SEO yani diğer bir adıyla arama motoru optimizasyonu ile amaçlanan Google arama motorunda yapılan aramalarda rakiplerden daha da üst sıralara çıkabilmektir. Başka bir deyişle, Google algoritmalarının gözüne girmektir diyebiliriz.

Bu noktada kullanıcı deneyiminin yani makalenin faydalı olmasının altını çizmek gerekir. Ancak tek faktör bu değildir. Web sitelerinin SEO uyumlu olması da kullanıcı deneyimi kadar önemlidir. Şimdi SEO uyumlu makale yazmak için dikkat edilmesi gerekenleri ele alalım.

Özgün Bir İçerik

Oluşturulan içeriklerin tamamı özgün olmalıdır. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken bir konu vardır. Piyasada içerik yazdırabilmek için bulunabilecek çok sayıda içerikçi mevcuttur. Hatta bu işin bir piyasası bile vardır. Kelime başına biçilen kuruş miktarları ile içerik yazdırabilmek mümkündür.

Buradaki problem ise içeriği yazan kişilerin internetten bir iki dakikalık bir araştırma sonucunda Google arama sonuçlarında ilk sırada yer alan sayfayı açarak burada yer alan içeriği cümle cümle okuyup akıllarında kaldığı kadarını kendi dilleriyle yeni içeriğe uyarlamalarıdır. Oluşturulan bu yeni metin özgün gibi görünse de esasen ortaya değeri olmayan bir içerik çıkıyor. Bu şekilde yazılan metinler ile Google arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak mümkün değildir.

Anahtar Kelime Çalışmaları

Anahtar kelime çalışmaları, SEO uyumlu bir makale yazmak isteyenlerin dikkat etmeleri gereken diğer bir konudur. Eğer hangi arama motoru aramalarında Google’da üst sırada yer alınacağı bilinmiyorsa o makaleyi yazmak için bilgisayar başına oturmanın gereği bile yoktur.

Anahtar kelime çalışmalarında kullanılabilecek ücretsiz araçlar vardır. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Google’ın anahtar kelime planlayıcısı
  • Google otomatik tamamlayıcı özelliği
  • Google’ın önerileri

Anlaşılacağı üzere hangi anahtar kelimelerin nereden ve nasıl bulunabileceği zaten Google ile öğrenilebiliyor. 

Rakip Analizleri

Anahtar kelimeleri belirledikten sonra sıra rakipleri incelemeye gelir. Aşağıda verilen soruların cevapları ışığında oluşturulacak strateji, SEO uyumlu makalelerin başarısını belirler.

  • Rakibim benden ne kadar güçlü? 
  • Eğer rakip olarak karşı tarafta bir sektör devi varsa anahtar kelime çalışmaları tekrar değerlendirilebilir.
  • Rakibim ilgili sayfasına ne kadar güçlü ya da ne kadar fazla backlink almış? 

Eğer rakibinizin yaptığı backlink profili sizin bütçenizi aşıyorsa anahtar kelime stratejinizi tekrar değerlendirmeniz gerekir.

Kelime Sayısı

Makalelerin toplam kelime sayısı için net bir doğrudan söz etmek mümkün değildir. Ancak en az 500 kelimeden oluşan özgün bir makalenin başarıya ulaşma oranı çok daha yüksektir. Özellikle de bu içerik pazarlama sitelerinde geçerlidir.

Eğer söz konusu internet sitesi bir e-ticaret sitesi ise;

  • Kategori sayfaları için en az 300 – 350 kelime
  • Ürün sayfaları için en az 150 – 200 kelime
  • Marka sayfaları için en az 150 – 200 kelime

ile içerik oluşturulmasında fayda vardır. 

Eğer internet sitesinde çok sayıda sayfa varsa bu sürece en değerli olan sayfalardan başlamak gerekir.

Diğer Medya Araçları

İnternet sitesi dünyasında sadece metinler ile oluşan sayfaların modası geçmiş durumda. Bu durum Google için de aynıdır. Peki SEO uyumlu makalelere hangi medya araçları eklenebilir?

İçeriklerde kesinlikle görsel kullanılmalıdır. Kullanıcılar içinde görsel bulunan sayfalarda daha çok vakit geçirirler. Geçirilen süre içinde görsel olmayan sayfalara nazaran çok daha fazladır.

Sayfalar içinde video kullanımının arama sonuçlarındaki etkisi çok fazladır. Özellikle de e-ticaret siteleri için hazırlanmış olan ürün video çalışmaları, rakipleri Google’da geçmek için fazlasıyla etkili olacaktır. 

İnfografik kullanımı da son yılların popüler olan araçları içinde yer alır. Hem kullanıcıların göz zevkine hitap etmekte hem de oluşturulan yazıların paylaşılma oranını artırmaktadır.

Özetleyecek olursak; SEO uyumlu bir makale, sadece 300 kelimelik bir metin içine anahtar kelimelerin yedirilmesi ile ortaya çıkmaz. Başka kaynaklardan alınmış olan bilgilerin tekrar yorumlanmasıyla da yazılmaz. SEO uyumlu bir makale yazmak için iyi bir hazırlık yapmak gerekir.

En Çok Okunan Yazılar:

2022'de Dünyayı Bekleyen Siber Tehditler

Ürün Pazarlamasının Püf Noktaları Nelerdir?

Veri Merkezli Yapay Zekaya Doğru

  • E-Ticarette Ürün SEO’su Taktikleri Nelerdir? E-Ticarette Ürün SEO’su Taktikleri Nelerdir?
  • SEO’da Başarısız Olmanın Nedenleri Nelerdir? SEO’da Başarısız Olmanın Nedenleri Nelerdir?