Bu kavramı açıklamaya geçmeden önce ilk olarak bizi biz yapan bireysel kimliğimizden bahsedelim. Bireysel kimliğimiz; bizi diğer insanlardan farklı kılan, benliğimizi oluşturan tamamen kendimize özgü olan kimliğimizdir. Kurumsal kimliği de aynı bu bağlamda tanımlayabiliriz.

Günümüzde üretimin ve tüketimin hızla gelişmesi ile birlikte artık firmalar sadece ürünü piyasaya sürmekle yetinmiyor, ürettikleri ürün veya hizmetin daha fazlasını ortaya koymak zorunda kalıyorlar. Aslında bu kimlik kavramı eski tarihlerden beri var. Her tüccarın eski dönemlerde kendine ait mührü olurmuş. Günümüzde ise ticaretin daha çok gelişmesiyle bu kimlik kavramı sadece görsel araçlarla sınırlı kalmıyor. Sözel iletişim unsurlarını da içine alarak bizlere kurumsal kimlik kavramını ortaya çıkarıyor. Bundan dolayı firmalar kendilerini daha iyi tanıtan; kim olduklarını, neler yaptıklarını, nasıl yaptıklarını anlatan, rekabet ortamında kendilerini daha güçlü bir şekilde yansıtacak kurumsal bir kimlik edinmek zorunda kalıyorlar. Çünkü kurumsal kimlik, bir firmanın görünen yüzü yani vitrinidir. Vitrininiz, firmanızın imajını ne kadar güçlü yansıtırsa bu sizi diğerlerinden ayıran en önemli fırsat olacaktır. Çünkü bu kimlik; firmanızı yansıtan, özelliklerini gösteren bir imzadır esasında. Kurumsal kimlik oluştururken dikkat edilmesi gereken nokta kimlik tespitinizi, misyon ve vizyonunuzu doğru yapmanızdır. Şirket içerisindeki dekorasyonunuz, yazışma diliniz ve diğer her türlü malzeme sizin kurum kültürünüzü belirleyen faktörlerdir ve bunları iyi tespit etmeniz gerekmektedir. Dolayısıyla kimlik ortaya konduktan sonra herhangi bir değişim bundan elde edeceğiniz faydanın en aşağı inmesine neden olur.

kurumsal-kimlik-nedir

Kurumsal kimliği temsil eden en önemli araçlardan birisi de logo tasarımıdır. Logonuz hedef kitlenize vermek isteğiniz mesaj doğrultusunda hazırlanmalıdır. Kullandığınız renkler, çizgiler dahi sizin nasıl bir yapıya sahip olduğunuzu gösterir. Logo dışında kullanacağınız her türlü malzeme, kartvizit, katalog, broşür, web sitenizin kaliteli ve işleyişli olması kurumsal kimliğinizin olgunlaşması açısından önemli diğer noktalardır.

Firmalar öncelikle ne istediklerine karar vermelidirler. Daha sonra verdikleri bu kararların çağın gereksinimlerini karşılayıcı olu olmadığına bakılmalıdır. Ardından uzmanlar tarafından firma kimliğinin eksikleri varsa giderilmeli ve firmanın isteklerine uygun düzeltmeler yapılmalıdır.

Sonuç olarak iyi tasarlanmış kurumsal kimlikler insanların aklında daha kalıcı bir yer alır diyebiliriz. Kurumsal kimliğinizin firmanıza kazancı anında kendini göstermeyebilir fakat bu geleceğe bir yatırımdır ve firmanıza prestij sağlayacaktır.

  • Yazılım Nedir? Yazılım Nedir?
  • Responsive Tasarım Nedir? Responsive Tasarım Nedir?