’ın Oracle tarafından üretilmiş olan bir versiyondur ve son derece kullanışlı ve özel bir sistemdir. PL/SQL, tercih edilen bir SQL versiyonudur. Sunucular tarafından yaşanan trafiğin azaltılmasını amaçlayan PL/SQL’da kullanılan programların her biri kendi içlerinde bulunabildiklerinden tüm sorgular direkt şekilde çalıştırılabilmektedir. Bu sayede de veri kaybı çok büyük bir oranda önlenebilir.
  • T-SQL, şirketler tarafından geliştirilen farklı çözümlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle SQL serverlarının miktarındaki artış; verileri transfer ederken daha güvenli bir ortamın geliştirilmesi ihtiyacını doğurmuş, bunun bir sonucu olarak da T-SQL ortaya çıkmıştır. Açılımı Transact-SQL olan T-SQL, Microsoft tarafından üretilmiştir ve oldukça üst seviyede bir sorgulama dilidir. Server ile istemci arasında çalışan bir sorgulama dilidir ve bu özelliğiyle diğer SQL sistemlerinden ayrılır.
  • T-SQL çok daha etkili ve hızlı işlem imkânı sunmaktadır.
  • MSSQL da yine Microsoft’un üretmiş olduğu bir SQL versiyonudur. MSSQL veri tabanı sayesinde özellikle internet için hazırlanan bir sistemdir ve masaüstü programlar için kullanılmaktadır. MSSQL sahip olduğu özellikleri ve sunduğu kolaylıklar ile üst seviyedeki bir SQL veri tabanı sistemi olduğundan oldukça tercih edilmektedir. Ancak bu veri tabanının yetersiz olduğu noktalar da vardır. Bu noktalarla ilgili olarak dikkatli olmak önem taşımaktadır.
  • MSSQL veri tabanı yönetim sisteminde veriler server üzerinde oluşturulmakta ve tüm kullanıcılar bu server’a bağlanmaktadır. Bu sayede kontrol tek noktadan sağlanabilmekte ve bu da çok daha güvenli ve hızlı bir sistemi beraberinde getirmektedir.

SQL Nasıl Ortaya çıktı?

Bugün verileri kategorize etmek, depolamak, sorgulamak ve aranılan veriye kolayca ulaşabilmek için tercih edilen ve olmazsa olmazlar arasında yer alan SQL veri tabanı yönetim sistemi, sanıldığı kadar yeni bir sistem değildir. 1970 yılında, ilişkisel veri tabanlarının babası olarak kabul edilen Dr. Edgar F. “Ted” Codd, veri tabanları için ilişkisel bir model açıklamıştır. 1974 yılında da SQL, yani “Yapılandırılmış Sorgu Dili” ortaya çıkmıştır. Bunun üzerine IBM, Dr. Edgar F. “Ted” Codd’un fikirleri üzerine çalışmalar yapmaya başlamış ve 1978 yılında System / R isimli bir ürün yayınlamıştır. 1986 yılında ise ilk ilişkisel veri tabanı sistemi hayata geçirilmiştir.

SQL’ın Tercih Edilme Sebepleri Nelerdir?

Yapılandırılmış programlama dili olarak Türkçeye çevrilen Structure Query Language bugün veri tabanı sistemi olarak kullanışlı olması, zaman kazandırması ve bilgiye erişimi pratikleştirmesi adına oldukça önem taşıyor. SQL’ı kullanışlı kılan özelliklerini özetleyecek olursak, SQL veri tabanı sistemi sayesinde kullanıcılar veri tabanı yönetim sistemlerinde verilere erişebilmektedirler. Aynı zamanda kullanıcılar bu sistemle veri açıklayabilmektedirler. Sistem sayesinde kullanıcılar hem verileri bir veri tabanında tanımlayabilmekte hem de bu verileri değiştirebilmektedir.

SQL Komutları Nelerdir?

SQL komutları istediğinizi yerine getirmenizi sağlamaktadır. İlişkisel veri tabanlarıyla etkileşime girmek için bazı SQL komutlarını kullanmak gerekmektedir. Standart olan bu SQL komutları şunladır: Create, select, insert, update, drop. Bu komutlar gruplara ayrılabilmektedir.

SQL Server Sürümleri Nelerdir?

  • En geniş SQL server sürümü Microsoft SQL Server Enterprise Edition’dır. Bünyesinde 32 İşlemci desteği ve 64Gb RAM desteği bulunur.
  • Küçük ve orta ölçekli kuruluşlar için geliştirilmiş SQL sürümü olan Microsoft SQL Server Standart Edition’ın bünyesinde 32 Tb disk, 4 işlemci ve 2Gb RAM desteği bulunur.
  • Microsoft SQL Server Personal Edition ise Windows 98, Windows XP ve Windows Vista gibi işletim sistemleri üzerine kurulabilme özelliğine sahiptir. Sistem en fazla 5 kullanıcıyla çalışabilir.
  • Microsoft SQL Server Developer Edition, yalnızca geliştiriciler tarafından kullanılabilmektedir.
  • Microsoft SQL Server Desktop Engine, en basit SQL Server sürümüdür. Yeni başlayanlar için önerilen bu sürüm, diğer sürümlerdeki pek çok özelliğe sahip değildir:
  • Microsoft SQL Server Windows Compact Edition ise en küçük ve en basit veri tabanı yönetim sistemidir. Cep telefonlarındaki uygulamalar bu sistemle çalışmaktadır.