2022’de Dünyayı Bekleyen Siber Tehditler

2020 yılının başından bu yana devam eden Covid-19 salgını iş dünyasında internet teknolojilerini daha da öne çıkardı. Ancak siber saldırganlar da boş durmadı. İşini evine taşıyanlardan cebinde taşıyanlara, ofislere ve evlere zaman ve mekandan bağımsız olarak saldırmaya devam eden siber suçlular özellikle şirketlerin korkulu rüyası haline geldi. Peki, tehdit geçti mi? Öngörüler tehditlerin 2022’de daha da artacağı yönünde. İşte 2022 ‘de dünyayı bekleyen siber tehditler! 

Size 2022’de siber saldırıların daha da artabileceğini ve özellikle Metaverse, NFT, kripto para birimleri, uyduların kullanılacağının tahmin edildiğini söylesek, ne dersiniz? Her yeni yıl şehir efsanelerini ve felaket senaryolarını  berbaerinde getirse de bu tehditleri ciddiye almakta ve siber güvenlik tedbirlerini sıkı tutmakta fayda var.

Siber saldırıların odağında NFT’ler var

Bilindiği gibi NFT’ler son dönemlerin yeni gözdesi. Özellikle metaverse evreniyle doğrudan bağlantılı olacak NFT’lerin geleceği oldukça parlak. NFT’ler JPEG’lerin milyonlarca dolara satılmasına olanak sağlarken dijital bir varlığın sahipliğini de kanıtlıyor. NFT’ler 2022’de ve gelecek yıllarda ekonomik sistemi yeniden tanımlayacak özelliklere sahip. Bu da siber saldırganlar için gözde bir hedef haline gelmelerine yol açıyor. Bir süre önce hacker’lerin, kötü niyetli NFT oluşturup hediye ettiler ve kullanıcılar bu NFT’yi görüntülediğinde saldırganlar kullanıcıların cüzdanlarına erişim sağladılar. NFT dolandırıcılarına karşı 2022’de tedbirli olmak gerektiğini bir kez daha hatırlatmakta fayda var.

Metaverse’i takip etmek gerek

2022’de sıkı bir şekilde takip edilmesi gerekenlerden biri metaverse. Zira yeni bir siber saldırı zemini olarak metaverse parlıyor. İş yaşamımız, oynadığımız oyunlar ve iletişim kurduğumuz, etkileşim sağladığımız her alanda değişim getirecek sanal deneyimler vaat eden metaverse  yeni güvenlik kaygılarını da beraberinde getiriyor. Siber suçların web 2.0 üzerindeki olumsuz etkisinin Metaverse’te de görüleceği tahmin ediliyor. Z ve Alpha kuşağı temsilcileri siber dolandırıcılıklar açısından bir miktar daha şanslılar çünkü internet teknolojileri ve yapay zeka gibi kavramlara çok daha hakimler. Onlar bu kavramların içine doğdular. Ancak Z kuşağı öncesi bireylerin çok daha uyanık olmalarından fayda var. Gerekli tüm siber güvenlik önemlerini almak gerekiyor. 

Uzay nesnelerine siber saldırılar artacak

Bildiğiniz gibi uzay turizmi başta olmak üzere, uzay teknolojilerine yönelik çalışmalar gelişiyor ve her geçen yepyeni projeler gündemimiz oluyor. Blue Origin ve SpaceX son dönemde aşina olduğumuz uzay çalışmaları… Ancak uydularda güvenlik açıkları açısından da dikkatli olunması gereken bir dönem yaşıyoruz. 2022 itibariyle uzay nesnelerine yönelik saldırılar artabilir. Bu da demek oluyor ki uzay teknolojilerinin alt yapısını çok daha güvenli kurgularmak öne çıkıyor. Özellikle devlet destekli uzay saldırılarına karşı ülkelerin siber güvenlik önlemlerini arttırması çok büyük önem taşıyor.

Kripto para birikimi olanlar dikkat!

Son dönemin en güncel konularından biri kripto paralar. Dijitalleşme bu denli şaha kalkınca paranın da dijitalleşmesi kaçınılmazdı elbette. Hal böyle olunca sanal cüzdanlar ve kripto hesaplar siber saldırganların da en kazançlı hedefleri arasında yer alıyor. Ne yazık ki 2022’de de kripto para birimleri siber saldırganların hedefinde olacak. Özellikle alt coin işlemleri yaparken deneyimi olmayan kişiler çok dikkatli olmalı. Güvenilmeyen alt coinlere yatırım yapılmamalı.

Siber saldırılar alt sektörleri de etkileyecek

Siber saldırıların geçtiğimiz süreçte tedarik zincirini sekteye uğrattığımı görmüştük. Ancak bu saldırılar yalnızca hedefteki kurum ya da şirketleri etkilemekle kalmıyor; çözüm ortaklarından müşterilere varan bir zincirleme trafik kazasına dönüşüyor. İşte eğer gerekli süber güvenlik önlemleri alınmazsa bu zincirleme etkinin 2022 yılında artması bekleniyor. Özellikle gıda, akaryakıt ve üretim zincirini etkileyen hammaddelere erişim siber saldırılar nedeniyle zorlaşabilir.

En Çok Okunan Yazılar:

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

SEO'da Başarısız Olmanın Nedenleri Nelerdir?

  • Ürün Pazarlamasının Püf Noktaları Ürün Pazarlamasının Püf Noktaları
  • Yatırımcıların Yeni Favorisi: Metaverse Nedir? Yatırımcıların Yeni Favorisi: Metaverse Nedir?