E-Ticaret Sitelerinin Tasarım İlkeleri Nelerdir? 

Sanal dünyanın alışveriş noktaları olan e-ticaret siteleri kurulurken belli ilkeler üzerinden tasarımlar yapılır. Bu ilkelere uyulduğunda kullanıcı deneyimi gelişir ve tercih edilirlik artar. Tasarım ilkeleri ile düzenlenmiş bir web sayfasında site içi yönlendirmelerden ürün sayfasına, tanıtım ve blog yazılarından ödeme sayfasına kadar birçok detay yüksek performansta düzenlenir. Her e-ticaret sitesinin ilk hedefi olan kullanıcıyı sayfada uzun süre tutmanın en önemli yolu site içi tasarım ilkelerini bilip uygulamaktır. Doğru bir tasarım daha çok geri dönüşümü de sağlar. e-ticaret sitelerinin tasarımı yaparken hangi yol izlenmeli? E-ticaret sitelerinin tasarım ilkeleri nelerdir? Sorularını sizin için yanıtladık.

Kullanıcı Deneyimi ve Yorumları

E-ticaret siteleri geliştirilirken hedef, kullanıcıyı uzun süre sayfada tutmak ve dolayısıyla satışa ulaşmaktır. Kullanıcı deneyimi geliştirmek, kullanıcıların ürünlere daha kolay ulaşmasını sağlar ve farklı farklı ürünlere geçiş yaptıklarında da satış oranını arttırır. Ayrıca kullanıcı deneyiminin geliştirilmesi ile içeriklerin anlaşılır olması ve görsellerin etkileyici olması sağlanır. SEO uyumlu metinlerin web sitenizde yer alması da kullanıcı deneyimini arttıran önemli unsurlar arasındadır. SEO uyumlu yazılar ile arama motorları aracılığıyla kullanıcıların karşısına çıkma oranınız artar ve kullanıcı için tercih edilir olabilirsiniz.

Online alışveriş yapmak isteyen kullanıcıların, hem site hem ürünler hakkında yorumları görebilmeleri, kullanıcılarla aranızda bir güven oluşmasını sağlar. Web sitenizde kullanıcı değerlendirmelerine yer vermeniz, ürünlerinizi ve sitenizi tercih edilir kılar. 

Güvenlik Alanı

Web sitenizi oluştururken dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan biri güvenlik alanıdır. Güvenli olmayan bir sitede kullanıcı vakit geçirmez, bu da kullanıcı deneyimi geri dönüşlerini olumsuz etkiler. Güvenlik açığı bulunan bir e-ticaret sitesinde gizli kalması gereken kullanıcı bilgileri kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirilebilir. Bunlara kimlik bilgileri hatta kredi kartı bilgileri de dahildir. Güvenlik açısından zayıf olan bir site tüketiciler ve arama motorları için de tercih edilir olmaz. 

Mobile Uyumluluk 

E-ticaret sitelerine ziyaretlerin yüzde 80’inin mobil cihazlardan yapıldığı göz önüne alındığında web sitesinin mobil cihazlara uyumlu olması çok önemli bir ilkedir. Şablonunuzu belirlerken akıllı telefonların yanı sıra tabletler için de uyumlu tasarımlar belirlemelisiniz. Site tasarımınızda responsive tasarım tercih etmeniz, tasarımı hem çözünürlük olarak hem de web-mobil uyumu olarak çözüm sunar. Kullanıcılar farklı cihazlardan sitenizi ziyaret etseler de aynı kaliteyi ve uyumu bulacaklarından, siteniz akılda kalıcı olacaktır. 

Flat Design ve Site İçi Yönlendirmeler

Alışverişlere uygun bir web sitesi tasarlarken modern ve minimal bir çizgi kullanmanız, sayfanızı dinamik kılar. Kullanıcıyı yormayan, rahat  ve kolay anlaşılır öğelerin tercih edilmesi ile kullanıcı hedefe odaklanır ve alışverişini tamamlar. Günümüzde en çok tercih edilen dizayn ise Flat Design tasarımlardır. Flat Design tasarımlarda, aralarda boşlukların olduğu ve göz yormayan ögelerle tasarım gerçekleştirilir.

Flat Design’ın yanı sıra site içi yönlendirmelerin de kolay ve anlaşılır olması tasarım ilkelerinde önemli bir madde olarak yerini alır. Doğru menü oluşturma ve kategorilere ayırma yöntemi ile kullanıcı sayfa içinde istediği alanlara kolaylıkla ulaşabilir. Site içi yönlendirme site içi navigasyon olarak da tasarım sürecinde adlandırılır. Ayrıca web sayfalarının olmazsa olmaz alanlarından biri olan site içi arama çubuğunu da mutlaka tasarımınızda kullanmalısınız. 

Ürün Fotoğrafları Ve Ürün Açıklamaları

Ürün fotoğraf çekiminin kaliteli ve özgün olmasının yanı sıra fotoğraf kalitesinin de yüksek olması site tasarımının önemli ilkelerinden biridir. Yüksek çözünürlüğe sahip kaliteli görsellerin, kullanıcıların alışveriş tercihlerini etkilediği tüketici araştırmalarında ortaya çıkıyor. Ürünlerinizin genel ve detay fotoğraflarına da yer vermeniz, hatta büyüteçle desteklemeniz kullanıcının aklında soru işareti bırakmaz. Ürünlerinize güvendiğinizi ifade etmenin tek yolu doğru fotoğraflamadır.

Ürünleriniz hakkında mutlaka önemli detayları açıklamalısınız. Ürünün materyali, ağırlığı, yaş grubu, kullanım alanı gibi web sitenizdeki ürün gamına uygun kısa ve maddelenmiş açıklamalar  tüketim alışkanlığını etkiler. Açıklama bölümlerinde anahtar kelimeleri tercih edebilirsiniz. 

Kampanya ve İndirim Pop-upları

Eylem ve çağrı butonları olarak ifade edilen kampanya, indirim ve tanıtımlarınız kullanıcılar için sayfayı ilgi çekici hale getirir. Tasarım ilkeleri arasında hem reklam hem satış arttırma yöntemleri kapsamında olan pop-uplar için ilgi çekici, kısa, açıklayıcı ve yönlendirici görseller ve kelimeler kullanmalısınız. 

 

Detaylı Bilgi İçin: https://www.pomelostok.com/

  • Dünyanın En Büyük E Ticaret Siteleri Dünyanın En Büyük E Ticaret Siteleri
  • GitHub Reponuzu Nasıl Popüler Hale Getirirsiniz? GitHub Reponuzu Nasıl Popüler Hale Getirirsiniz?