PostgreSQL, bir veritabanı yönetim sistemidir. Güçlü özelliklere ve avantajlara sahiptir. Aynı zamanda açık kaynaklıdır ve ücretsizdir. Bu sistemin ortaya çıkışı 1986 yılına denk geliyor. Berkley Kaliforniya Üniversitesi’nde geliştirilen POSTGRES projesinin parçasıdır. Bu projenin parçası olarak ortaya çıkan PostgreSQL sisteminin ana platformu gelişimi 30 yıla yakın bir zamandır sürmektedir. En başta DARPA (Defense Advanced Research Project Agency) sponsorluğunda gelişimini sürdüren bu projeye sonrasında NSF (National Science Foundation), ARO (Army Research Office) ve ESL olmak üzere çeşitli kuruluşların sponsorluğunu almıştır.

PostreSQL sistemi, günümüzde kullanıcılara sunmuş olduğu kaliteli veri mimarisi, başarılı özellik seti, doğruluğu, esnekliği ve açık kaynak olması ile yazılım sektöründe en fazla kabul gören veri yönetim sistemlerinden birisidir. Pek çok işletim sistemi (Windows, Linux, MacOS) tarafından da desteklenmektedir.

Açık kaynaklı olma avantajıyla yayına devam eden bu sistem, 1996 senesinden bugüne dek hem bağımsız hem de yalnız gönüllü insanların çabaları ile geliştirilmiştir. PostgreSQL, özgür yazılım felsefesinin ürünlerinden birisidir.

PostgreSQL Ne İşe Yarar?

PostgreSQL sistemi, hem yöneticilerin hem de proje yöneticilerinin büyüklü küçüklü fark etmeden geliştirdikleri yazılımlar için kullandıkları bir sistemdir. PostgreSQL’in verileri yönetmesine ve hatasız bir şekilde -hata payı olmadan- depolamasına yarar. Diğer pek çok türevinin aksine PostgreSQL sistemi, açık kaynaklı olmasından dolayı tamamıyla uyarlanabilir bir yapıdadır. Örnek verelim; geliştiricilerin ya da yöneticilerin kendi veri tiplerini belirlemek istediklerinde özel fonksiyonlar oluşturarak veri tabanını derleme işini tekrar etmelerine gerek kalmaz. Buna gerek kalmadan kullanabilmeleri mümkündür.

PostgreSQL sistemi SQL standartında bir sistem olduğu için hedefi yüksek performans sunmaktır. SQL’in öne çıkan pek çok özelliğini destekler. Buna rağmen birtakım syntax fonksiyonlarında bazı farklılıklar görmek mümkündür. 2017 senesinde yayınlanmış olan PostrgreSQL’in 10. sürümü ile beraber SQL’in 179 öne çıkan özelliğinden 160 tanesi sunulmuştur.

PostgreSQL Temel Özellikleri

  • Geliştiricilerin ya da proje yöneticilerinin uygulama oluşturmalarına yardımcıdır.
  • Veri bütünlüğünü korur. Böylece hata payının olmadığı bir ortam oluşturur.
  • Pek çok platform ile uyumludur.
  • Sofistike kilitleme mekanizması sunar.
  • Eşzamanlılık kontrol desteği sunar.
  • SQL standartları ile uyumludur.

Avantajları

  • PostgreSQL sistemi, dinamizmini koruyan web siteleri ile web uygulamalarını LAMP yığını seçeneği ile çalıştırabilir.
  • PostgreSQL’in yazmayı durdurmayan günlüğü, onun hata yapma olasılığını yok eder.
  • Bu sistemin açık kaynak kodlu olması özgür bir yazılım olmasını sağlar. Bu da sistemi iş gerekliliklerine göre kullanmak, değiştirmek ve uygulamak gibi özgürlükler anlamına gelir.
  • PostgreSQL, coğrafi nesneleri de destekler. Bu sayede coğrafi bilgi içeren sistemler ve konum tabanlı olan servisler için kullanılabilir.
  • Öğrenmesi ve kullanılması için çok detaylı eğitimlere gerek yoktur.
  • Bakım yönetimi de hem kurumsal hem de gömülü kullanımlar için düşüktür.

Dezavantajları

  • PostgreSQL herhangi bir kuruluş bünyesinde değildir. Bundan dolayı kendini duyurmakta diğer DBMS sistemleri ile benzerlikleri olmasına rağmen güçlük çekmiştir.
  • PostgreQL uyumluluk konusuna odaklandığı için hız iyileştirmesi adına yapılan tüm değişiklikler MySQL’e nazaran daha çok çalışma gerektirir.
  • Açık kaynaklı pek çok uygulama MySQL’i desteklerken PostgreSQL’li desteklemiyor olabilir.
  • Performans ölçümünde PostgreSQL, MySQL’e göre daha yavaştır.

Özet olarak, PostgreSQL kurumsal sınıfta açık kaynaklı olan bir veritabanı yönetim sistemidir. Michael Stonebraker adlı bir bilgisayar bilimci profesör ile profesörün ekibi tarafından yaratılmıştır. Bu sistem, bütün ara katman yazılımları ile ana dilleri kullanmakta olan çeşitli platformlar ile uyumlu çalışır. Hem açık kaynaklı hem de ücretsiz bir yazılımdır, hiçbir ödeme yapmadan bu hizmetten yararlanılabilir. Açık kaynaklı ve ücretsiz olması onu özgür bir yazılım yapar çünkü önceliği maddiyat değildir. PostgreSQL, dinamizmini koruyan web siteleri ve web uygulamalarını LAMP yığına çalıştırabilir. Tüm bunlarla beraber PostgreSQL, JSON verilerini destekler diyebiliriz. Bir kuruluşa özgü değildir. Uygulama alanları geniştir. PostgreSQL, finans endüstrisi, üretim, devlet CBS verileri, web teknolojisi, NoSQL ile bilimsel veri toplama ve çalışmaları alanlarında sık olarak kullanılmakta olan bir yazılımdır.

  • SMTP Hizmeti Nedir? Ne İçin Kullanılır? Nasıl Çalışır? SMTP Hizmeti Nedir? Ne İçin Kullanılır? Nasıl Çalışır?
  • N11'de Mağaza Açabilmek İçin Yapılması Gerekenler N11'de Mağaza Açabilmek İçin Yapılması Gerekenler