İnternet Evriminde Yeni Keşif, Web 3.0

Bildiğiniz interneti unutun! Yapay zeka üzerine yaratılan ve makine kontrolüne dayanan yeni nesil bir internet teknolojisi keşfedildi. Web 3.0 olarak tanımlanan bu teknoloji ile daha zeki web siteleri ve uygulamalar yaratılacak. Web 3.0 Nedir sorusuna dair tüm detayları araştırdık.

İnternet dünyasında her gün yeni bir keşif yapılıyor. İnternet aktarımlı sohbetlerden sosyal medya uygulamalarına etkileşim insanlık için vazgeçilmez unsurlardan biri haline geldi. Yüksek oranda makine kontrolü ve yapay zeka teknolojisi ile tasarlanan web 3.0 ise bilinen internetten çok daha farklı. Verilerin yapay zeka ile değerlendirildiği, daha şeffaf web uygulamaları ve web siteleri yaratılıyor. Web 3.0 çok daha kişisel, çok daha hızlı, çok daha zeki.

İnternetin Z kuşağı

90’lı yıllarda hayatımıza giren web siteleri ve web uygulamaları, geçtiğimiz 10 yıl içinde her adımda yüksek değişikliklerle buluştu. Web 1.0 olarak yaratılan orijinal internet ile yalnızca bilgiye ulaşıla bilinen ancak herhangi bir veri değişikliği yapılamayan HTML siteleri kurulabiliyordu. 90’ların sonunda ise hayatımıza Web 2.0 girdi. Formlar, sunucu taraflı süreçler ve sosyal medya uygulamaları ile kullanıcılar internet üzerinden hızlı etkileşimi öğrendi. Ve 2000’lere geldiğimizde artık statik sitelerden, daha dinamik sitelere geçiş yapan, etkileşim sağlanabilen verilerin bir araya geldiği siteleri kullanmaya başladık. 2000’li yılların ortalarında artık farklı siteler ve uygulamalar ile sadece bilgi aktarımının değil, katılım ve etkileşimin aktif kaldığı siteler ortaya çıktı.

Web 3.0 ile Alfa Dönem Açılıyor

Web 3.0 yapay zeka kontrolündeki sistemi ile akıllı arama algoritmalarıyla birlikte çalışır. Bu şekilde mevcut web sitelerindeki verileri analitik olarak geliştirir. Daha geniş bir kitleye daha kişisel bir internetin sunulduğu bu yeni sistem ile hayattaki insan iletişiminin benzeri sunuluyor. Bilgisayar ile internet arasındaki içerik ve bağlantı etkileşimini analiz edebilen web 3.0, “semantik web sistemi” olarak ifade ediliyor.

Tek bir işletim sistemi üzerinden çalışan birçok uygulama web 3.0 ile çok daha bağımsız hale gelecek. İnternetin daha açık ve bir merkeze bağlı olamadan çalışmasının amaçlandığı web 3.0 ile uygulamalar ek geliştirme sistemlerinde kullandığı donanım ve yazılımlar üzerinde daha özgür ve maliyetsiz olarak çalışabilecekler. Web 3.0’ın internet dünyasında çok daha yoğun kullanılması ile birlikte sanal gerçeklik, blockchain, IoT ve P2P teknolojileri de paralel olarak gelişecek ve ilerleyecek.

Web 3.0’ı Diğerlerinden Ayıran Özellikler Nelerdir? 

  • Daha Özgür; Web 3.0’da kontrol noktası bulunmuyor. Bu sebeple devletlerin ve şirketlerin uyguladıkları sansürlerden etkilenmiyor. Kullanıcı internette eskisinden çok daha özgür ve ulaşabilir olacak.
  • Daha Verimli; Yapay zeka ile tasarlanan web 3.0, aranan bilgiye ulaşılmasında bu zamana kadar yapılmış en etkili veri taramasını sağlayacak. Analitik algoritmalar ile filtre edilen aramalarda kullanıcı, gerçekten aradığına, hızla ulaşacak.
  • Daha Analizci; Kullanıcı deneyimleri ve veri geri dönüşleri ile gelişen uygulamalar Web 3.0 ile daha temiz bir analize gelişmiş yapay zekayı kullanarak ulaşmış olacak. Gerçek bir analiz müşteri ilişkilerinden başarılı sonuçlar ve yüksek memnuniyet sağlayacak.
  • Daha Ticari; Web 3.0 ile gerçekleştirilen analizler ile doğru hedef kitle doğru reklam ile karşılaşacak. Online reklamlar ile ilerleyen pazarlama dünyasında tüketici verilerini kullanmak en önemli konular arasında yer alır. Web 3.0 sistemi ile hem şirketler hem kişiler hedeflerine kolaylıkla ulaşmış olacak.
  • Blockchain Yapısı Nedir? Blockchain Yapısı Nedir?
  • Makineler ve İnsanlar Birlikte Çalışacak Makineler ve İnsanlar Birlikte Çalışacak