Basit Bir Dijital Pazarlama Planı Nasıl Yapılır?

Marka bilinirliğini artırmak ve yeni bir hedef kitle ile etkileşim sağlayabilmek için dijital pazarlama çalışmalarından da fayda sağlamak gerekiyor. Bunun için de elbette pazarlama stratejilerine sahip olmak gerekir.

Yeni kurulan ya da küçük çaplı olan girişimlerde bu adım atlanır ve direkt çalışmaya geçilir. Pazarlama stratejisi geliştirme aşamasına gelmekten genellikle korkulmaktadır. Bundan dolayı da pazarlama stratejisi geliştirmekten ilk aşamada kaçınırlar.

Biz de bu içerik ile basit bir dijital pazarlama planının nasıl hazırlanacağını en basit yöntemlerden birisi olan 5N1K yöntemi ile ele alacağız.

Kim?

Pazarlama stratejileri hazırlanırken ilk olarak yapılması gereken şey “Kim?” sorusuna yanıt vermek olur. Bir dijital pazarlama çalışması geliştirdikten sonra kime ulaşılmak isteniyor? Hedef kitle kimlerden oluşuyor? Birkaç cümle ile hedef kitlenin tanımı yapılarak “Kim?” sorusuna yanıt vermek gerekir.

Kime yönelik bir pazarlama çalışması yapılacağı net olarak bilinmeden belirli bir strateji oluşturulamaz. Stratejinin içerisindeki en önemli unsur hedef kitledir. 

Neden?

Hedef kitle belirlemesi yapıldıktan sonra “Neden?” sorusunun cevabını aramaya başlamak gerekir. “Neden?” sorusu, “Ne?” sorusundan evvel gelir. “Ne?” sorusunun cevabı ise hedef kitleyi ve niçin pazarlama çalışması yapılıyor olduğunun cevabını verir. 

Hedef kitle çalışması sonrasında neden bir dijital pazarlama çalışmasına gerek duyulduğunun cevabı verilmelidir. Yeni kitlelere erişmek, markanın bilinirliğini artırmak, ürün tanıtımı yapmak gibi pek çok cevap bulunabilir. İçlerinden en önemli olanları belirlenip listelenmelidir.

Ne?

Dijital pazarlama çalışmasının kimlere ve neden yapılacağı belirlendikten sonra pazarlama çalışmasının ne şekilde yapılacağına karar vermek gerekir. Pazarlama çalışmasında blog ile içerik mi pazarlanacak, sosyal medyadan fayda mı sağlanacak, video içerikleri mi üretilecek, ADS reklamları mı açılacak, e-posta ile pazarlama mı yapılacak gibi soruların cevaplarını netleştirmek gerekir.

İş gücü ve yer alınabilecek kanalların gözden geçirilmesiyle hangi mecrada ne tür pazarlama yapılacağına karar vermek gerekir.

Nerede?

Dijital pazarlama kanallarını daralttıktan ve en uygun olan kanalı bulduktan sonra hangi mecrada ve nerede yer alınmak istendiği belirlenmelidir. Sosyal medya pazarlama çalışması yapılacaksa hangi platformların kullanılacağı ya da hangi platforma öncelik sağlanacağı belirlenmelidir.

Nereye yoğunlaşmak gerektiğinin belirlenmesi oluşturulacak içerik kurguları açısından da faydalı olacaktır. Ne yapılacağı kadar bu çalışmaların nerede yapılacağı da fazlası ile önem taşımaktadır.

Ne Zaman?

Yukarıda yer alan tüm soruların cevaplarının belirlemesinden sonra bu çalışmaların ne zaman yapılacağını belirlemek gerekir. Dijital pazarlama çalışmalarından verim almak adına paylaşım yapılacak zaman diliminin de iyi belirlenmesi gerekir. Reklam olsun veya olmasın dijital platformlarda dikkat çekebilmek için zamanlamayı iyi ayarlamak gerekir.

Ne zaman paylaşım yapılacağı hakkında ilk süreçte bir strateji oluşturarak plana dahil etmek işi kolaylaştırır. Ancak bu kısımda önemli bir detay bulunur. Her sektörün ve firmanın kendisine özel belli dinamikleri olur. Bunlar şirketlere göre değişir. İdeal zaman dilimini bulabilmek amacı ile belli aralıklarda çalışmalar analiz edilerek hedef kitlenin aktif olduğu zamanlar bulunabilir.

Nasıl?

En son nasıl sorusu ele alınabilir. Bu bölümde amaç ölçüm ile analizlerin ne şekilde gerçekleştirileceği olur. Sosyal medya performansını ölçümleme adına nasıl çalışılacak? Sosyal platformların analiz araçları mı kullanılacak yoksa başka yöntemler mi kullanılacak? ADS ile e-posta pazarlama kampanyaları hangi yöntemler ile takip edilecek? Bu kontrol ve analizler hangi aralıklarla gerçekleştirilecek?

Dijital pazarlamanın en güzel ve faydalı yanlarından birisi de ölçümlenebilir olmasıdır. Pazarlama planında analizlere ve ölçümlere de yer vermek oldukça önemlidir.

  • Yazılım Firması Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir? Yazılım Firması Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
  • Kurumsal Alanda Mobil Cihaz Güvenliği ile Yönetimi Kurumsal Alanda Mobil Cihaz Güvenliği ile Yönetimi