Yazılım Tanımlı Wan Nedir? SD-WAN Tüm Özellikleri
Profesyonel hayat, dijital dönüşüme hızla ayak uydururken, bulut ve Saas uygulamalarının da kolaylıklarından faydalanmaya başladı. Geleneksel ağ mimarileri ile ilerleyen veri aktarımı ve yoğunluğu, fazla ücret ve hız kısıtlanması gibi durumları ortaya koymaya başladı. Bu gibi aksilikler ise SD-WAN çözümlerini doğurdu. Yazılım tanımlı WAN sistemine dair tüm detaylar ve SD-WAN özelliklerini sizler için araştırdık.
Software-Defined Wide Area Networking (SD-WAN) tam tanımı ile geniş ağ alanları yönetmek için tasarlanan bir yazılımdır. SD-WAN, geniş ağ merkezlerinde kurulan kontrol merkezi ile takip eder ve güvenliği sağlar. Bugünün geleneksel ağ yapısını, yarının teknolojisi ile bütünleştiren SD-WAN, şebeke ve veri merkezleri ile küresel ölçüde bağlantı kurar. Bulut sistemlerinde kullanılan veri akışı ve yoğunluğu geniş alan ağları (WAN), bu bağlantıyı korumakta zorlanır. SD-WAN ise XDSL, Fiber, MPSL, Cellular gibi birçok WAN bağlantısını aynı anda kullanır. Ayrıca bu süreçte tek bir internet sağlayıcısını kullanmaz veya VPN kanalı ile verileri korur. SD-WAN IP-SEC şifrelemesi uygular.
SD-WAN Çalışma Sistemi Nasıldır?
SD-WAN mevcut sistemi kullanıp geliştirerek, son kullanıcıyı uygulamaya bağlar. Bu süreçteki performans yapısını yüksek tutmak için WAN’daki trafik akışlarını analiz eder. Yaptığı analizler ile kontrol sistemi kurarak akıllı yöntemler ortaya koyar. SD-WAN teknolojisi hem operasyonel hem de finansal avantajlar sağlar. Merkezi kontrol, çoklu bağlantı, alternatif yol seçimi, yönetim kapsamında birçok faydalar sunan SD-WAN ile uygulamalarda çok daha çevik ve dinamik işlevler oluşur. SD-WAN teknolojisi, Quality of Service QoS politikasının hizmet kalitesini destekler. Dinamik yol seçiminin trafiği nereye yönlendireceğini bu şekilde belirler.
SD-WAN diğer geleneksel sistemlerin yanında en güvenilir sistem olarak belirtilir. İhlale sebep olabilecek açıkları şifreleyerek ağı bölümlere ayırarak ağ güvenliğini arttırılır. SD-WAN, IPSEC VPN bağlantısı üzerinden uçtan uca şifreleme kullanır. SD-WAN, MPLS bağlantılarından çok daha ekonomiktir. Birden fazla yolu kullanabilen SD-WAN hızlı performans sağlar. En önemli konulardan birisi olan uzaktan erişim ile SD-WAN kuruluşlara IT hizmetinde hız kazandırır.
On-Premises SD-WAN: Merkezi Kontrol
SD-Wan On-Premises SD-WAN özelliği ile ağ operatörlerine, ağa ve içindeki donanıma doğrudan ulaşarak yönetebilir. Bağlantılarında bulut kullanmayarak donanımdan soyutlanır. Bu şekilde belirlenen yönetim sistemi ile her şubeye uzaktan kurulumlar gerçekleştirilebilir. On-Premises SD-WAN küçük işletmeler için uygun maliyetli çözümler ortaya koyar.
Cloud-enabled SD-WAN: Çoklu bağlantı
Bulut özellikli SD-WAN özelliği ’internet üzerinden sanal bir bulut ağ geçidine bağlantı kurar. Bu şekilde kullanılan ağı daha erişilebilir ve diğer uygulamalar ile entegre hale getirebilir. Birden çok bağlantıya sahip olabilme özelliğinde güvenlik ise WAN bağlantısında kriptolanmış VPN kullanılarak sağlanır. Bu da ağı daha erişilebilir hale getirir. Bulut yerel uygulamalarıyla daha iyi entegrasyon ve performans sağlar.
Cloud-Enabled with Backbone SD-WAN:
Kurumların şubelerinde SD-WAN kutusu yer alır. Her şube internete bağlanmak yerine ISP’nin şubelere en yakın POP (Point of Presence) noktasına bağlanır. Yani bir bağlantı çalışmadığında ya da ağ trafiği yoğunlaştığında bunu dengelemek ve düzenlemek için bunu kullanır. Paketleri uygulamak için kullanıcı, kaynak ve hedef kitle profiline göre yol paketleri belirlenir.