Artırılmış Gerçeklik Nedir ve E-Ticaret’te AR Nasıl Kullanılır?

Günümüz teknoloji dünyasında en dikkat çekici hâle gelen konulardan birisi olarak ön plana çıkan artırılmış gerçeklik teknolojisi, gerçek hayat ile sanal ögelerin güçlendirilmesi ile farklı bir deneyim sunmayı amaç edinir. Sanal dünya ile gerçek dünyanın bir araya getirildiği gerçeklik uygulamaları, fiziksel dünya ile olan farklı etkileşimleri kurmaya olanak sağlamaktadır. Ses, video, GPS ve de benzeri sanal yazılımların entegresi fiziksel dünyaya yapılır ve bu sayede benzersiz deneyimler oluşturulur.

Artırılmış gerçeklik ya da kısaltılmış tanımı ile AR deneyiminin sunulması için bir cihaza ihtiyaç duyulmaktadır. Akıllı telefonlar, tabletler ya da AR gözlükleri aracılığı ile artırılmış gerçekliğin yazılımlarını kullanmak mümkün olur. Bununla beraber artırılmış gerçeklik yazılımının kullanılabilmesi için kullanılan cihaza bir yardımcı uygulama yüklemek gerekir. Tabletin ve akıllı telefonun mağazasında artırılmış gerçeklik teknolojisini farklı biçimlerde kullanan pek çok uygulama yer alıyor.

Mobil cihazlarda kullanılan artırılmış gerçeklik uygulaması açılınca öncelikle bulunulan çevrenin cihaza tanıtılması gerekiyor. Kamera yardımı ile bulunduğu çevreyi haritalandıran yazılım, çevredeki nesneler ile zemini algılar ve bunlara göre sanal ögeleri sunar. AR örneklerine bakılırsa pek çok uygulamanın ve oyunun bu alanda yerini aldığını görmek mümkündür. Örnek vermek gerekirse, bir masanın üstünü bir oyun alanı olarak belirleyip burada oyun oynamak mümkün hâle gelebilir ya da gerçekten de var olan devasa bir yapıyı evin ortasına dikmek artırılmış gerçeklik ile mümkündür. Uygulamaların yapabilecekleri şeyler, yazılımcıların ne sunmak istediklerine göre değişiklik gösterebilir. Teknik açıdan da bakıldığında artırılmış gerçeklik teknolojisinin kullanılması ile yapılamayacak hiçbir oyun ya da hiçbir uygulama yoktur.

Mobil cihazların gün geçtikçe güçlenmesi ile beraber artırılmış gerçeklik teknolojisi daha da iyi işler çıkarmaya yönelmiştir. Özellikle mobil cihazların yüksek çözünürlüğü olan kameralara sahip olmaları ve de derinliği algılayabilen modellerin çıkması artırılmış gerçeklik teknolojisinin gelişimine katkıda bulunmuştur. 

Artırılmış Gerçekliğin Kullanıldığı Alanlar Nelerdir?

Son zamanların gözde olan teknolojisi AR’nin girmediği sektör sayısı bir elin parmağını geçmez demek neredeyse doğru bir ifade olacaktır. Etkileyici olan uygulamalar geliştirmeyi sağlayan AR teknolojisi, pek çok farklı sektörde yer alan şirketlerin yeni müşteri kitlesine ulaşmalarını ve var olan kitlenin de yeni ürünlere yönlendirilmesine olanak sağlamaktadır. Sosyal medyada yer alan görüntü filtrelerini oluşturmak adına sık kullanılan bir yazılım olan AR teknolojisi, bu mecra dışında pek çok farklı alanda karşımıza çıkıyor. Fabrikalarda işe yeni başlayan işçilerin eğitimi için geliştirilen uygulamalar, eğitim ve tıp alanındaki eğitici uygulamalar ile oyunlar AR teknolojisinin sık kullanılmakta olduğu alanlardır. 

Artırılmış gerçeklik teknolojisi, pazarlama alanında da kullanıldığından dolayı kullanım alanı sadece birkaç sektör içinde sıkışıp kalmamıştır. Artırılmış gerçeklik teknolojisinin kullanıldığı bazı alanları aşağıda listeledik.

  • Pazarlama
  • E-ticaret
  • Turizm
  • Reklamcılık
  • Sağlık
  • Sinema
  • İnşaat
  • Tıp
  • Lojistik
  • Eğitim
  • Dekorasyon
  • Oyun
  • Cihaz tamiri ile kurulumu

E-Ticaret’te Artırılmış Gerçekliğin Yeri

E-ticaret dünyasında artırılmış gerçeklik teknolojisinin ayrı bir yeri bulunur. Online şekilde internetten yapılan alışverişlerin sayısı her geçen yıl katlanarak artıyor ve kullanıcılar gerçek bir alışveriş deneyimine yakın süreç için AR teknolojisi uygulamalarını tercih ediyorlar. AR teknolojisi ile satın alınan ürünü yakından görüp tüm detaylarına hâkim olmak mümkündür.

E-ticaret dünyasında artırılmış gerçeklik teknolojisinin ayrı bir yeri bulunur. Online şekilde internetten yapılan alışverişlerin sayısı her geçen yıl katlanarak artıyor ve kullanıcılar gerçek bir alışveriş deneyimine yakın süreç için AR teknolojisi uygulamalarını tercih ediyorlar. AR teknolojisi ile satın alınan ürünü yakından görüp tüm detaylarına hâkim olmak mümkündür.

Satın alınmak istenen bir saat, ayakkabı ya da kıyafet AR teknolojisi ile anında müşterinin yanı başında görülebilir ve kameranın hareket ettirilmesi ile her noktası detaylı şekilde incelenebilir.

E-Ticaret’te Artırılmış Gerçeklik Teknolojisini Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

  1. Artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanmak, müşteriler ile etkileşim kurulmasını sağlar ve alışveriş sürecini onlar için daha keyifli ve güvenilir bir hâle getirir.
  2. Satışlarda artış olmasını sağlar.
  3. Markanın bilinirliğini yükseltir ve yeni müşteri kitlelerine ulaşabilmeyi mümkün hâle getirir.

Günümüzde pek çok marka AR teknolojisini kullanarak ürünlerini ön plana çıkarmaktalar. Bu sayede hepimizin de çok yakından tanıdığı ünlü markalar artırılmış gerçeklik teknolojisi ile müşterilerine farklı kanaldan ulaşmaya başladılar. Bu teknoloji ile e-ticaret dünyasında en büyük yanılgılardan biri olan “Ürün, fotoğrafta görünenin aynısı mı?” sorusuna da cevap vermiş oluyorlar. Bu da müşterinin alışverişini tamamlamasını sağlıyor. İşte bu markalardan bazıları:

  • IKEA
  • Gap
  • Converse
  • Amazon
  • Sephora
  • Nike
  • Mobil Uygulama Fikri ve Mobil Uygulama Geliştirme Maliyeti Mobil Uygulama Fikri ve Mobil Uygulama Geliştirme Maliyeti
  • Dünyanın En Büyük E Ticaret Siteleri Dünyanın En Büyük E Ticaret Siteleri