Bilgi teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, toplumda yeni iş kollarının doğmasına ve bu iş dallarında çalışacak olan kişilerin daha farklı beceriler bilmelerini zorunlu hale getirmektedir. Dijital çağın en prestijli mesleklerinden biri olarak kabul yazılımcılık da hem yetenek hem de çaba gerektiren bir uğraşıdır.

Yazılımcı olmak isteyen kişiler kendilerini bu işin eğitimini veren üniversitelere giderek yetiştirebilecekleri gibi, kendi başlarına ya da online kurslar aracılığı ile de yazılımcılık yeteneği kazanabilirler. Hangi yöntem tercih edilirse edilsin, devamlılık ve pratik yapmak yazılımcılar için büyük öneme sahiptir. Prestijli olmasına rağmen yazılımcı olmak, iyi derecede kodlama bilmek ve kodlama dillerine hâkim olmak gibi yetenekler gerektirir. Yazılım konusunda çok farklı programlama dilleri vardır. Bu dillerden biri de C# yani C Sharp dilidir.

C Sharp Hakkında

Microsoft tarafından geliştirilen bir kodlama dili olan C Sharp, günümüzde çok sayıda yazılımcı tarafından tercih edilir hale gelmiştir. Özellikle yazılım ve kodlama işine yeni başlayanlar ve kendini geliştirmek isteyenler için C Sharp oldukça avantajlı bir kodlama dilidir. C Sharp tarafından sunulan hata giderme özelliği, bu kodlama dilinin tercih edilmesinin başlıca nedenleri arasında yer alıyor.

Yazılımcıya kodlama esnasında yapmış odluğu hataları ayrı bir ekranda gösteren ve düzeltilmesini sağlayan C Sharp, yazılım konusunda kendini geliştirmek isteyenlerin pratik uygulamalar yapmalarına da olanak sağlıyor. Java yazılım dili ile büyük benzerlik gösteren C Sharp, Java kullanan kişilerin de zorlanmadan kullanabilecekleri bir ara yüze sahip. Ortaya çıktığı 2002 yılından sonra geçen 10 yılda 5 farklı sürüm ortaya çıkarak C Sharp, her sürümünde dönemin şartlarına göre kullanıcılardan tam not almıştır.

C Sharp İle Neler Yapılabilir?

C Sharp ile yapılabilecek olan şeyler için bir sınır belirlemek ya da şu yapılır, bu yapılamaz demek mümkün değildir. Zira yazılım dünyasında yapılabilecek olan şeylerin sınırları, kişinin hayal gücünün sınırlarıyla eşittir. Bu nedenle de C Sharp ile istenilen her türlü program ya da uygulamayı yapabilmek mümkündür. Modern bir kodlama dili olan C Sharp sayesinde yüksek kaliteli mobil oyun yapmak ya da web servis uygulamaları oluşturmak gibi pek çok kodlama işlemi yapılabilir. Profesyonel kodlama dillerine göre öğrenilmesi daha kolay olan C Sharp, hayallerindeki uygulamaları kodlamak isteyenler için büyün kolaylıklar sağlıyor.

DLL Yazma Kolaylığı

C Sharp ile ihtiyaç duyulan DLL dosyalarını kodlayabilmek mümkündür. Türkçede dinamik kod kütüphanesi olarak kullanılan DLL, bazı programların ya da dosyaların çalışması için büyük öneme sahiptir. Eğer bir yapının çalışabilmesi için kendini sürekli olarak tekrar eden bir koda ihtiyacı varsa, bu durumda kodu sonsuz defa yazmak mümkün olmayacağından dolayı DLL kullanılır.

DLL içerisinde kodlanan bu kod, yapının çalışmaya ihtiyaç duyduğu, yani kodun tekrarlanmasının gerektiği her anda DLL’den yardım alarak kodu yeniden devreye sokar. DLL sayesinde uzun uzun aynı kodları yazmak ya da tekrar eden kod satırları ile uğraşmak gibi olumsuz bir durum ortadan kaldırılmış oluyor. Bu kadar büyük işleve sahip olan DLL parçalarını meydana getirmek için C Sharp oldukça işlevsel bir kodlama dilidir.

Oyun Tasarlama İmkânı

Hem online oyunlara hem de mobil oyunlara olan ilginin artması, yazılımcıların da bu yöne olan ilgisinin gelişmesine neden olmuştur. Günümüzde sevilerek oynanılan oyunların büyük bir çoğunluğu C Sharp kullanılarak kodlanmıştır. Oyunların oynama yönü ile ya da görsel yönü ile değil de kodlama yönü ile ilgilenen kişiler açısından C Sharp öğrenmek büyük biz zorunluluktur. Bu sayede hayalini kurdukları oyunu kodlayarak oyunculara sunmaları mümkündür.

Unity gibi pek çok oyun motorlarının C Sharp desteklemesi de, bu yazılım dilinin bu alan açısından önemli olduğunu gösteren bir durumdur. Piyasada elbette oyun yazmak için kullanılabilecek çok sayıda yazılım dili mevcuttur. Ancak C Sharp sunmuş olduğu kolaylıklar ve kodlama için sağladığı avantajlar nedeni ile özellikle tercih edilen bir yazılım dilidir.

C Sharp Genel Özellikleri

C Sharp yazılım dilinin sahip olduğu özellikler aslında saymakla bitecek gibi değildir. Ancak bu özelliklerden bazıları, oldukça ön plandadır. C Sharp’ın öne çıkan özelliklerinden bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • C Sharp basit amaçlı ve kolay bir dildir. Hem öğrenilmesi hem de kullanımı açısından yazılımcıların kolayca kavrayabilmelerine imkân tanır.
  • C Sharp aynı zamanda platformlardan bağımsız bir dildir. Faaliyetini yerine getirebilmek için herhangi bir platforma ihtiyaç duymaz.
  • Gelecekte de kullanılabilirliği yüksek olan C Sharp aynı zamanda ilerleyen yıllarda ortaya çıkabilecek yeni durumlara karşı uyarlanabilir bir niteliğe sahiptir. Bu nedenle de C Sharp uzun ömürlü bir kodlama dilidir ve yazılımcıların bu dili öğrenmek için vermiş oldukları emeklerin kalıcı olmasını sağlar.

Online C Sharp Öğrenimi

Yazılım dünyasında söz sahibi olmak ve bu dünyanın bir ferdi olmak isteyenler için C Sharp bilinmesi gereken yazılım dillerinden biridir. Bireyler kendi çabaları ile internet üzerinden bu dili öğrenme çabası gösterebilirler. Ancak internet üzerinde olan bilgilerin parçalı olması nedeni ile her zaman istedikleri seviyede ilerleme kaydetmeleri mümkün değildir. Bu nedenle de daha profesyonel bir öğrenim tekniğine ihtiyaç vardır.

Üniversitelerde özellikle yazılım konusunda eğitim verilen bölümlerde bu dili öğrenmek mümkündür. Ama bu çoğu zaman 5 hatta 6 yılı bulabilen bir durumdur. Elbette bu süre içerisinde farklı pek çok şeyi öğrenmek de mümkündür. Ancak sadece C Sharp öğrenmek isteyen kişiler, internette bulunan online C Sharp kurslarına katılarak bu isteklerini yerine getirebilirler. Diledikleri yerden, diledikleri zaman eğitimlere katılarak öğrenebilmeyi olanaklı kılan online eğitimler sayesinde, kısa süre içerisinde C Sharp konusunda hatrı sayılır bir ilerleme kaydetmek mümkündür. Üstelik online kurslardan bazıları, program sonunda katılımcılara sertifika da vermektedir.

C Sharp Hangi Yazılım Dilleri İle Benzerdir?

Microsoft tarafından geliştirilen C Sharp yazılım dili esasında C ve C++ yazılım dilleri ile etkileşimli şekilde geliştirilmiştir. Ancak buna rağmen çok fazla ortak yönlerinin olduğunu söylemek mümkün değildir. C Sharp’ın en çok benzerlik gösterdiği dil ise Java yazılım dilidir. Bu dil ile benzerlik göstermesinin temelinde ikisinin de nesne odaklı yazılım dilleri olması yatmaktadır. C Sharp yazılım dili, C ve C++ yazılım dilleri ile kıyaslandığı zaman açık ara daha öndedir.

Yazılım Dili Nedir?

Günümüzde kullanılan bilgisayarların ve programların, aslında her biri karışık kodlar kullanılarak oluşturulmuştur. Bilgisayarda bir dosyayı açmak için üzerine tıklanıldığı zaman, o dosyanın açılması bilgisayarda bulunan kodlar sayesinde mümkündür. Ya da bilgisayar oyunları oynarken her bir tuşa basıldığında karakterin farklı hareketler yapması, oyunda bulunan kodlarla alakalıdır. Bilgisayarların ve uygulamaların dışarıdan basit görünüşüne karşın, içeride oldukça karmakarışık bir kod dünyaları vardır. Yazılım dili, bu karışık kodları yazmak için kullanılan dildir. Her kodlama dilinin farklı kullanım alanları vardır. C Sharp adı verilen yazılım dili ya da kodlama dili de var olan onlarca dilden sadece biridir.

  • WordPress Tema Türkçeleştirme WordPress Tema Türkçeleştirme
  • Yazılım Geliştirme Bölümüne Dair Her Şey - 2021 Yazılım Geliştirme Bölümüne Dair Her Şey - 2021