Teknolojiye yön vermiş olan önemli yazılımcılar; dünya çapında tanınmış olurken, her birinin farklı bir yazılım konusunda tecrübeleri bulunuyor.

Geçmişten günümüze teknoloji ürünlerinin daha verimli bir şekilde kullanılması için elbette yazılım geliştirme uzmanları sürekli olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Teknolojiye yön veren önemli yazılımcılar; dünya çapında tanınmış olup her birinin farklı yazılım çeşitlerinde tecrübeleri vardır. Yine bu tecrübeleri ile programlama, kodlama yetenekleri, araştırma ve geliştirme yetenekleri gibi pek çok ortak noktada birleşirken ortaya gerçekten iyi ürünler çıkmaktadır. Yazılım konusunda ismi duyulan, insanlığa ve teknolojiye katkıda bulunan isimlerden bahsetmek gerekirse şu kişilerden bahsetmek mümkündür:

yazilimci-nedir

Bjarne Stroustroup

Teknoloji ve yazılımları bir arada kullanan bilgisayar bilimcileri arasında olan Danimarka asıllı Bjarne Stroustroup yer alıyor. C plus plus yani, C ++ günümüzde oldukça fazla kullanılan ve ismini oldukça fazla duyduğumuz bu yazılım dilidir ve Stroustroup ile tanınmaktadır. Oyun motorlarında genel olarak karşımıza çıkması ile birlikte C ++ yazılım dili pek çoğumuzun tanıdıkları arasında. Günümüzde hâlâ pek çok üniversitede ya da bilişim eğitimlerinde C ++ eğitimi veriliyor. Bu da güncelliğini yitirmemiş olduğunun göstergesidir. Bahsettiğimiz bu isim, hâlâ akademide profesör unvanıyla görev yapmaktadır. 

Dennis Ritchie

Yine bilgisayar bilimcileri arasında yer alan Dennis Ritchie de pek çok farklı yazılım dillerini oluşturan C dilinin oluşumunu sağlamıştır. Günümüzde pek çok farklı isimle karşılaşmış olduğumuz bu yazılım dili Dennis Ritchie ile tanınmaktadır. Yazılım dili geliştiricisi olmasının yanı sıra Ritchie, Linux işletim sistemini oluşturan geliştiricilerden bir tanesi olarak bilinmektedir. Fakat 12 Ekim 2011 yılında hayatını kaybetmesi ile çalışmaları son bulmuştur. Bilişim dünyasına yeni bir yazılı dil kazandırmış olması hatırlanıyor.

Linus Torvalds

Cep telefonlarının uydu alıcıları tarafından bulunması üzerine, elbette ki bunların yanı sıra modemlerde bulunmakta olan linüx çekirdeğinin oluşumu da önemlidir. Bunun oluşumları ve geliştirmeleri adına oldukça iyi bir rol sahibi olan Linus Torvalds Amerikan asıllı bir yazılım mühendisidir. Teknolojiye yön veren yazılımcılar arasında ismini oldukça fazla duyurmuştur. Biliyorsunuz ki linux çekirdeği yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunun geliştiricilerinden olmasının neticesinde 2012 yılında teknolojisi Milenyum Tenoloji Ödülüne layık görülmüştür.

Ken Thompson

Linux işletim sistemlerinin yaratıcısı ve geliştiricileri arasında bir isim daha saymak mümkündür. Ken Thompson ise yine bu isimler arasında yer almayı başarmıştır. C programlama dili için öncüler arasında sayılırken bu yazılım dillerinin geliştirilmesinde üstlenmiştir. Program temelinde C dilinin yaratıcısı olarak bilinen bir isim olurken tüm dil hareketleri ile birlikte hizmet verebilmektedir. Bunun için ise uft-8 karakteri sınırlamasında rol oynamıştır. Ritchie ve Thompson isimleri, 1983 yılında aldıkları Turig Ödülü ile tanınmaktadırlar. Bu ödül ise özel Linux işletim sisteminin tasarlaması ile onlara layık görülmüştür.

Tim Berners-Lee

İnternetin ciddi isimleri arasında yer alan Tim Berners-Lee ( www ) olayının oluşumcusudur. Yine Cern Laboratuvarı kapsamında, 1989 yılında HTML işaret dili açısından gelişimlerin sağlanmasında rol oynamıştır. Bilgilere anında ulaşabilmemizin, internet yardımı ile izlenen videoların ve bunun yanı sıra şu an bu yazıları okumanızın bile bu isim sayesinde olduğu söylenebilir. En son alınan bilgilere göre bugün bilgisayar bilimleri profesörü olarak görev yapmaktadır.

Donald Knuth

Algoritma ile ilgilenenlerin elbette bu isme aşina olması gerekiyor. Bu analizin geliştiricisi olaraksöz konusu ismi tanımanız ve projelerine göz atmanız faydalı olacaktır. Pek çok farklı metematik tekniği geliştirmesinin yanı sıra bu sistemleri sistematik bir hale getirmesi oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra en: tex sisteminin mimarı olarak bilinirken yazı karakterlerini dizmek ve bir düzene koymak işlevlerini gerçekleştiren sistem olarak bilinmektedir.

  • En Modern Çizgilerle Web Tasarım En Modern Çizgilerle Web Tasarım
  • Yazılım Nedir? Yazılım Nedir?