Türkçe karşılığı araç çubuğu olarak bilinen Toolbar, radyo ve haber siteleri gibi çeşitli web sitelerinin ziyaretçilerine sunmuş olduğu ve web tarayıcısına eklendiğinde kolay bir şekilde işlem yapmaya olanak sağlayan bir menü çubuğudur. Bugün Toolbar, web tarayıcılarında kullanılsa bile bilgisayardaki açık pencerelerde menü ile seçeneklerin yer aldığı alana da Toolbar deniliyor. Web tarayıcılara eklenmiş olan bu özellik ile kullanıcılar hızlı bir şekilde aramalarını gerçekleştirebiliyor. Bununla beraber, Toolbar’ın getirmiş olduğu birçok avantajdan da faydalanabiliyorlar.

Toolbar Nasıl Yüklenir?

Araç çubuğunu yüklemeden önce hangisinin kullanılmak istendiğine karar verilmelidir. Örneğin; Google Toolbar’ı Internet Explorer’a tek bir tık ile rahatça kurmak ve çok kısa bir sürede arama yapmak mümkündür. Bununla beraber Google Toolbar’ı yükledikten sonra Google’ın ana sayfası ihtiyaç halinde daima ziyaret etmeyi gerektirmeyecek. Toolbar aracılığı ile aramalar hızlı bir biçimde yapılabilir hâle gelecek. Sık sık kullanılmakta olan bir web sitesi varsa ve söz konusu site Toolbar servisini sunuyorsa o siteye giriş yapılarak ve kullanım talimatlarına bakarak Toolbar’ın her bir tarayıcıya ne şekilde yüklendiğiyle ilgili bilgi edinmek mümkündür.

Toolbar kurulumu oldukça kolaydır. Hangi Toolbar’ın kullanılacağına karar verildikten sonra o Toolbar’ın indirme sitesine giderek dosyanın üstüne tıklamak yeterli olacaktır. Akabinde indirme işlemi başlamış olur. Sonrasında ise indirilen dosyaya tıklamak ve gerekli izinleri doldurmak yeterlidir. Bütün bu adımlar sonrasında Toolbar kullanıma hazır bir hâle gelecektir.

Toolbar Nasıl Silinir?

Toolbar bir yazılım olduğundan dolayı onu en kısa yoldan silme şekli de bilgisayardaki program ekleme ve program kaldırma kısmına ulaşmaktır. Denetim Masası üzerinden kolaylıkla ulaşılabilecek bu bölümde kullanılan Toolbar seçilerek kaldırma işlemi tamamlanabilir.

Zaman zaman Toolbar’ı sadece bilgisayardan kaldırmak yeterli olmaz. Web tarayıcısının “Eklentiler” bölümünden de kaldırma işlemi yapmak gerekir. Örneğin; Google Chrome üzerinde kullanılan Toolbar’lar uzantıdır. Uzantı olarak eklendiğinden dolayı bilgisayardan kullanmak da mümkün değildir. Bu sebeple “Ayarlar” bölümünden “Uzantılar” sekmesine gidilerek Toolbar’ın yanına konumlanmış olan çöp kutusu ikonuna tıklamak ve kaldırma işlemini onaylamak gerekir.

Google Toolbar Nedir?

Google Toolbar, web sitelerini ziyaret edebilmek için web tarayıcılarına eklenerek kullanılan bir eklentidir ve birbirinden farklı pek çok özelliği ile tarayıcıda kullanılabilir. Gidilmek istenen bir web sitesini aratmak ve görüntülemek için arama motoru sayfasına ulaşmak ve arama motorundan aratmak yerine tarayıcıya eklenmiş halihazırdaki Toolbar üstünden arama yapmak oldukça kolaydır. Bu tanımlamalar aracılığı ile çok basit bir kavram gibi görünse de Toolbar, ziyaretçiler için oldukça önemli bir parçadır. Bunların dışında, arama yapılan web sitesine ulaştıktan sonra site içerisindeki “çeviri yapma” özelliği de saniyeler içinde etkin duruma getirilebilir. Bu özellik, yabancı dilde bir içerik ile karşılaşıldığında kullanıcılar adına işi fazlasıyla kolaylaştırıyor. Bunlara ilave olarak Google ile ilgili Google+ üzerinden tüm siteleri, tüm sayfaları ve tüm içerikleri de rahatlıkla paylaşmak mümkündür.

Webden bir iki dakika kadar kısa bir zaman diliminde ücretsiz olarak indirilmesi mümkün olan Google Toolbar, indirme işleminden sonra kullanılan tarayıcı ile uyum içinde çalışır. Araç çubuğu üzerindeki ikonlar ile arama bölümünün düzenlenmesi de Google Toolbar ile yapılabilir. Sıklıkla arama motorlarına başvurulduğu için bu çeşit uygulamalar ziyaretçiler tarafınca sıklıkla kullanılmakta. Tarayıcı açıldığı an başka herhangi bir adrese yönelmeden direkt olarak araç çubuğu üzerinden arama işlemini gerçekleştirmek büyük bir rahatlık sağladığı gibi ilgili sitenin paylaşımını da mümkün hâle getiriyor.

Birtakım web tarayıcıları ile bu tarayıcıların sürümleri ile uyumlu bir şekilde çalışmakta olan Google Toolbar, o adreslerin pagerank değerlerini de gösterebiliyor. Başka web sitelerine girmeden ya da bir uygulama indirmeden söz konusu internet sayfalarının pagerank değerlerini hızlı bir biçimde görebilmek mümkündür. Pagerank değerinin gösterildiği gibi trustrank değerleri de gösterilmekte. İnternet sitelerini kolaylıkla aratmak, bulmak ve de adrese gitmek için Google Toolbar rahatlıkla kullanılabilir. Zaten internet siteleri de Google ile uyumlu olmak için pek çok çalışmalar yaptığından dolayı Google Toolbar’ın uyumlu olarak çalışmadığı web sitesi sayısı oldukça azdır.

 

  • XML Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri Nelerdir? XML Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri Nelerdir?
  • RAR Nedir? RAR Dosyası Nasıl Oluşturulur? RAR Nedir? RAR Dosyası Nasıl Oluşturulur?