ERP Programının İşletmelere Sunduğu Yararlar 

Bilişim teknolojileri özellikle iş dünyası için birçok fayda sağlıyor. Bunlardan biri de ERP programı… Açılımı Enterprise Resource Planning olan, Türkçe karşılığı ise “kurumsal kaynak planlaması” olarak geçen ERP, şirketlerin verim arttırmasına etkide bulunan önemli bir yazılım. ERP Nedir? ERP programının işletmelere sağladığı faydalar nelerdir? ERP programı ile ilgili bilgileri sizin için derledik.

Bugün işletmelerin ürün ve hizmet üretmek adına ihtiyaç duydukları iş gücünün daha verimli şekilde kullanılabilmesinin çözümü de yazılımdan geçiyor. Bu açından değer taşıyan yazılım ise ERP programı; yani kurumsal kaynak planlama yazılımı. ERP ile iş süreçlerinin yönetimi, üretimde kullanılan makine ve malzemeler çok daha verimli hale getirilebiliyor.

ERP nedir?

Şirketlerin veya kurumların muhasebe, satın alma, proje ve üretim faaliyetlerini yönetmeye yarayan yazılım paketlerine ERP deniyor. İş süreçleri arasında veri akışı sağlayan ERP sistemleri, veri bütünlüğü de oluşturuyor. ERP programı ile işletmelerin tüm veri ve işlemleri bir araya getirilebiliyor. Pek çok departmanı ilgilendiren verilerin saklanabildiği bir veritabanı oluşturan ERP programları; şirketler, kar amacı olmayan kuruluşlar, vakıflar, hükümetler veya diğer tüm kurumlar tarafından kolayca kullanılabiliyor. ERP programlarının kendi içinde birçok modülü de var. Bu modüller ise şunlar: Stok yönetimi, satış yönetimi, kalite yönetimi, insan kaynakları yönetimi, üretim ve planlama yönetimi, finansal yönetim, tedarik zinciri yönetimi, satın alma yönetimi, proje yönetimi ve müşteri ilişkileri yönetimi.

ERP programları işletmeler için neden önemlidir?

ERP’nin her işletme için farklı bir önem derecesi olabilir. Bu, işletmeniz için ERP ile neler yapabileceğiniz arasındaki bir durumdur. Her kurumun, farklı iş süreçleri olduğu gibi sundukları ürün ve hizmetler de farklı olabiliyor. Ancak operasyonel süreçlerde yaşanan problemler çoğu zaman aynı çerçevede gerçekleşiyor. İşte bu gibi durumları ortadan kaldırmak için süreçlerin birbirine entegre edilmesi ve bu şekilde bir kaynak planlaması yapılması, çağımızın rekabet koşullarında şirketler için artık bir olmazsa olmaz konumunda. Sürdürülebilir başarıda ERP yazılımları şirketler için hayati değer taşıyor.

ERP programlarının işletmeye sağladığı birçok fayda var. Bu faydalardan ilki elbette iş süreçlerine olan olumlu katkısı. ERP ile iş süreçlerinin çok daha verimli hale geldiği aşikar. Peki, iş süreçleri ERP ile nasıl daha etkin ve verimli hale geliyor? ERP, şirket içi birimler arasında iş akışlarını düzenliyor ve verilere erişimi kolaylaştırıyor. Raporlar otomatik olarak üretilebiliyor. ERP’nin işletmeler için sağladığı diğer faydalar ise şunlar:

  • ERP programları, birimleri dijital olarak birbirine bağlıyor. Bu da ekiplerin dijital kanalla daha kolay iş birliği yapmasına olanak tanır.
  • ERP programı, ticari yasalarla ilgili süreçlerin takip edilip raporlanmasını da sağlıyor. İşletmelerin gelişiminde olumlu bir etki yaratıyor.
  • ERP programları, operasyonel esnekliği arttırıyor.
  • Şirketin veya kurumun birimlerine ait finansal bilgilerin bir araya toplanmasını sağlıyor.
  • İş akışları ERP ile daha iyi koordine edilebiliyor ve standardizasyon sağlanıyor.
  • Gereksiz stokların oluşturduğu mali yük ortadan kalkıyor.
  • Veri güvenliği artıyor.
  • Kaliteli üretim artıyor, üretimde hata payı minimize ediliyor.
  • Doğru tahminler yapılmasını sağlayarak iş süreçlerinde zaman kazandırıyor. 
  • Veri güvenliği artıyor. 
  • KEP Nedir? Kep Ne İşe Yarar? Kayıtlı Elektronik Posta Adresi Nasıl Alınır? KEP Nedir? Kep Ne İşe Yarar? Kayıtlı Elektronik Posta Adresi Nasıl Alınır?
  • 2022 yılında asgari ücretin işletmelere maliyeti nedir? 2022 yılında asgari ücretin işletmelere maliyeti nedir?