Yatırımcıların Yeni Favorisi: Metaverse Nedir?

İnternet ve teknoloji bizi her gün yepyeni kavramlarla tanıştırıyor. Son dönemin gündemdeki popüler kavramlarından biri de metaverse. İlk olarak ABD’li yazar Neal Stephenson'un yazdığı Snow Crash isimli bilim kurgu romanda kullanılan metaverse terimi, meta ve universe kelimelerinin kısaltılmışı. “Kurgusal evren” anlamına gelen metaverse şimdilerde yatırımcıların yeni favorisi olarak dikkat çekiyor. Metaverse nedir ve neden önemlidir soruları ise şu sıralar en sık sorulanların başında geliyor.

Dijitalleşme, yapay zeka teknolojileri, internet derken her gün yepyeni kavramlarla tanışıyor ve bu kavramlara çok adapte oluyoruz. 21. yüzyıl teknolojinin çok hızlı geliştiği bir yüzyıl olarak zekamızın ve yeteneklerimizin sınırlarını zorluyor. Bu durum elbette Z ve alfa kuşağı için çok geçerli değil. Ancak geriden gelen neslin çok daha hızlı adapte olması için daha anlaşılır biçimlerde bu kavramları açıklamakta fayda var. Metaverse nedir? Metaverse nasıl ortaya çıktı ve metaverse neden önemlidir? İşte tüm bu sorulara yazımızda yanıt bulacaksınız.

Metaverse nedir?

Metaverse kavramı ilk olarak ABD’li yazar Neal Stephenson'un yazdığı Snow Crash isimli bilim kurgu romanda kullanıldı. Meta ve universe kelimelerinin birleşmesinden oluşan bu yeni terim kurgusal evren anlamına geliyor. Metaverse aslında sanal dünyaların, artırılmış gerçekliklerin ve internetin bir araya gelmesi sonucu fiziksel dünyaya ait tüm insani duyguların dijital dünyada da hissedilebilir hale gelmesini ifade ediyor.  Gerçek dünya ile sanal dünyanın birlikte entegre olduğu dijital bir dünyayı ortaya koyan metaverse bugünün yatırımcıları için de oldukça cazip hale geliyor.

Metaverse nasıl ortaya çıktı?

Metaverse’in bu kadar yaygınlaşmasının ardında yakın zamanda Facebook Inc. olarak bilinen şirketin adını Meta olarak değiştirmesi yatıyor. Ayrıca Mark Zuckerberg, Jeff Bezos ve Tim Sweeney gibi küresel teknoloji şirketleri “meta dünyaların” geleceğin teknolojisi olduğunun altını her fırsatta çiziyor. Epic Games ve Roblox gibi oyun firmaları Metaverse çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Twitter, Microsoft ve Nvidia firmaları da kendi metaverse ekosistemlerini oluşturmak adına milyon dolarlık projeleri duyuruyor.

Metaverse Ekosistemine Hazır Olun

Dijital ekonomiler hızla etki alanlarını genişletirken, Facebook’un şirket adını “Meta” olarak değiştirmesiyle odaklar Metaverse teknolojilerine doğru kaydı. “Meta” ve “universe” kelimelerinin kaynaştırılmasıyla oluşan “Metaverse” gerçek ve sanal dünyanın birleştiği bir “dijital dünya” olarak tanımlanıyor. Daha somut ifadelerle açıklamak gerekirse, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve karma gerçeklik ürünlerine ve hizmetlerine dayanan teknolojiler uzak olmayan bir süreçte bizleri bekliyor.

Metaverse milyonlarca yeni değer üretme potansiyeline sahip ve fütüristik bir teknoloji ekosistemi vaat ediyor. NFT, blok zinciri ve diğer tüm dijital bileşenler bir bütün olarak düşünüldüğünde metaverse yatırımcılar için de kaçınılmaz bir yenilik olarak karşımıza çıkıyor. Metaverse daha çok ve daha çeşitli fırsat, iş ve içerik üretilmesi anlamına geliyor. Bununla birlikte ödeme işlemleri, kimlik doğrulama, işe alımlar, reklamlar, içerik üretme, güvenlik gibi pek çok konunun yönetilmesi kolaylaşıyor; yeni hizmet ve ürünler de ortaya çıkıyor. Metaverse pek çok avantaj sunuyor gibi görünüyorsa da bazı meslek gruplarını endişelendiriyor. Çünkü bu dijitalleşme birçok çalışanı da işinden edebilir.

Metaverse Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Metaverse için pek çok kişinin zihninde çok oturmuş bir kavram diyemeyiz. Şimdilik oyun sektörü ağırlıklı bir pazar olarak görülmesine rağmen gelecekte pek çok alanın Metaverse teknolojileriyle yeniden şekillenmesi bekleniyor. Metaverse ile iş yapış şekillerinin derinden etkileneceği öngörülüyor. Öncelikle pazarlama stratejileri, ticaret yapış biçimleri metaverse ile beraber tekrar yapılanacağa benziyor.

  • 2022’de Dünyayı Bekleyen Siber Tehditler 2022’de Dünyayı Bekleyen Siber Tehditler
  • NFT Nedir? Nasıl Yapılır? NFT Nedir? Nasıl Yapılır?