Dijital pazarlama kavramı; elektronik ortamlarda ürünlerin ve hizmetlerin tanıtıldığı, günümüz teknolojisinde geleneksel medyaya nazaran daha avantajlı ve mantıklı olan bir pazarlama yöntemidir.

Bu yöntem, firmaların ya da markaların dijital ortamdaki pazarlama süreçlerine verilen addır. En önde gelen kanallar ise sosyal medya platformları ve internettir.

Dijital Pazarlama Nerelerde Kullanılıyor?

  • Logo, font, renk vb. renk değerlerinde
  • Online olan kataloglar ve broşürlerde
  • Online olan PR çalışmalarında
  • Sosyal medya kanallarında
  • İnfografiklerde
  • İnternet sitelerinde
  • Blog postlarında

Yapılan Yanlışlar Nelerdir?

Yapılan hatalardan dolayı, maliyet bakımından zaten yüksek olan ürünler daha da maliyetli hâle gelebiliyor. Bundan kaynaklı olarak pek çok firma dijital pazarlama yöntemlerinden vazgeçiyor. Esasında dijital pazarlamada dikkat edilmesi gerekilen noktalar göz önünde bulundurulduğunda ve bu doğrultuda hareket edildiğinde başarıyı yakalamak oldukça kolaydır.

Kampanyaya başlamadan önce birtakım analitik hedefler belirlemek gerekir. Ürün ne kadar satılmak isteniyor, maliyeti ve elde edilmek istenen kâr oranı nedir? Bunlara cevap vermek gerekiyor. Sonrasında reklam yatırımı karşılanmalı ve kâra geçirecek rakam ona göre hedef alınmalıdır.

Yapılacak reklamların herkese hitap etmesini istemek normaldir ancak ne yazık ki pek mümkün değildir. Harici bir kitlenin olması gerekir. Örneğin, bir mobilya firmasının teknoloji programlarına reklam vermesi gereksiz bir masraf olur ancak evlilik programlarına vereceği reklam kazanç sağlar. Her kampanyanın kendine has bir kitlesi ve geriye kalanları vardır. Doğru hedef kitlesiyle kâr sağlanabilir.

Dijital pazarlama alanında dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise mobil internettir. Teknolojinin gelişmesiyle artık pek çok iş cep telefonlarından yapılabiliyor. Dolayısıyla masaüstü cihazların karşısında mobil internetin kullanımı daha ön plana çıkıyor. Kullanıcılar büyük ölçüde sitenize mobil cihazlar üzerinden erişim sağlayacaklardır. Mobil uyumlu bir siteye sahip olmamak ise potansiyel müşterilerinizin erişim oranını azaltacaktır.

Sosyal medya yönetimiyle yayınlanan tüm reklamlar ve kampanyalar şirketlere ya da markalara yeni yeni müşteriler kazandırır. Bununla beraber var olan müşteriler ile de ilişkiler güçlenir. Sosyal medyadan ulaşan mesajlara ve yorumlara olumlu da olsa olumsuz da olsa cevap vermek ve özen göstermek güvenilir bir imaj oluşturur. Bu yorumlar ile bir yön belirlenebilir, müşteri memnuniyeti sağlanabilir.

Yapılan diğer hatalardan biri de ne yazık ki takipçi satın almaya başvurmaktır. Takipçi satın alımı ile kaliteli bir profil çizmek ne yazık ki artık mümkün değil. Az sayıda ama gerçek hayran kitlesiyle hesap yönetmek daima daha faydalı olacaktır.

Üzerinde durmak istediğimiz bir diğer hata firmalar tarafından atılan mesajlar ve maillerdir. Direkt mesajlarla gönderilen reklam, kampanya ve mesajlar müşteriyi bilgilendirmez. Hatta çoğu zaman müşteri mesajı okumadan siler. Müşteriler kendilerini özel hissetmelidir. En fazla haftada bir defa yapılması uygun olan e-mail reklamcılığını ise birden fazla yaptığınızda markanız zedelenebilir.

Tüm bunların doğrultusunda dijital pazarlama kavramının gerekliliği ve uygulanması yolundaki talepleriniz için Pomelo Soft bir tık uzağınızda!

  • Şirketler İçin Sosyal Medya Yönetiminin Gerekliliği Şirketler İçin Sosyal Medya Yönetiminin Gerekliliği
  • Covid-19’un Dijital Dünyaya Yansımaları Covid-19’un Dijital Dünyaya Yansımaları