Site İçi Optimizasyon Ne Demektir? Nasıl Yapılır?
SEO; web sitelerinin Yandex, Google ve Bing gibi arama motorlarının sıralamasında daha üst sıralarda yer alabilmesi için yapılan optimizasyon çalışmalarına denir. Search Engine Optimation kavramının kısaltılması ile oluşan SEO, Türkçemize de Arama Motoru Optimizasyonu biçiminde geçmiştir. Biz de bu içeriğimizde site içi optimizasyonu için nelere dikkat edilmesi gerektiğini ele alacağız.
1- Domain Seçimi
Uzantı açısından çok da önemli olmayan domain seçimi için genel olarak .com kullanılmasının yaygın olduğu görülür. Domain seçiminde dikkat edilmesi önemli olan başka bir nokta da domainin içinde anahtar kelimenin geçmesidir. Örneğin emlakla ilgili olan bir web sitesi açılacaksa içerisinde emlak kelimesinin geçtiği bir domain seçmek faydalı olur.
2- URL
Tarayıcıda arama yaptırılan veya site adresi yazılan alanda görülen linklere (bağlantılara) URL denir. URL’lerin net ve kısa olmaları gerekir. Kendini tekrar eden ve uzun olan URL yapıları hem arama motorları tarafından sevilmez hem de kullanıcı deneyimini olumsuz etkiler.
3- Site Başlığı ile Açıklaması (Title ile Description) Düzeni
Bir web sitesinin hangi amaca hizmet ettiğini gösteren alanlara title ve description diyebiliriz. Arama motorunda, sıralamaya girmek adına hedeflenmiş olan kelimeler kesinlikle description ve title içerisinde yer almalıdır. Keywords ve title alanları düzenlenirken Google servislerinden birisi olan Google Trend aracı kullanılabilir. Google Trends; anahtar kelimeyle ilişkili olan kelimeleri, aranma hacimlerini ve de son zamanda çıkış yapmış olan alakalı kelimeleri sunar.
4- Başlık Etiketi
Heading Tags olarak bilinen başlık etiketleri site içi optimizasyonu içine n önemli olan konulardan birisidir. Web sitesine eklenecek olan içeriğin başlığı H1 olmalıdır. Alt başlıkklar da H2 ve bunun altı şeklinde devam etmelidir. Bu başlık etiketleri, belli hiyerarşiye göre dizilmelidir. H1’den H6’ya kadar başlık tipi mevcuttur. Bu unsur, arama motorları tarafından oldukça önemlidir.
5- Web Sitesi Hızı
Web sitesinin hızı, site içi optimizasyonu için çok önemlidir. Çünkü, bu direkt olarak kullanıcı deneyimi ile alakalı olan bir unsurdur. Site ziyaretçileri istedikleri bilgiye anında ulaşabilecekleri hızlı web sitelerini severler. Hızı yavaş olan sitelerde kullanıcılar siteyi terk eder. Bu durumda da sitede kalma süresi azalır ve hem kullanıcılar üzerinde hem de arama motorları üzerinde negatif etki bırakılır.
6- İçerik
İnternette içerik konusu ile ilgili bir araştırma yapıldığında genel olarak 300 kelime standartları ile karşılaşılır. Bu esasında Google tarafından belirlenmiş olan bir standarttır. Pek çok analiz ile araştırmanın sonucunda söz konusu bir makalenin faydalı olacağı ve de okunma süresiyle doğru orantılı olan sınır belirlenmiştir. Fakat Google bunun haricinde bir standart daha belirtti. Eklenen içerik hangi konu ile ilgili olursa olsun o çerçevede yeterli ve tam bilgi vermek gerekiyor. Yani konu hakkında bilgi vermek için kaç sözcük gerekiyorsa o kadar sözcük kullanılmalıdır. Yeter ki faydalı bir içerik olsun.
Aynı zamanda önemli olan başka bir nokta da eklenen içeriği videolar ve görseller ile süslemektir. Bu insanlar üzerinde daha da etkili olmaktadır.
7- Sayda Kalma Zamanı
Sayfada kalma süresinin belirlenmiş bir standardı bulunmuyor çünkü her sektör adına sitede kalma süresince belirlenen standartlar farklılık gösteriyor. Bir haber sitesi ile bir film izleme sitesinin sitede kalma süresi aynı değildir. Bunun değerlendirmesi aynı sektör içerisinde yer alan sitelerin karşılaştırması yapılarak elde edilir.
8- Kategori Düzenlemesi
Web sitesinde abartıya kaçmadan yeteri kadar kategori açmak gerekir. Web sitesi dolu görünsün diye olması gerekenden fazla kategori açmak zarar verir. Site içerisine yazılan yazılar da ilgili kategoriler de yer almalı.
9- Breadcrumb Kullanımı
Bu unsur site dolaşımına katkı sağlar. En son gelinen yazıya kadar izlenen bütün adımlar gösterilmiş olur. Böylece önceki sayfaya veya ondan da önceki sayfaya kolaylıkla ulaşılabilir.
10- Canonical Etiketi
Canonical etiketi kullanımı web sitesini kopya içeriklerden kurtarmak adına kullanılan ve de bütün web sitelerinde olması gereken bir etiket. Bir sayfaya farklı URL’den giriş sağlanabiliyorsa yani aynı başlığa iki farklı bağlantı ile gelinebiliyorsa bu da kopya içerik sonucunu doğurur. Bu da arama motorları tarafından oldukça olumsuz sonuçlar doğurur. Bunun önüne geçebilmek için rel=’canonical’ biçiminde kullanılması gerekmektedir.
11- Schema Standardı
Schema.org; Yandex, Google ve Bing arama motorları tarafından kabul edilen standartları bildiren sitedir. Semantik Web ile veri işaretleme amacıyla kullanılmakta.
12- Mobil Uyumluluk
İnternet kullanımının mobil cihazlarda artış göstermesinin ardından mobil uyumluluk site içi optimizasyon için fazlası ile önemli olmuştur. Web siteleri artık bilgisayar ile mobil cihazlar tarafından eşit biçimde ziyaret ediliyor. Bu sebeple mobil uyumlu olmayan web siteleri çağın gerisinde kalır ve arama motorları tarafından negatif tepki görür.
13- Site Haritası
Web sitesinde olmazsa olmaz olan unsurlardan birisidir. Site haritaları iki şekilde çıktı verir. HTML ve XML çıktısını ayrı vermesinin sebebi hem arama motorlarına hem de insanlara anlaşılır olmak içindir.