Günümüzde kişilerin hayallerindeki işi yapabilmeleri ve girişimci olabilmeleri için yapabileceği işlerden biri olarak internetten satış yapmak öne çıkıyor. Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin her geçen gün büyümesi ve kullanıcıların internetten alışveriş yapma alışkanlıklarının artması, internet alışverişlerinde firmalara karşı olan güvenin artmasını, internetten satış yaparak kendi işini kurmak isteyenlerin sayısını her geçen gün artırıyor. İnsanın kendi işini yapma düşüncesi her ne kadar hoş olsa da online mağaza sahibi olmadan ve internetten satışlara başlamadan önce birtakım konulara dikkat etmek gerekiyor.

Fikir Oluşturmak

İnternetten satış yapabilmek için önce bir fikir oluşturmak gerekir. Eldeki fikir; satışı yapılacak ürünleri, reklam ve pazarlama stratejilerini, seçilecek e-ticaret altyapısını, tanıtım yapılacak kanalların hangileri olacağını ve hedeflenecek kitleyi etkiler. Bu sebeple de ilk önce fikir oluşturmak çok önemlidir.

Hangi Ürünlerin Satışının Yapılacağına Karar Vermek

Fikir bulunurken internetten satış yapabilmek için hangi ürünlerin kullanılacağını da belirlemek gerekir. Doğru ürünleri bulmak, hızlı bir biçimde ürün ve marka bilinirliğini artırırken tüketicilerin taleplerinin de karşılanmasını sağlar. Orijinal nişlere yönelmek, pazardaki açıkları tespit etmek, rekabeti düşük olan ürünlere yönelmek başlangıç için oldukça mantıklıdır. Yükselen trendler ile sektörleri takip etmek bu süreç içerisinde girişimcilere yardımcı olabilir.

Herkesin satıyor olduğu ürünler satılmaya çalışıldığında rekabet ortamından sıyrılmak adına fiyat kırmak gerekir. Bu da hem markanın değerini hem de ürünün değerini düşürür. Bu sebeple de rekabeti az olan ve tüketicilerin sorunlarını çözebilecek ürünlere yönelmek gerekir.

Niş Belirlemek



E-ticaret yapmak için fikir ve ürün belirlerken bir yandan da niş belirlemekte fayda vardır. Belirli bir nişte işe başlamak doğru bir yaklaşım olur. Hem ürün yönetimi hem de pazarlama açısından belirli bir kulvara yönelmek genel rekabet ortamından daha kolay bir şekilde sıyrılmayı sağlar. 

Belirli bir nişe dair çalışma yapıldığında daha dar kitlelere ulaşılır ancak o kitleye ürün tanıtmak daha kolay ve düşük maliyetli olur çünkü rekabetin fazla olmadığı bir niş üzerine odaklanıp markayı parlatmak ve öne çıkarmak çok daha kolay bir hâle gelir. Bu sebeple de trend aramalar yapılırken niş sektörleri de araştırıp rekabet analizi yapmak oldukça önemli bir hamledir.

Alan Adı, İsim ve Hosting Almak

İnternet üzerinden satış yapabilmek için bir şirket kurmak ya da bir marka oluşturmak çok önemlidir. Bu süreç içerisinde öncelikle bir isim bulmak gerekir. Markayı yansıtan ve orijinal bir isim bulmak adına birtakım alternatifler belirleyerek ve internet araması yaparak bu ismi başka firmaların kullanıp kullanmadığını araştırmak gerekir.

Doğru isim bulunduktan sonra da e-ticaret sitesi için bir alan adı almak gerekir. Alan adını alırken de seçilen ismin kullanılabilir olması gerekir. İnternette en yaygın olarak kullanılan alan adı uzantısı “.com” olduğundan dolayı böyle bir isim seçmek daha etkili olur. Kullanıcılar internete marka adını girdikleri zaman kullanıcı alışkanlıklarından dolayı genellikle “.com” uzantısını kullanırlar. 

Alan adımı seçimi ile birlikte e-ticaret sitesi için bir hosting seçimi yapmak da gerekir. Seçilen hostingin kapasitesinin artırılabilir ve güvenli olması önemlidir. Güvenli olmayan sunucular, sitenin ve marka itibarının zarar görmesine sebep olur. Eğer hazır bir e-ticaret altyapısı paketi kullanılacaksa bu paketler alındığında çalışılan firma bir hosting hizmeti sağlar. Bundan dolayı hostingi satın almadan önce kullanılacak altyapının nasıl olacağını belirlemek de önemlidir. 

Sosyal Medya Hesabı Almak

Hosting ve alan adı seçimi ile birlikte sosyal medya hesaplarını almak gerekir. Sosyal medya, pazarlama ile tüketicilere ulaşabilme konusunda fazlasıyla etkili olduğundan dolayı yer alınacak mecralarda hesap alarak kurumsal bir bütünlük ile bu hesapların ayarlarını yapmak gerekir.

Şirket Kurulumu

İnternet üzerinden satış yapabilmek, vergi mükellefi olmak anlamına da gelir. İkinci el ürün satışlarında ya da düşük hacme sahip ürünlerin satışlarında bazı online pazaryerlerinde şirket kurmadan da satış yapılabilir. Ancak girişimcilerin kendi markalarını yaratmaları, sanal POS aracılığı ile internetten ödeme almaları ve daha profesyonel bir biçimde işlerini yapmaları için kendilerine ait e-ticaret sitelerini kuracaklarında şirket kurulumu yapmaları gerekir. Bu noktada şahıs veya limited şirket kurulumuyla süreç tamamlanabilir.

Vergileri Öğrenmek

İnternet üzerinden satış yapmak marka sahiplerini vergi mükellefi yapacağından dolayı aylık ve yıllık olacak şekilde ödenmesi gereken vergileri de ödemek gerekir. İnternetten satış yapıldığında KDV, stopaj, gelir vergisi ve sektöre göre belirlenen farklı vergiler ile yükümlü olunur. Tüm bunlar göz önünde bulundurulmalıdır.

  • E-Ticarette Yeni Ürün Geliştirmek İçin İpuçları E-Ticarette Yeni Ürün Geliştirmek İçin İpuçları
  • Marka Kimliği Nedir ve Marka Kimliği Nasıl Oluşturulur ? Marka Kimliği Nedir ve Marka Kimliği Nasıl Oluşturulur ?