Nesnelerin interneti nedir? Nasıl çalışır? Faydaları nelerdir?
Akıllı telefonlar, konum bilgisiyle bizi yönlendiren navigasyon cihazları ve uygulamalar, kendi ayarını yapabilen fırınlar, kendini kapatıp açabilen aydınlatmalar, deterjan oranını ayarlayabilen çamaşır makineleri, giyilebilir teknolojiler, robotlar, kodlamalar, yapay zeka… Hayatımız ne kadar kısa süre nasıl da dijital bir dönüşüme uğradı değil mi? Peki, bu nasıl başladı? “Nesnelerin interneti” kavramı ve gelişimiyle birlikte elbette… Nesnelerin interneti nedir, nasıl çalışır ve faydaları nelerdir gibi soruların yanıtlarını daha net şekilde almak isteyenler için hızlı okuma rehberi hazırladık!
Bilgi üretebilen, ürettiği bu bilgiyi internet üzerinden paylaşabilen tüm bilgi işlem cihazlarını, dijital makineleri; nesneleri, hayvanları ve hatta insanları birbirine bağlayan teknolojiye “nesnelerin interneti” deniyor. Internet Of Things, yani IoT… Bu teknolojiyle her bir nesneye bir kimlik (UID) atanıyor ve herhangi bir insan müdahalesine gerek kalmadan nesneler birbirleriyle ve merkezi kontrol mekanizmaları ile veri paylaşımı yapabiliyor.
Nesnelerin interneti nasıl çalışır?
Nesnelerin interneti, verileri toplamak, göndermek ve bunlarla işlem yapabilmek için yerleşik işlemciler, sensörler ve iletişim donanımları kullanan akıllı cihazlarla çalışan bir ekosistem. Çok daha hızlı karar vermeye olanak sağlayan bilgileri sunan ve izleyen, analiz eden, değiştiren bir cihaz ağı olarak tanımlamak da mümkün… IoT sistemi birçok farklı elemandan oluşuyor. Bu elemanların başında verileri algılayan, ileten ve depolayan akıllı varlıklar yer alıyor. IoT sisteminde aynı zamanda bulut gibi bir veri iletişim altyapısına da ihtiyaç var. Nesnelerin interneti ekosisteminde cihazlar, insan müdahalesine gerek kalmadan işleri kontrol edip yürütebiliyor. Öte yandan, insanlar bu cihazları diledikleri şekilde ayarlayıp talimatlarla yönlendirebiliyorlar.
“Nesnelerin İnterneti” tarihçesi
Nereden çıktı bu nesnelerin interneti? Nasıl gelişti, birdenbire nasıl da bu denli hayatımızın parçası oldu? Tüm bu sorulara IoT’un çıkış ve gelişim süreciyle cevap verilebilir. 1980’lerin başında, Carnegie Mellon Üniversitesi’nde bir öğrenci olan David Nichols, üniversitedeki CocaCola otomatına gitmeye üşendi. Kendisine uzak bulduğu otomata yine de gittiğinde içinde istediği ürünün olmadığını görünce hayal kırıklığına uğradı. Bu da IoT dünyasına atılacak olan ilk adım oldu. Nichols, birkaç arkadaşıyla beraber bu otomatın içerisinde ürün olup olmadığını ve eğer ürün varsa sıcaklık derecesini dahi uzaktan kontrol edebilecekleri bir sistem geliştirdi. Bu tarihteki ilk IoT cihazı oldu… Ancak o zaman bu isimle anılmadı yani ortada henüz “Internet of Things” diye bir kavram yoktu. Kavram ilk kez 1999’da kullanıldı. Internet of Things (IoT) kavramını ortaya atan ilk kişi ise Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün Auto-ID (Auto-ID Labs) Merkezinin kurucu ortağı Kevin Ashton oldu. Ashton, o dönem P&G firmasında çalışıyordu ve burada marka yöneticisiydi. Ona bir ürünün lansmanı için görev veridi. Kayıtlı tutulan belgelerde ürünün sürekli bittiği bilgisini alan Ashton, stokları kontrol etti ve sözü edilen üründen esasen fazlasıyla mevcut olduğunu gördü. Bunun ardından Ashton, ürünün nerede ve kaç adet olduğu gibi birçok bilgiye ulaşma isteğiyle şirket yönetimine bir çözüm sundu. RFID (Radyon Frekansı ile Kimliklendirme) etiketleriyle yarattığı çözümü “Internet of Things” olarak adlandırdı.
Nesnelerin İnterneti ne gibi faydalar sağlar?
Nesnelerin interneti bugün İnşaat, lojistik, akıllı şehir uygulamalarından imalat, bilişim sektörü, sağlık sektörü ve ticaret uygulamalarına kadar birçok alanda aktif olarak faydalanılan bir sistem. Bu sistemin sunduğu birçok fayda ve avantaj bulunuyor. Nesnelerin internetinin sağladığı faydaları şöyle sıralayabiliriz:
- Nesnelerin interneti işleri otomatikleştiriyor. İş yükü azalırken iş süreçlerinde verimlilik artıyor. Bu maliyetlerin azalmasına da etkide bulunuyor.
- Nesnelerin birbirine bağlanması etkin operasyon yönetimini sağlıyor. Yani envanter yönetimi, nakliye takibi, parça yönetimi gibi birçok operasyonel süreç otomatik ve daha kontrollü şekilde yürütülebiliyor.
- İnsan kaynağının yanı sıra güç kaynakları veya kurum varlıkları programlanabiliyor ve izlenebiliyor.
- Nesnelerin interneti ile iş stratejilerini geliştirmek kolaylaşıyor. Hedefli reklamcılık, fiyatlandırma stratejileri ve pazarlama faaliyetleri iyileşiyor.
- Müşteri hizmetleri de nesnelerin interneti sayesinde iyileşiyor. Kullanıcılara özel veriler sayesinde işletmeler müşterilerinin beklentilerini daha iyi anlıyor ve ihtiyaçlarına nokta atışı olacak şekilde cevap verebiliyor.