Girişimciler için E-Residency Nedir, Ne İşe Yarar?

İnternet teknolojilerinin gelişmesi ve dünyanın globalleşmesi her geçen gün yepyeni kavramları ve yeni yaşam modellerini beraberinde getiriyor. Özellikle e-ticaret alanında bu çok daha net görülebiliyor. Hayatımıza Estonya’nın başlatmasıyla giren yeni kavramlardan biri de e-residency. Girişimcilerin ilgisini çeken e-residency nedir ve ne işe yarar diye merak edenler için gerekli bilgileri yazımızda derledik.

E-Residency, çağımızın girişimcilerinin Avrupa Birliği vatandaşlığına ve büyük sermayelere gerek duymadan yurt dışında online şirket kurabilmelerine olanak tanıyan bir sistem. Türkçe karşılığıyla e-vatandaşlık anlamına gelen e-residency ilk defa 2014 yılında Estonya hükümeti tarafından uygulamaya başlandı. E-residency ile dünya üzerindeki herkesin gerekli şartları sağladıktan sonra internet üzerinden başvurarak dijital vatandaşlık sahibi olabilmesi ve bu kapsamda Avrupa Birliği pazarında kurulmuş bir şirket olma avantajlarından yararlanabilmesi hedefleniyor. AB pazarında legal bir şirket kuran girişimciler, dünyanın herhangi bir yerinde online ticaret faaliyet gösterebilme şansına sahip oluyor.

E-residency nedir?

Estonya e-residency programı, lokasyondan bağımsız çalışma kültürünün artmasıyla ortaya çıkan bir proje. Girişimcilerin büyük ilgisini çeken bu proje Estonya’da şirket kurup dilediğiniz yerden şirketlerini Estonya e-oturum dijital kimlik kartı ile yönetebilmelerini sağlıyor. Bu sistemle dijital girişimciler bir ID card ile işletmelerini istedikleri her yerden ve çevrimiçi olarak yönetebiliyorlar.

E-residency neler sağlıyor?

E-residency ile sahip olunan vatandaşlık hakkı, lokasyondan bağımsız olarak bir şirket kurmanıza izin veriyor. Ancak şu noktaya dikkat etmekte fayda var. Elde edilen bu e-vatandaşlık hakkı Estonya’da oturma izni, Avrupa’da serbest dolaşım, oy hakkı gibi vatandaşlık haklarını kapsamıyor.

E-residency başvurusu nasıl yapılır?

Sistem her şeyin online olarak tamamlanmasını amaçlarken öncelikli olarak e-resident olmayı gerektiriyor. Peki, e-resident olmak için hangi belgeler gerekiyor?

  • Pasaportun ilgili sayfalarının bir kopyası,
  • Pasaport tipi bir dijital fotoğraf,
  • Kurulması planlanan şirkete ilişkin niyet mektubu.

Başvurunun tamamlanması için bu belgeler yeterli değil. Belgelere ek olarak visa ya da mastercard ile başvuru ücreti ödemesi yapılması ve başvurunun güvenli online form aracılığıyla tamamlanması gerekiyor. Başvurunun kabul olması ve işleme alınması 30 gün içerisinde gerçekleşiyor. e-resident olduktan sonra şirket kurabilmek için de yasal bir adrese ve bir banka hesabına da ihtiyacınız var.

E-residency için neden Estonya?

Estonya dünyadaki en gelişmiş dijital toplumlardan biri. Online işlemler güvenilir ve erişim de son derece güvenli bir ortamda gerçekleşiyor. Girişimcilerin bu sistemi tercih etmesinin en önemli sebeplerinden biri girişimlerini bu şekilde çok daha kolay bir şekilde hayata geçirebilmeleri. E -residency ile uğraştırıcı bürokratik işlemlerin pek çoğundan kurtulmak mümkün oluyor. Aynı zamanda girişiminizi çok daha düşük maliyetlerle hayata geçirebiliyorsunuz. Üstelik açık vergi sistemi sayesinde AB düzenlemelerine tabi şirket kurabiliyorsunuz. Estonya’nın NATO, OECD ve Eurozone ülkesi olması güvenli ve istikrarlı bir ticaret ortamını da size sunmuş oluyor.

E-residency uygulamasının dezavantajları var mı?

E-residency sisteminin girişimciler için pek çok avantajı olduğu aşikar. Fakat bazı dezavantajlarını da bilmekte fayda var. Sistemin en önemli dezavantajı Avrupa Birliği düzenlemelerine uyum ve hakimiyet gerekliliği… Özellike B2C hizmet sağlayıcılarının tüketici ve kişisel verilerin korunmasına ilişkin düzenlemeler bakımından maddi yaptırımları ve ağır düzenlemeleri göz önünde bulundurmaları gerekiyor.

  • Web Site Analizi Nasıl Yapılır? Web Site Performans Nasıl Arttırılır? Web Site Analizi Nasıl Yapılır? Web Site Performans Nasıl Arttırılır?
  • SWOT Analizi Nedir? Ne işe Yarar? SWOT Analizi Nedir? Ne işe Yarar?