Mobil Uygulama Fikri ve Mobil Uygulama Geliştirme Maliyeti

Bu içeriğimizde bir mobil uygulama fikri bulmak için izlenebilecek yolu, bu mobil uygulama için gereken ortalama maliyeti ve gereken ortalama zamanı ele alacağız.

Çalışılan alanda ya da yakın çevrede sorun olarak veya ihtiyaç olarak tespit edilen her durum aslında bir fikri ortaya çıkaran etkenler arasındadır. Sorun ya da ihtiyaç var ise ortada bir fikir de var demektir. Mobil uygulama proje fikri elde etmek adına güncel olayları sürekli takip etmek, yapılan araştırmaları bilmek ve gözlemlemek, teknolojik gelişmeleri incelemek başlangıç noktası sayılabilir. Bir mobil uygulamaya sahip olmak istendiği takdirde mobil uygulama fikrini bulmak adına işi kolaylaştıracak ipuçları aracılığı ile çarpıcı ve mükemmel fikirler ortaya çıkarılabilir. Yeni bir fikir ararken bu fikrin tutacağını ya da tutmayacağını, avantajları ile risklerini de hesaba katmak gerekir.

Mobil uygulama fikrini geliştirirken yardımcı olacak ve de yol gösterecek sorulara cevap verebilmek gerekir. Örnek vermek gerekirse bu sorular aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Niçin mobil uygulama?
  • Nasıl bir mobil uygulama fikrimi daha ileriye taşır?
  • Nasıl rakiplerimden daha farklı olabilirim?
  • Potansiyel müşterilerim benim için ne düşünüyor?
  • Rakiplerim neler yapıyor?
  • Karar vermiş olduğum sektörün durumu nedir?
  • Planım ve en yüksek hedefim nedir?

Bu soruları cevaplandırarak ve beraberinde iyi bir stratejik düşünce ile uzun vadede hem kalıcı hem de başarı oranı yüksek mobil uygulamalar ortaya çıkarılabilir.

Mobil Uygulama Geliştirme Maliyeti Nedir?

GoodFirms firmasının yaptığı son araştırma verileri baz alındığında, basit bir mobil uygulamada ortalama fiyat 40.000 ile 60.000 $ bandında farklılık gösteriyor. Daha kapsamlı ve karmaşık bir mobil uygulamanın çıkardığı ortalama maliyet ise 70.000 ile 100.000 $ bandında değişkenlik göstermektedir. Elbette bu durumda ortalama maliyet, mobil uygulamanın tasarımına ve içeriğine göre de değişkenlik gösteriyor.

Tüm bunlarla birlikte mobil uygulama maliyeti, markaların bulundukları coğrafi konuma göre de değişiklik göstermektedir. Mobil uygulama maliyetini hesaplarken bu faktörü de ele almak fayda sağlayacaktır.

Dünyanın çeşitli bölgelerinde pek çok marka, kuruluş ve kurum en iyi mobil uygulama tasarımcısı ve geliştiricilerinin kendileri olduğunu iddia ederler. İyi olan ya da yakın zamanda kurulmuş olan markaların, A’dan Z’ye bütün noktaları dikkate alarak mobil uygulama geliştirmeleri yalnızca yeni kurulan markaları değil bununla birlikte deneyimli olan firmaları da geride bırakabilirler. Bu iş için en önemli faktör güncel kalmak ve teknolojiyi takip etmektir. Deneyimlerinin yanına araştırmacı yanlarını da ekleyip sürekli güncel kalan firmalar, şüphesiz ki en iyisi olma yolunda hızla ilerlerler.

Kalıplaşan ve zihinlere yerleşen “Yüksek fiyat veren yüksek hizmet sunar.” ya da “Yeni kurulmuş olan firmalar kaliteli hizmet sunmak için yetersiz kalırlar.” gibi düşünceler firmaları yanlış anlamaya, gereksiz harcamalar yapmaya ve bunların beraberinde de zaman zaman başarısızlığa sürükleyebilmektedir. 

Bir Mobil Uygulamayı Geliştirme Aşamasında Zaman ve Para Sorunsalı

Üretilen ve üretilmekte olan hiçbir mobil uygulama asla eşit değildir. Eşitsizlik durumu, yalnızca uygulama için geliştirilen platform ile kalmaz ve hem iOS mobil uygulama geliştirmesi hem de Android mobil uygulama geliştirmesi gibi belli başlı özellikleri uygulamak adına zamana karşı savaş verir. Bu yarışta zaman oranları aşağıda belirtildiği gibidir.

Temel bir mobil uygulama geliştirme, yaklaşık olarak 500 – 700 saatlik bir zaman dilimi gerektiren süreci kapsar.

Orta karmaşık mobil uygulama geliştirme, ortalama olarak 700 – 1000 saatlik zaman dilimi gerektiren bir süreçten oluşur.

Karmaşık olan ve zaman alıcı bir mobil uygulama geliştirme, genel olarak 1200 saatlik bir zaman dilimini aşmaktadır.

  • Kullanıcı Dostu Web Tasarım Ne Demektir? Kullanıcı Dostu Web Tasarım Ne Demektir?
  • Artırılmış Gerçeklik Nedir ve E-Ticaret’te AR Nasıl Kullanılır? Artırılmış Gerçeklik Nedir ve E-Ticaret’te AR Nasıl Kullanılır?