Mobil Uygulama Tasarımı Nasıl Yapılmalı?
Teknolojinin ve mobil dünyanın gelişmesi son yıllarda yepyeni bir mesleği de ortaya çıkardı; mobil uygulama tasarımcılığı. Dünyada rekabet alanı hızla artan ve tercih edilir bir meslek olan mobil uygulama tasarımcılığı, Türkiye’de de oldukça popüler bir meslek. Akıllı telefona ve tablete sahip olan herkes mobil uygulamaları indiriyor ve kullanıyor. Peki, iyi bir mobil uygulama nasıl tasarlanır? Mobil uygulama tasarlarken nelere dikkat etmemiz gerekir? Mobil uygulama tasarımı nasıl yapılır? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için yanıtladık.
Mobil Uygulama tasarımında araştırma süreci
Mobil uygulamanın tasarlanma süreci kadar hazırlık süreci de özenle yapılmalıdır. Araştırma ve uygulamanın şemalandırma süreci en az mobil uygulamanın tasarlama süreci kadar uzun sürebilir. Kullanacağınız renklerin web sitenizle uyumlu olması, logonuzun mobile uygun hale getirilmesi, font seçimi araştırmanın bir yönünü oluşturur. Öteki tarafta ise mobil uygulamanızın genel görüntüsüyle birlikte açılış ve yönlendirme sayfalarının nasıl tasarlanacağının belirlenmesi de önemlidir. Bu süreçte rakip sayfaların tasarımlarına bakmanız, hangi alanın nasıl tasarlandığında kolaylık sağladığına ya da kullanımı zorlaştırdığına karar vermenize yardımcı olabilir.
Mobil uygulamalar telefon ve tablet üzerinden kullanıldığı için kullanılan fontları, renkleri ve dizilimi bilgisayar üzerinde tasarlasanız da her aşamayı tamamladığınızda telefonunuzdan son düzenlemeleri yapın. Örneğin, kalın font kullanımı bilgisayarda gözünüze iyi görünse de telefonda açtığınızda kaba gelebilir. Başka bir örnekle, görsel yerleştirimi ve boyutlandırmasını en uygun şekilde telefonunuzda test edebilirsiniz. Uygulamada kullanacağınız ana renklerin web siteniz ile aynı olmasına dikkat edin. Bu sayede kullanıcılarda web siteniz ve mobil uygulamanızda bir bütünlük ve gerçeklik algısı oluşacaktır.
Mobil uygulama tasarımı yapmak, işini seven kişiler için çok eğlencelidir. Bu yüzden yepyeni bir uygulama hazırlama isteği tasarımcıyı hızlı davranmaya yönlendirir. Bu süreçte tasarımcı ve uygulama sahibinin diyaloglarının açık ve net olmasının yanı sıra mobil uygulama tasarımının araştırma sürecinde de diyalogların aktif kalması iş gelişimi çok önemlidir.
Mobil Uygulama Tasarım Süreci
Tasarım yapılmadan önce kayıt üzerinde bir kurşun kalem ile tasarımınızı çizin. Ana sayfa, görsel yerleştirme, kategoriler, yönlendirme sayfaları ödeme sayfası gibi sayfaları tek tek, basitçe çizin. Sonra mobil uygulama tasarımcınızla toplantınıza bu taslak ile gidin. Mobil uygulama tasarımcısı ile yapacağınız plan doğrultusunda tasarımınızın ana hatları ortaya çıkmış olacak.
Tasarım sürecinde dikkat etmeniz gereken en önemli şey gürültüden uzak durmak. Tasarımda gürültü nedir diyecek olursanız; tasarımda gürültü gereksiz kalabalıkla doldurulmuş tasarımlara gürültü denir. Gürültü, esas ön plana çıkmasını istediğiniz şeyleri engeller, kullanıcının gözünü yorar ve alternatif bir uygulama aramasına sebep olur. Yani uygulamanızı telefondan kaldırır.
Farklı uygulamaları tasarım gözü ile incelediğinizde, renklere, sadeliğe, fontlara ve kargaşanı olup olmamasına bakmanız, kendi tasarımınız için faydalı olacaktır. Tasarımınızın kolay ve anlaşılır olmasına özen gösterin. Çünkü mobil uygulama kolaylıktır. Web sitenizden daha kolay kullanılır olmalıdır. Çünkü telefonların sıklıkla tek el ile kullanıldığı ve bu şekilde uygulamanızın kullanılacağı ön planda tutularak tasarım yapılmalıdır. Mobil uygulama tasarımı oluşturuldukça ön izlemeyi mutlaka telefonunuzda ve tabletinizden kullanın. Bu şekilde hataları çok daha kolay yakalayacaksınız. Mobil uygulama tasarım sürecinde üç madde üzerinden ilerleyin; kolay, basit ve sade.
Mobil Uygulamada Kullanıcı Deneyimi
Mobil uygulama tasarımı süreci, uygulama kullanılmaya başlandıktan sonra da devam eder. Çünkü mobil uygulama akıllı telefonlara ve tabletlere indirildikten sonra kullanıcılar, mobil uygulamanıza feedback yani mobil uygulama geri dönüşümlerini sağlayacaklar. Bu kullanıcı deneyimlerini takip edip uygulamanızda denemeniz, uygulamanızı geliştirmekteki en kolay ve güvenilir yöntem olacaktır. Ayrıca uygulayıcı ve tasarımcı olarak da sürekli olarak uygulamanızı test edin.