İşini ilk kez internet ortamına taşıyıp e-ticarete atılacak olan girişimciler için önemli olan ilk husus üründür. Kullanıcının neye ihtiyaç duyduğu ve bu doğrultuda ürünün yeterlilikleri bilinmelidir. Ürün seçiminden sonra gelen en önemli konu ikinci konu ise fiyat aralığıdır. Fiyat aralığı daima aynı sektördeki işletmelerin fiyat aralığına denk olmalıdır. Daha ucuza ya da pahalıya satış yapmak sık yapılan hatalardan biridir ve müşteriyi elde tutma noktasında başarısız bir hamledir. Bu konuda yanlışlar illaki olabilir fakat önemli olan yanlışları düzeltmektir.

Kaliteli İçerik ve Görseller

Bir ayakkabı alışverişini örnek olarak belirleyelim. Müşterinin mağazaya giderek ayakkabı seçimi yapmasına yardımcı olan en büyük faktör onu eline alabiliyor oluşudur. Detaylı olarak incelemesi müşteriye alışveriş konusunda içinde şüphe barındırmayan bir tercih süreci sunmaktadır. Dijital dünyada ise bu güvenli sürecin karşılığı fotoğraflar ve kaliteli bir içerikle sunulmasıdır. Ürüne dair detaylı fotoğraflar ve gerekli bilgilerin verildiği detaylı açıklamalar sunulmalıdır. Birnevi ürünün hikayesi başarılı bir şekilde verilmelidir. Müşteri “Bu ayakkabıyı neden bu mağazadan alayım?” diye sorduğunda ona elinde tutabileceği mantıklı cevaplar verebilmelisiniz. Eğer herkesin sattığı bir ürünü satıyorsanız önceliğiniz bu soruya cevap vermek olmalıdır. Müşteri neden bu ayakkabıyı benden almalı? Artılar toplayarak mutlaka sektörünüzdeki diğer firmalardan birkaç adım önde olmalısınız. Sizi tercih edilir kılan şey artılarınız olacaktır.

Eğer bir ayakkabı satıyorsanız hoş bir mankeni uygun bir kombinle süsleyerek güzel bir ortamda fotoğraflayabilirsiniz. Mankeni baştan aşağı göstereceğiniz bir poz ile sadece ayakkabıyı göstereceğiniz bir pozu art arda koyarak müşterilerinizi etkileyebilirsiniz. İçeriğinizi gören müşterilere ürünün günlük hayatta yakalayacağı uyumu göstermelisiniz. Müşterilerinize “Acaba bende de böyle durur mu?” dedirtmek önemli bir gelişmedir.

Fiyatlandırma ve Reklam Kampanyası

Tüm bunlarla birlikte işin fiyatlandırma tarafı da oldukça önemlidir. Rakiplerinizle rekabet içinde olamazsanız mağlup olarak başlarsınız. Ürünün kalitesi, açıklaması ve fiyatı hususunda vereceğiniz detaylı ve doğru bilgilerden sonra sıra reklam aşamasına geliyor. Hizmetlerinizin reklamını yapabileceğiniz birçok mecra var. Sosyal medya reklam araçları ile Google ADS bu konuda kesinlikle başvurmanız gereken reklam kaynaklarıdır. Reklamlarınızı verebileceğiniz kaynakları daha  sonra detaylı olarak açıklayacağız. Reklamınızı yapıp müşteri sayınızı artırdıktan sonra müşterilerinizle duygusal bir bağ kurma evresine geçebilirsiniz. Örneğin, kadınlara hitap eden bir girişimsiniz. Yollayacağınız ürünlerin ya da sunacağınız hizmetlerin yanında minik bir hediye veya not göndermek müşterilerinizi mutlu edecektir. Sadık müşteriler oluşturma yolunda en sağlam yol budur. Unutmamalısınız ki sizi diğerlerinden ayıran topladığınız artılar olacaktır.

Ürünlerinizi satışa sunarken belirleyeceğiniz kitle oldukça önemlidir. Cinsiyet, coğrafi bölge, yaş, meslek… Reklam verirken envai çeşit kritere göre hedefleme yapmak mümkündür. İlk zamanlarda hedef kitlenizi geniş tutmanız ve aldığınız dönüşümlere göre asıl kitlenizi seçmeniz önemlidir. Ancak sonrasında mutlaka hedeflemenizde düzenleme yapmalı ve daraltmalısınız. Doğru kişilerin önüne reklam çıkararak reklama ayırdığınız bütçeyi sağlıklı bir şekilde yönetebilirsiniz.

Reklam verme noktasında Instagram ve Facebook reklamlarını yönetmek için Facebook Manager’in işleyişini çözmeniz gerekir. Eğer buna zamanınız yoksa mutlaka bu işi yapan uzmanlardan destek almalısınız. Sosyal medya yönetimi hizmetiyle Pomelo Soft, kreatif içeriklerle işletmenizi sizinle birlikte büyütmeye hazırdır.

Müşteriler birçok kaynaktan sizi bulabilir. Tek bir kaynaktan satış yapmamaya dikkat etmelisiniz. Örneğin, sadece Instagram üzerinden satış yaparsanız diğer kaynaklardan gelecek müşterileri baştan kaybedersiniz. Olası bir durumda kapanabilecek sosyal mecraların azizliğine uğramamak için web sitesi üzerinden de satış yapmak son derece gereklidir. Web sitesi tasarım ajansı Pomelo Soft ile özgün tasarımlara sahip olabilirsiniz. Kısacası hedef kitleniz nerede geziyorsa siz de orada olmalısınız. Tek bir kanalla yetinmemelisiniz.

Fırsatlar

Müşterilerinize sunacağınız fırsatlar daima cezbedici olacaktır. Ürünlerinizi tanıtmak için sizin hedef kitleniz tarafından takip edilen influencerlar, youtuberlar ile ortak çalışma yürütmek oldukça önemli bir hamledir. Yarışmalar düzenleyerek, çekilişler yaparak müşterilerinizi heyecanlandırın. Örneğin, sadık müşterilerinize belirli zamanlarda sunacağınız indirim kuponları hem onlarla bağınızı güçlendirir hem de tavsiyeler üzerine kitlenizi genişletir.

Paylaşım Farklılıkları

Paylaşımlarınızı arada uçurumlar olmayacak şekilde her kanaldan farklı şekillerde yapmanız sağlıklı bir hamle olacaktır. Sizi web sitenizden takip eden bir müşteri Instagram üzerinden de takip etmek için geçerli bir sebep bulabilmelidir.

Hız

Müşterilerden gelecek sorulara zamanında cevap vermek oldukça önemlidir. Size fiyat soran bir müşteriye üç saat sonra cevap verirseniz üç saat içinde ya başka firmaya yönelir ya da hevesi kaçar. Hız her şeydir. Yapılan yorumlara, atılan maillere ve mesajlara kısa süre içinde yanıt vermeniz gerekir. Özellikle yorumlarda cevap vermek güvenilir bir izlenim bırakır. Sadece olumlu olanlara değil olumsuz olanlara da cevap vermelisiniz. Bunun aksi sık yapılan hatalardan biridir. Girişimcilerin çoğu işe girerken getirilere odaklanarak başlar ancak öncelik daima memnuniyet olmalıdır. Var olan müşteri beslenmeli ki yenilerine bütçe ayrılabilsin.

Entegrasyon

Web sitesi üzerinden satış yapıyorsanız diğer pazar yerlerine entegrasyonu yapılabilen bir yazılıma sahip olmalısınız. Siteniz mutlaka SEO çalışmasına uygun bir site olmalıdır. Arama motorlarında başarılı olmanın pek çok kriteri vardır. Alanında uzman yazılım firması Pomelo Soft ile çalışarak özgün ve kaliteli bir web sitesine sahip olabilirsiniz.

 

  • Açık Kaynaklı Kod Nedir? Avantajları Nelerdir? Açık Kaynaklı Kod Nedir? Avantajları Nelerdir?
  • Yazılım Türleri Nelerdir? Nerelerde Kullanılır? Yazılım Türleri Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?