2022 Takip Edilmesi Gereken Teknoloji Trendleri
Covid-19 pandemisinin doğurduğu yeni dünya düzeni ile birlikte yenilikçi teknolojiler hem şirketlerin hem de insanlığın vazgeçilmezi haline geldi. Geçtiğimiz yıllarda dünyayı kasıp kavuran Bitcoin fırtınası ile sanal para değer kazanırken sanal gerçeklik başta olmak üzere yapay zeka teknolojisi ile film senaryoları bir bir gerçek olmaya başladı. Dünyanın bir tarafında insan geliştirme teknolojisi ile protez organlardan lenslere üretimler yapılırken diğer tarafta siber güvenlik için yapılan çalışmalar her gün güçleniyor. 2022 yılında takip edilmesi gereken teknoloji trendlerini sizler için derledik.
Yeni dünya düzeni ile birlikte teknoloji kuşkusuz daha fazla kullanılmaya başlandı. Temassız ödeme yöntemlerinden sanal para birimlerine, yüz ve retina tanıma teknolojilerinden yapay zekaya, elektrikli arabalardan 3 boyutlu yazıcılara, robot süpürgelerden sesli cihaz yönetimine kadar teknoloji her alanda hızla gelişmeye ve kullanılmaya devam ediyor. Covid-19 süreci ile şirketler de teknolojik sınırları zorlayarak hayalleri gerçeğe dönüştürmeyi başarıyorlar. Sürecin hızına bakılırsa dünya teknoloji bakımından çok farklı bir yöne ilerliyor
5G ile Gelişmiş Bağlantı Ağı
Önce 3G ile gelen mobil ağ gelişmeleri sonra 4G ile ortaya çıkan hızlı video-müzik platformları ve şimdi çok daha hızlı ve sürekli yapısı ile 5G. Sanal gerçeklik ile de uyumlu olan 5G internet ağı 2022 yılıyla birlikte dünyada aktif hale gelmeye hazır. Türkiye’de ise internet sağlayıcıları 5G kurulumlarını gerçekleştirerek alt yapıyı hazır hale getiriyorlar.
Yapay Zeka
2010 yılı ile birlikte aktif olarak kullanılmaya başlanan yapay zeka teknolojisi, diğer adı ile Artificial Intelligence, hala başlangıç aşamasında olduğu ifade edilen ama hızla gelişen teknolojilerin başında yer alıyor. Navigasyon, ses ve görüntü tanıma, kişisel mobil asistanlar gibi çeşitli uygulamalarla hepimizin hayatında olan yapay zeka, sınırı tahmin edilemeyen teknolojilerden... Yapay zeka günümüzde tüketicilerin ihtiyaç ve arayışlarını tespit ve analiz etmekte de kullanılıyor. Önümüzdeki yıllarda endüstriyel olarak da kullanılacak olan yapay zekadan kalifiye işçi alanında da faydalanılacak.
Nesnelerin ve Davranışların İnterneti
Son yılların en çok ses getiren teknolojilerinden olan nesnelerin interneti, IoT kavramının alt birimlerinden olan davranışların interneti, IoB, birlikte kullanılıyor. Teknolojileri ile sağlıktan mühendisliğe birçok alanda yer alan ve gelişerek almaya devam edecek olan bu kavramlar ile şirketler verileri ve öngörüleri paradigmalarla birlikte değerlendirerek yüksek gelişim sağlamayı hedefliyor olacaklar.
Blockchain ve Kripto Para
Ekonomistler ve borsacılar tarafından alışılagelmiş yatırımlar kadar takip edilmeye başlanan kripto para birimlerine bir bütün olarak bakıldığında, Blockchain teknolojisi altında toplanıyor. Ancak gelişen teknolojisiyle birlikte Blockchain sağlıktan lojistiğe, reklamcılıktan iş stratejileri oluşuma kadar çok geniş bir ağda popülerliğini 2022'de de koruyacak. Blockchain uzmanlar tarafından dijital defter olarak ifade ediliyor.
Siber Güvenlik Sistemleri
Teknolojinin hayatımıza girmesi ile eş zamanlı olarak gelişen ve gelişmeye devam eden ilk kavram ise siber güvenlik. Kişilerin ve kurumların gizli kalması gereken verilerine kötü niyetli korsanların ulaşmak isteme ve bunu çıkarları doğrultusunda kullanmalarını engellemek amacıyla doğan siber güvenlik sistemleri, 2022 yılında da gelişmeye devam edecek.
Sanal Gerçeklik
2020 yılıyla birlikte popülerliğinin zirvesini yaşayan sanal gerçeklik (VR) bilgisayar ortamında fiziki bir gerçeklik yaratıyor. Sanal gerçeklik dendiğinde oyunlar ilk akla gelen teknolojik bağlantı olsa da VR kavramı sağlıktan ulaşıma, eğitimden sosyal yaşama kadar tüm alanlarda faaliyet gösteriyor. Artırılmış gerçeklik kavramı (AR) ile gelişimin sürdüğü sanal alemde yaşam ögeleri sürekli arttırılıyor.
İnsan Geliştirme
Yapay zekayla birlikte günden güne gelişim gösteren insan geliştirme faaliyetleri, insan yeteneklerini ve üretkenliğini arttırmayı amaçlıyor. Protezler ve lensler gibi insanları fiziksel olarak geliştirmenin yanı sıra kullanılan yapay zeka sayesinde ihtiyaçların beyin dalgalarına bağlandığı tasarımlar oraya çıkmaya devam edecek.