1 Temmuz 2012’de yürürlüğe giren Yeni Türk Ticaret Kanunu içeriğine göre her sermaye şirketinin kendine ait bir web sitesi kurma zorunluluğu bulunuyor. Bu tasarıya göre hazırlanan web sitesine şirketle ilgili bilgiler, tablolar, belgeler, raporlar ve çağrılar eklenebiliyor. Bu kanunla rekabet gücünü artırmak planlanmıştır ve iş dünyası bakımından hareketli bir yaşamın başlangıcı olmuştur. Şirketleri kurumsal yönetim ilkelerinin bir gereği olan şeffaflaşmaya ve evrensel standartlarda raporlama kurallarına yöneltmiştir. Bu yasa ile birlikte; açıklık, hesap verilebilirlik, web sitesi kurulumu zorunluluğu gibi uygulamalar devreye girmiştir.Bu doğrultuda bir gereklilik olarak ön plana çıkan web sitelerinin kurulumunda ve sonraki aşamasında olmazsa olmaz on dört özellikten bahsedeceğiz.


Kurumsal web siteleri, bugünün teknoloji dünyasında pazarlama ve iletişim kanallarının başında gelmektedir. Bu kadar önemli olmasına rağmen kurumsal web sitelerinin bazıları hedefledikleri başarıya ulaşamamaktadır. Tüm ziyaretçilerine güvenli ve hızlı hizmet sunabilmek için web sitelerinin olmazsa olmazlarına bir bakalım.

Kurumsal Web Sitelerinde Olmazsa Olmaz 14 Özellik

Hem Modern Hem de Kullanışlı Bir Arayüz

Web tasarım dünyasında da trendler her sektörde olduğu gibi belirli zaman aralıklarıyla değişime uğrarlar. Bunu giyim dünyasının değişen moda anlayışına benzetebiliriz. Popüler kişilerin veya moda ikonlarının taktıkları farklı aksesuarlar, giyindikleri farklı kıyafetler, yarattıkları farklı tarzlar dönemin moda anlayışının habercisidir. Bunun web dünyasına yansıması ise ikonlar veya popüler kişiler yerine büyük kitleler tarafından kullanılan Instagram, Twitter, Facebook sayesinde olmaktadır. Bu uygulamalar web tasarımının trendlerini değiştirebilecek güçtedir. Böylece kullanıcılar eskiyi ve yeniyi kolaylıkla değerlendirebilirler. Örneğin; beş sene öncesindeki minimal tasarımlar yerine artık büyük butonlar, görselliğin ön planda olduğu tasarımlar tercih edilmektedir.

Mobil Uyumlu ve Responsive Web Tasarıma Sahip Bir Site

Mobil uyumlu web tasarım demek tüm cihazlara uyumlu olan web tasarım demektir. Bilgisayar için ayrı, mobil için ayrı bir web tasarım zorunluluğu özellikle akıllı telefonların çok kullanılmasıyla işi zorlaştırıyordu. Mobil uyumlu web tasarım yaklaşımıyla iki site için de ayrıyeten bütçe ayırmaya gerek kalmıyor. Telefon ve tabletlerdeki bütün ekran çözünürlüklerinde sorunsuz çalışabilen mobil uyumlu bu tasarımlar olmazsa olmazlar arasında ilk sıralardadır.

Google Maps ve İletişim Formu

Geçmişten günümüze kadar her web sitesinde varlığını sekteye uğratmadan sürdüren iletişim formu sayfasında artık Google haritaları da eklenebilmektedir. Böylece site ziyaretçileri ulaşım ve iletişim bilgilerine daha kolay ulaşır.  Bu özelliği edinebilmek için ise Google Rehber özelliğine şirketi kaydetmek gerekiyor.


SEO Çalışmaları

Tüm web sitelerinin kuruluş amaçlarında tanıtım, iletişim ve pazarlama yerini almaktadır. Bazı firmalar web tasarımlarında yalnız görselliğe gereken önemi verip iletişim ve arama sonuçlarında (SERP) kolay bulunabilirliğin önemini görmezden gelmektedir. Kolay bulunabilirlik, iletişim, içerik teknik SEO’nun alanına girer. Arama motoru optimizasyonu diyebileceğimiz SEO, sürekli değişen arama motorları algoritmalarının kurallarına göre çalışmalar yapmaktır. Bu algoritmalara göre web sitelerinin hızını ve kalitesini test ederek siteyi üst sıralara çıkarırlar ve daha çok kullanıcıya ulaşırlar. Web tasarımının sahip olduğu önemden eksiği vardır, fazlası yoktur diyebiliriz. SEO hizmetinden yararlanmak için Pomelo Soft ile iletişime geçip yükselişinizi görebilirsiniz.

Sosyal Medya Uzantıları ile Paylaşım Butonları

Web sitesi kurulumu rekabeti artırdığı için artık web sitesi ziyaretçi sayıları da sosyal medya hesaplarındaki etkileşim sayılarına yakındır. Eklenen içeriği duyurmanın ve tanıtmanın en kestirme yolu, hedeflenen kitleye sosyal medya platformları aracılığı ile ulaşmaktır. Bu doğrultuda web sitesindeki sosyal medyaya ait linkler ve içeriklerin içerisindeki direkt paylaşım butonları oldukça önemlidir.

Siteye Ait "Hakkımızda" Sayfası

Web sitesi içerisindeki en önemli sayfalardan birisidir. Siteye gelen ziyaretçilerinize dolgun ve kaliteli bir vesika sunmak ziyaretçilerin güvenini artırır. Vizyon, misyon başlıklarının yanına hizmet veren bir şirketseniz hizmetinize dair bilgileri ve kim olduğunuza dair ekibinizi paylaşmanız samimi ve güvenilir bir imaj sağlar. Tüm bunlara ek olarak “Felsefemiz”, “Değerlerimiz” gibi bloglar da siteye eklenebilir.

Özgün İçerikler

Sitede yer alan içeriklerin özgün olması çok önemlidir. Başka sitelerden kopyalanan içerikler, arama motorları tarafından fark edilir ve sitenin eksi puan almasına neden olur. Bu da sitenin arama sonuçlarında görünme performansını düşürür ve ziyaretçiye ulaşamayan site her bakımdan zarar eder. SEO tekniğine dair çalışmalarda içerik uygunluğu testleri de vardır. 

Hızlı Bir Sunucu ve Hızlı Destek

Web sitesinin hızı önemli faktörlerdendir. Sunucu hızıyla web sitesi hızı birbiriyle doğru orantılıdır. Hızlı bir sunucuda barınan web sitesi, SEO bakımından avantajlıdır. SEO bakımından iyi durumda olan bir site ise arama sonuçlarında kolay ulaşılabilen site anlamına gelir. Sitede oluşabilecek yavaşlıklar, hatalar teknik destek alınan firmalarca iyileştirilmelidir. Ziyaretçinin site yavaşlığı dolayısıyla kısa sürede siteyi terk etmesi arama motorları tarafından fark edilir ve eksi puan olarak girilir.

Backlink Sayıları

Backlink sözlük anlamına bakıldığında geri link anlamına gelir. Bir web sitesinin linkinin başka sitelerde olması ve o sitelerden yönlendirme alması oldukça önemli bir etkileşimdir. Bu yöntem ise oldukça basittir. Biraz zaman ayırarak site linklerinizin sizi açıklayan nitelikte bilgilerle başka sitelere eklenmesini sağlayabilirsiniz. Bu sitenin trafiğini artıran ve site değerini yükselten olumlu bir etkileşimdir.

Arama Motorlarına ve Directory Sitelerine Kayıt

Web sitesi oluşturulduktan sonra arama motorlarına kaydedilmemesi trafiği engelleyecektir. Arama motorlarının siteden haberdar olması gerekir. Bunun için tüm arama motorlarına sitenin kaydedilmesi gerekir. Arama motorları tarafından en sevilen directory siteler: Yahoo, DMOZ. 

Anahtar Kelime Kullanımı

Şirketle ilgili bir ürünün veya hizmetin tanıtımında ya da sitede yer alan herhangi bir içerikte o hizmetle ilgili Google’da en çok aratılan anahtar kelimeleri kullanmak trafiği artıracaktır.

Çok Dilli Site

Bir web sitesinin birden fazla dilde yayınlanması dünya çapında ziyaretçi çekmesi anlamına gelir ve site trafiğini katlar. Böylelikle farklı ülkelerden ziyaretçilere hizmet vermekle birlikte sitenin değeri de artar.

Forum Siteleri Linkleri

Forum sitelerinde web sitesi linkinin olması ve o linklerden siteye ziyaretçi akışının olması arama motorları optimizasyonları tarafından önemsenmektedir. Bu özellik sitenin değerini önemli derecede artırır.

İyi Bir Kodlama

Web sitesinde hataların olması, kodsal hatalardan dolayı yavaşlamaların olması, html/css kodlarının yanlış dizilmesi, tarayıcılar ile site arasındaki uyumsuzluklar gibi pek çok problem sitenin değerini hem müşterilerin nazarında hem de arama motorlarının nazarında düşürür. Bu sebeple web sitesinin alt yapısı yenilikçi bir teknoloji ile hazırlanmalı ve piyasada ucuza satılan ancak sonrasında fiyatları katlanan içerik yönetim sistemlerinden uzak durulmalıdır. Bir web sitesi kalitesi, tasarımı ve doğru kodlamasıyla şirketin vesikası olur ve bu yüzden güncellemeler ile yeniliklere açık bir alt yapıda olması gerekir.

  • Oltalama Yazılımı Saldırısı (Phishing) Nedir? Oltalama Yazılımı Saldırısı (Phishing) Nedir?
  • Hybrid ve Native Uygulama Farkı Nedir? Hybrid ve Native Uygulama Farkı Nedir?