Dropshipping Nedir?

Türkçe karşılığı ile dropshipping, stoksuz olarak yapılan satışlar şeklinde tanımlanabilir. Firmaların, ürünlerinin stok deposunu yapmak yerine site vasıtası ile firmalara gelmiş olan siparişlerin tedarikçi firmaya yönlendirilmesi ile tedarikçi firmanın deposu üstünden sipariş yönetimi yapılır. Böylece firmalar, stok maliyetlerinin önüne geçebilirler ve ürünlerinin stoklarını tutmadan tedarikçi firmaların satışa sundukları ürünleri satabilirler. E-ticaret sitesine girildiği zaman tüketiciler birbirinden farklı pek çok ürün ile karşılaşabilirler ve böylece bu ürünleri satın alma sürecini tamamlayabilirler. İşin görünen tarafı bu şekilde olsa da arka tarafında ise satıcı firmaların, müşterilerden gelen siparişleri tedarikçi firmalara yönlendirmesi ve ürünün tüketicilere gönderilmesi aşamaları ile bu süreç devam eder.

Bu işlemin yapılması XML entegrasyonunun yapılması ile sağlanır. XML entegrasyonu yapıldığı zaman tedarikçi firmalar; satışı yapılmak istenen ürün fotoğraflarını, ürün açıklamalarını ve ürünün fiyat bilgilerini bir dosyaya yazıp bu dosyayı sonrasında stoksuz bir hâlde satış yapmayı amaçlayan herhangi bir firmaya gönderiyor. Kendi e-ticaret sitelerine de bu dosyaları yükleyen firmalar, ürünlerini tedarikçi firmalardan geri çekiyorlar.

Stoksuz Satışın Avantajlı Tarafları

Stoksuz Satışın Avantajlı Tarafları

Stoksuz olarak satış yapmakta olan firmaların en önemli özelliklerinden birisi satış yaptıklarında bir depoya ihtiyaç duymuyor olmalarıdır. Bir depoya ihtiyaç duymayan firmalar stok idaresi ve depo idaresi benzeri işlemlerle iş gücü harcamazlar ve bu kriterleri düşünmeye vakit ayırmayacakları için zamandan kâr ederler. Sadece zaman kârı değil aynı zamanda maliyetlerinde büyük bir ölçüde azalmasını sağlamış olurlar. Bir deponun olmaması, depo idaresinin yapılmadığı anlamına gelir ve bu doğrultuda da depoda çalışacak personellere de ihtiyaç duyulmuyor. Personel maaşı gibi bir maliyet de otomatikman yok olduğundan dolayı mali yük oldukça düşürülmüş oluyor. Tüm bunlarla birlikte bir de geniş ürün skalasından bahsedilebilir. Tek bir tedarikçiye bağlı kalmadan çalışılacağı için de birbirinden farklı tedarikçilerden farklı farklı ürünler temin edilir ve web sitesi vasıtası ile de bol çeşidi olan bir ürün kataloğu tüketicilere sunulmuş olur. Bu sayede de artmış olan ürün çeşitliliği sonucunda daha da geniş bir potansiyel müşteri kitlesine ulaşılması mümkün hâle gelir.

Depo yönetimi ile stok yönetiminin bulunmaması noktasında ve de ürün paketlemelerinin yapılmıyor olması nedeniyle internete giriş yapılabilen herhangi bir yerden e-ticaret sitelerinin yönetimi yapılabilir, siparişlerin takibi sağlanabilir ve tedarikçilerle bağlantıya geçilip ürün siparişlerini doğrudan vermek sağlanabilir. Stoksuz bir biçimde satış yapmaya başlandığı zaman ürünleri tedarik etmek amacıyla bir sermayeye gerek kalmaz ve bundan dolayı daha az bir mali yük ile e-ticaret dünyasına giriş yapılabilir. E-ticaret siteleri sadece kendi sitesinde ürünleri satışa çıkaran firmaların stoktan kaynaklanan maliyetlerin de tedarikçi firmaya ödetmelerini sağlıyor. Böylece firmalar, satılmayan ya da satılamayan ürünlerden de mesul tutulmamış olurlar. 

Stoksuz Satışların Dezavantajlı Tarafları

Stoksuz Satışların Dezavantajlı Tarafları

En başta firmalar, satışını yaptıkları ürünler hakkında yeterli bir bilgiye sahip olmayabilirler. Ürünlerin çalışma prensipleri hakkında bilgi sahibi olmak, muhtemel sorunların neler olabileceğine dair donanıma sahip olup müşterilere sağlanan destek noktasında da olası sorunları en aza indirger. Bu konuda en önemli stratejik girişimlerden birisi hem satış öncesinde hem de satış sonrasında müşteriye sağlanacak teknik destektir. Elektronik ticarette bu önemli bir detaydır. Unutulmamalıdır ki müşteriler bir sorun yaşadıklarında ürün hakkında öncelikle site ile iletişime geçeceklerdir. Bundan dolayı tedarikçi firmaların vasıtası ile meydana gelen yanlışlıklar e-ticaret firmalarının üstüne kalır. 

Ürünlerin gönderim aşamasında görevi tedarikçi firma üstlenir. Ancak bu durum, e-ticaret firmasının hiçbir sorumluluğu olmadığı anlamına gelmez. Özellikle kargoların takibi tedarikçi firmalar ile eş zamanlı şekilde takip edilmelidir. Bu durumun aksi olursa kargo iletilememesi ya da kargonun geç gönderilmesi vb. sorunlar ile karşılaşılır.

Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Tüm bahsettiğimiz ince noktaların yanında ürün bilgilerinin eksiksiz olarak girilmesi de önemli bir konudur. Hata barındıran ya da eksik girilen bilgiler tüketiciler tarafından hiç de hoş karşılanmayacaktır. Bu sebeple tedarikçi firmalar bu noktada da denetlenmelidir. 

Eğer kendi işinizi kurmak ya da stoksuz satış yapmak istiyorsanız ve bunun için bir e-ticaret sitesine ihtiyacınız var ise profesyonel yazılım çözümleri ve desteği için tecrübeli ekibi ile Pomelo Soft bir telefon kadar uzağınızda.

  • Marka Kimliği Nedir ve Marka Kimliği Nasıl Oluşturulur ? Marka Kimliği Nedir ve Marka Kimliği Nasıl Oluşturulur ?
  • Pomelo Stok Nedir? Pomelo Stok Nedir?