Öne Çıkan Snippet (Featured Snippet)

SEO algoritması diye adlandırılmış olan RankBrain, makine öğrenimi tabanlı bir arama motoru olarak bilinir. RankBrain’in çalışma işleyişi incelenince kullanıcıların davranışlarının incelenip o davranışlara göre arama sonuçları sunduğu görülür.

Tıklama oranı ve dwell time maddeleri RankBrain’in algoritması tarafınca dikkate alınmış olan iki maddedir. Dwell time kullanıcıların site sayfasında bekleme süresidir. Kullanıcıların bir sayfada uzun süre kalması oldukça önemli bir etkendir. Kaliteli bir içeriğe sahip olan sitelerin kullanıcı tutma süresi ortalama olarak üç dakika on saniyedir. İçerik bakımından sayısı yüksek olan sitelerin tasarım, hız gibi farklı konularda da kullanıcının ilgisini çekebilecek ve hoşuna gidecek çalışmalar yapmaları gerekir. Bu çalışmalar ile kullanıcıların sayfada kalma süreleri artırılmalıdır. Sayfada kalma süresinin az olması SEO açısından önemli bir hatadır.

Kullanıcıların sayfada geçirdikleri süre kadar önem taşıyan diğer bir husus da tıklanma oranlarıdır. Bundan dolayı içeriklerin hem ana hem alt başlıkları çok iyi seçilmelidir. Okuyucunun ilgisini çeken ve işine yarayan şeyleri bulabileceğini gösteren başlıklar koyulmalıdır. 

Öne Çıkan Snippet (Featured Snippet)

Featured snippets öne çıkan sayfa ya da sıfırıncı sıra şeklinde tanımlanabilir. İlk sırada yer almak SEO alanında bilgi sahibi olan her internet sitesinin olmak istediği yerdir. Google arama motorunda yapılan aramalarda en üstte yer alan alana featured snippets denir.

Başlıkların featured snippets alanında yer alabilmesi için web sitesinin ilk 10 sayfalık arama sonuçlarında yer alması gerekir. Bunun için de içerik ile anahtar kelime planı gerçekleştirilmelidir. Sonrasında da snippets olarak yer almamış olan kırk ila altmış kelimeden oluşan bir içerik oluşturulmalıdır. Sözcük sayısı kırk ila altmış arasında olmalıdır çünkü mevcuttaki featured snippets sözcük sınırı bu kadardır.

Mobil Öncelikli İndeksleme (Mobile First Indexing)

Mobil Öncelikli İndeksleme (Mobile First Indexing)

Google arama motorunca geliştirilmiş olan bu algoritmanın kullanıma geçmesi yakın zamanda olmuştur. Mobil öncelikli indeksleme algoritması, mobil uyumluluğa sahip HTML sitelerinin Google arama sonuçlarında daha yüksek sıralarda yer aldığını göstermektedir. Bundan dolayı da web sitesinin mobil uyumluluğu yoksa kesinlikle mobil uyumu olan bir web sitesi tasarımı sağlanmalıdır.

Mobil uyumluluk olmadığında web sitesinde düşüşler olabilir ve kullanıcılar kaybedilir. Özellikle pek çok kullanıcının mobil cihazlardan arama yaptığı düşünüldüğünde bu noktadaki kullanıcı kaybının önemi son derece yüksektir diyebiliriz. 

Video İçerikleri

Video içerikleri internet kullanıcılarının  ilgisini ve dikkatini büyük oranda çeker. Bu sebeple video içeriği üretmek kullanıcılara erişme noktasında oldukça önemlidir. Video içeriklerinin neredeyse hepsi YouTube platformunda yer alır. Bu sebeple SEO’da üst sıralara çıkmak isteyen web siteleri YouTube platformu üzerinden video içeriği oluşturup üst sıraya çıkma şanslarını arıtrabilirler.

Arama Motorlarında Yapılan Sesli Aramalar

Teknolojinin gün geçtikçe gelişmesi ile insanlar yaşamlarını kolaylaştıran sanal araç gereçlere olan yönelimlerini artırmışlardır. Arama motorlarında yapılan sesli arama özelliği de pek çok kullanıcının aktif şekilde kullandığı araç gereçlerin başındadır. Bu özellik, özellikle görme engeli olan bireylerin ve yaşlıların internet deneyimlerini kolaylığa ve rahatlığa kavuşturur.

Web sitelerinin hedefi sesli aramalarsa kulanımı kolay olan kelime gruplarını belirlemeleri gerekir. Bununla başlamak işi kolaylaştırır. Çünkü sesli arama yaparken oldukça basit yapıda olan kelimeler ya da kelime grupları tercih edilmektedir. Bu sebeple içeriklerin başlıkları kullanıcıların sesli arama yaparken kullanacakları şekilde yazılmalıdır. İçerik içinde de sorulan sorunun cevabı mutlaka yer almalıdır.

Bölgesel Arama

Bölgesel Arama Nedir?

Kullanıcıların web sitesi üzerinde arama gerçekleştirmesi oldukça önemlidir. Bu aramalar sonrasında kişilerin web sitesini çevrelerine duyurmaları ve önermeleriyle bölgesel arama gerçekleşmiş olur. Bu sayede sitenin etkileşimlerinde de artış sağlanır. Bir kullanıcının web sitesine girip alışveriş gerçekleştirmesi ve bu alışverişten memnun kalıp web sitesini yakın çevresindeki kişilere önermesi doğal bir reklam olur. Tıklanma oranları artar.

CLS (Kümülatif Düzen Kayması)

Web sitelerinin sundukları kullanıcı deneyimleri o sitenin SEO skorunu etkileyen en güçlü unsurlardan birisi olur. Son zamanlarda Google’ın fazlasıyla hassas olarak ölçtüğü kümülatif düzen kayması (cumulative layout shift), bir kullanıcının  web sayfası içinde bir içerik okurken yaşadığı deneyimin kalitesini düşüren “kayma”yı ölçer. Bu kayma nedir?

Bir web sayfasına girildiğinde, sayfa içindeki yazılı içerikler hızlıca yüklense bile içerik arasında veya başında yer alan video veya görsel içeriklerinin yüklenmesi zaman alabilir. Text yüklendiğinde görsellerin ya da videoların yüklenmesini beklenmeden içerik okunmaya başlanır. Ancak görseller ya da videolar yüklendiğinde sayfa aniden kayar. Bu da kullanıcı deneyimini zayıflatır.

Sayfa Hızı

Sayfa hızı ve site hızı Google’ın sayfa kalitelendirmesi adına dikkate almış olduğu parametrelerden birisidir. Yapılan araştırmalar, Google’ın sayfa hızı derecelendirmesinde ilk bayt’a dek geçen süreyi kriter belirlediğini göstermektedir. Bu sebeple yavaş olan sayfaların hızı, web sitesinin dizinlenmesini olumsuz yönde etkiler.

%100 Mobil Uyumluluk

Masaüstünde olan ancak mobilde olmayan herhangi bir şey (içerik, inceleme, yorum vb.) var ise, Google; Mart 2021 tarihinden itibaren söz konusu sayfaların arama sonuçlarında görünmeyeceğini açıkladı.

Marka Oluşturma

Markalaşma konusu her alanda çok büyük öneme sahiptir ancak SEO alanında da bir zorunluluk hâline gelmiştir. Bu sebeple markalaşmaya önem vermek arama sonuçlarında üst sıralarda yer alabilmek için oldukça önemlidir. SEO trenleri içinde markalaşma, 2021 yılında da önemini koruyacak.

  • Pomelo Stok Nedir? Pomelo Stok Nedir?
  • Gömülü Sistem Nedir? Gömülü Sistem Nedir?