seo-nedir-dis-seo-nedir

Site dışı SEO nedir sorusu son dönemde sıklıkla araştırılan konuların başında yer alıyor. Öncelikle site dışı SEO kavramını açıklamadan önce SEO çalışmalarının ne olduğunu, neden yapıldığını ve nasıl yapılması gerektiğini çok iyi kavramak gerekiyor. Bildiğiniz üzere çağımız artık tamamen teknoloji ve internet çağı oldu. Bu noktada her sektörün internette, arama motorlarında yer almaya çalışması da akabinde dijital ortamda büyük bir rekabet ortaya çıkardı. Bu rekabetin galibi olmak için sitenin gücü, siteye yapılan çalışmalar, SEO çalışmaları ve teknik çalışmalarının tümü için profesyonel destek almanın önemini de vurgulamak gerekiyor. SEO çalışmalarına ilişkin detayları aktardığımızda bunun önemini çok daya iyi anlayabilirsiniz. Peki, SEO nedir? Neden yapılır? Site dışı SEO çalışması nedir? Nasıl yapılması gerekiyor? İşte, merak edilen tüm bu soruların ayrıntılı yanıtlarına içeriğimizin devamından erişebilirsiniz.

SEO Nedir?

Site dışı SEO çalışmalarına ilişkin detayları daha iyi kavramak adına öncelikle SEO kavramının ve çalışmalarının tam olarak ne olduğunu anlamak gerektiğini vurgulamıştık. Bu noktada SEO en yalın tanımıyla arama motoru optimizasyonu olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle internet kullanımının artmasıyla beraber yaygın bir kavram ve çalışma haline geldiğini söylemek de yanlış olmayacaktır. SEO çalışmaları profesyonel olarak belirli teknik detaylar göz önüne alınarak yapılır. Bir web sitesinin kendi sektöründe, bulunduğu yerelde ya da global ölçekli olarak arama motorlarının üst sıralarında yer alması için yapılır. SEO çalışmaları farklı alt teknikler ile de desteklenir. Elbette SEO çalışmalarının başarılı olmasını destekleyen tek unsur kullanılan teknikler değildir. Sitelerin yazılımları, tasarımlarını ve SEO uyumlu olması gibi pek çok etken de çalışmaların daha profesyonel ve sonuç odaklı olmasını doğrudan etkiliyor. Genel olarak SEO çalışmalarının kazanım ve faydalarından bahsetmek gerekirse de;

  • Sitelerin arama motorlarında üst sıralarda yer almasını sağlar.
  • Sitenin bilinir bir marka olmasını sağlar.
  • Kullanıcıların siteye daha kolay erişim sağlamasını destekler.
  • Bilinirliğin artmasıyla markalaşmayı ekstra reklam masrafı olmadan sağlamayı hedefler.
  • Sitenin organik bir şekilde trafik almasını ve yeni kullanıcılar tarafından keşfedilmesini sağlar.
  • Hedef kitlenize yönelik çalışmalar yapılarak, hedef kitlenizi genişletir.
  • Satış odaklı bir siteniz varsa SEO çalışmaları satışlarınızın da artmasını destekler.
  • Satışlarla beraber arama motorlarının üst sıralarında yer almanız müşterilerde güven profili oluşturur.

Peki, tüm bu SEO çalışmalarının hangi noktasında Site dışı SEO yer alır? Site dışı SEO çalışmaları nasıl yapılır ve tam olarak ne işe yarar? İşte, yanıtları…

Site Dışı SEO Nasıl Yapılır?

seo-calismasi-nasil-yapilir

Site dışı SEO çalışması da bütünsel olarak yapılan SEO çalışmalarının bir parçasıdır. Adından da anlaşılacağı üzere çalışma yapılan sitenin büyük arama motorlarının en üst sıralarında yer alması için yapılan bir tekniktir.  Çalışmanın yapıldığı sitenin dışında kalan kaynaklarda makale yayımlanması, hedef kitleyi mevcut çalışma yapılan siteye çekecek doğru anahtar kelimelerin kullanılması, backlink çalışmaları, yorum gibi tüm çalışmalar site dışı SEO tekniğinin bir parçasıdır. Bir başka deyişle de mevcut çalışma yapılan siteniz için başka web sitelerinden linkler(backlink) alarak sitenizin arama motorlarında üst sıraya çıkması için yapılan bir teknik olduğunu söylemek mümkündür. Sitenizin dış kaynaklardan aldığı bağlantılar ile güçlendirilmesini farklı tekniklerle de yapmak mümkündür. Bu teknik uygulanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta link alınacak sitenin kalitesi ve sektörle olan ilgisidir. Örnek vermek gerekirse diyelim ki site dışı SEO çalışmasının hedeflendiği site bir e-ticaret sitesi olsun. E-ticaret sitesinde ise genel olarak tekstil ürünlerinin satışının yapıldığını var sayalım. Dış SEO bir noktada bu sitenin marka bilinirliğini arttırmayı hedeflerken aynı zamanda siteye hedef kitle çekmeyi de hedefler. Bunun için link alınacak sitenin sektörle ilgisi, sitenin kalitesi, alt yapısı gibi pek çok etken detaylıca incelenmelidir. Örnekten devam edecek olursak da hedeflediğiniz kitlenin link verecek sitede bulunması da çalışmanın sonuç vermesi için önemli bir kriterdir.

Site Dışı SEO Neden Önemlidir?

Site dışı SEO çalışmalarının neden önemli olduğu ve neden mutlaka yapılması gerektiği de sıklıkla araştırılıp merak ediliyor. Standar SEO çalışmalarının ikinci bir ayağı olan site dışı SEO çalışmalarının pek çok faydası bulunuyor. Örneğin google gibi büyük arama motorlarında sitenizin üst sırada yer alması için önemli bir çalışma olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Google backlink alınacak sitenin kalitesine bakarken aynı zamanda sitenin kalitesine göre de sizin sitenizin ne kadar güçlü olduğunu fark ederek bu linkleri tek tek tarar. Tüm bu tarama sonucunda ise artık sizin siteniz de Google gibi büyük bir arama motorunun gözünde önemli olur. İşte, dış SEO çalışmasının en önemli noktası da budur. Genel olarak bu tarz çalışmalar internet ortamında bilinir bir marka olma, güvenilir bir izlenim yaratmak ve ünlü bit site olma hedefi için uygulanır. Genel olarak kısaca bir site dışı SEO çalışmasının faydalarını sıralamak gerekirse de;

  • Site dışı SEO çalışmaları marka bilinirliğini arttırır.
  • Hedef kitlenize ulaşmanızı kolaylaştırır.
  • Sitenizin hedef kitle trafiğini arttırır.
  • Google tarafından tanınan ve görünür ünlü bir site olmanızı destekler.
  • Arama motorlarında en üst sıralarda yer almanızı destekler.
  • Kullanıcılarına güven veren bir site izlenimi yaratmayı büyük oranda destekler.

Site Dışı SEO ve Backlink İlişkisi

seo

SEO denilinde karşımıza çok çıkan kavramlardan biri de backlink kavramıdır. Öyle ki backlink SEO çalışmaları için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Güncel, güvenilir, kaliteli ve profesyonel içerikler yayımlayan, sürekli trafik alan bir siteden alınacak backlinkler sitenizin rakiplerinize oranla daha güçlü hale gelmesini de büyük ölçüde destekler. Ancak günümüzde bu denli kaliteli organik linkler bulmak açıkçası çok da kolay değildir. Site dışı SEO çalışmaları yapılırken profesyonel hizmet verenler bu nedenle kaliteli backlinleri satın almayı tercih ederler. Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir detay bulunuyor. Google arama motoru asla ücretli alınan backlinkleri sevmez. Hatta bu durum Google tarafından fark edildiği zaman ağır yaptırımları da olabilir. Bu yaptırımlardan en serti ise sitenizin komple yayından kaldırmaları bile olabilir. Bu noktada siteniz için site dışı SEO çalışmaları yapan firmayı oldukça titizlikle tercih etmelisiniz. Çünkü satın alınan linkleri en organik hale çevirmeyi ancak profesyonel kişiler başarabilirler.

Site Dışı SEO Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Site dışı SEO çalışmaları yapılırken dikkat edilmesi gereken birden fazla detay bulunuyor. Ancak yukarıda da ifade ettiğimiz üzere bunlar arasında en önemlisi backlinklerdir. Backlinklerin satın alınmasının sitenin komple kapatılmasına bile neden olabileceğini çünkü Google’nin ücretli backlinkleri sevmediğini ifade etmiştik. Peki, kaliteli backlinkler satın alıp bunları en organik hale getirme durumunda da ağır yaptırımlar uygulanır mı?

Öncelikle kaliteli backlinkler edinmek için sayısız kaynak bulunuyor. Bu kaynaklar arasından eğer ücretli olarak backlink satın almayı ve site dışı SEO çalışması yapmayı hedefliyorsanız satın aldığınız linkler mutlaka organik hale getirmeye çalışmalısınız. Bu noktada genel olarak kaliteli backlink edinebileceğiniz bazı kaynakları şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Facebook, İnstagram, Twitter gibi sosyal medya platformları iyi birer kaynak olabilir.
  • Video içeriği paylaşılan Youtube gibi kaynaklarda tercih edilebilir. 
  • Site dışı SEO çalışması yapılan sitenin sektörüyle eşleşen benzer ve kaliteli siteler backlink almak için profesyonel bir kaynak olabilir.
  • Profesyonel ve devamlı, güncel içeriklere yayımlayan haber siteleri kaynak olabilir.
  • Sözlük kategorisinde hizmet veren siteler de backlink almak için kaynak olabilir.( ekşi sözlük vb.)
  • .edu uzantısına sahip olan profesyonel ve kurumsal eğitim kurumu siteleri kaynak olarak kullanılabilir.
  • .gov uzantısına sahip devlet kurumlarına ait web siteleri de yine backlink almak için kaynak olarak tercih edilebilir.
  • Profesyonel ve devamlı kaliteli içerik yayımlayan forum siteleri kaynak olabilirler.
  • Fotoğraf, resim paylaşım siteleri yine güvenilir birer kaynak olabilir.
  • PDF siteleri arasından da backlink almak içi kaynak seçimi yapabilirsiniz.

Siz de web siteniz içi kaliteli SEO çalışması  ve dış SEO çalışması hizmeti almak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Profesyonel ekibimizde hizmet veren Pomelosoft olarak size bir telefon kadar uzak olduğumuzu unutmayın. Hemen bizi arayarak SEO çalışmaları, site dışı SEO konusuna ilişkin aklınıza takılan soruların yanıtlarını ve hizmet almak üzere detayları ayrıntılı olarak görüşebilirsiniz.

  • Amazon'da Mağaza Açabilmek İçin Yapılması Gerekenler Amazon'da Mağaza Açabilmek İçin Yapılması Gerekenler
  • E-Ticarette Yeni Ürün Geliştirmek İçin İpuçları E-Ticarette Yeni Ürün Geliştirmek İçin İpuçları