Makineler ve İnsanlar Birlikte Çalışacak
Yıllarca insanlar hep makine gibi çalıştıklarını düşündüler. Şimdi de makinelerin giderek insanlaşması endişeleri beraberinde getiriyor. Yapay zeka teknolojileri ile iş gücüne duyulan ihtiyaç azalıyor ancak gerçek beyin gücüne duyulan ihtiyacın da arttığını fark etmek önemli. Dijitalleşme çalışanların yakasında! Çalışanlar ve meslek grupları dijitalleşmeden nasıl etkilenecek. Özetle, yarından da yakın bir gelecekte makineler ve insanlar birlikte çalışacak.
Endüstri 4.0, robot teknolojileri, kodlamalar, yapay zeka derken teknolojinin hızlı gelişimi ve dijitalleşme gelecekteki pek çok meslek grubunu tehdit ediyor. Bu alanda yapılan araştırmaların ortaya koyduğu raporlar, bugün pek çok insana iş imkanı sunan meslek kollarının yakın gelecekte hayatımızda olmayacağını işaret ediyor. Felaket senaryoları yazmadan konuya araştırmalar ışığında bakmak daha kontrollü bir yaklaşım olabilir.
Araştırma şirketi KPMG, yapay zeka, makine öğrenimi, robotik süreç otomasyonu ve bilişsel platformların yaygınlaşmasıyla geleceğin iş dünyasının nasıl değişeceğini ortaya koyuyor. KPMG’nin hazırladığı değerlendirmeye göre makinelerin yıldızı parlayacak ama duygusal, inovatif ve yaratıcılıkta robotların eksiğini tamamlayanlar bu yarışa bir adım önde başlayacak.
KPMG, ‘İnsanlığın Yükselişi’ başlıklı yayında, geleceğin iş dünyasına ışık tuttu. KPMG’nin verilerine göre hızla gelişen dijital teknolojiler nedeniyle birçok işin yeniden yapılanacak. Bir grup çalışanın işsiz kalacak, yeni meslekler ortaya çıkacak ve çalışanların yeni yetenekler edinmesi gerekecek. Robotik otomasyonun iş gücü piyasasına zarar verdiği vurgulanan gerçeklerden biri. Bu süreç devam edecek. Bununla birlikte önce vasıfsız meslekler yok olacak, vasıfsız çalışanların işini robotlar üstlenecek. Teknoloji devi şirketler giderek daha da güçlenecek, eğitimsiz işçilerin seçenekleri de bu süreçte ne yazık ki azalacak. Ama inovasyon ve yaratıcılık gerektiren işlerde robotlar yani makineler ve insanlar yan yana çalışacak.
Makine ve insan birlikteliği nasıl olacak?
- Yapılan araştırmalar çok da kara tablolar çizmiyor. Şimdiye kadar makinelere ihtiyaç duyan insanlar şimdiden sonra makinelerin ihtiyacını karşılayacak. Konuyu maddelerle açıklayacak olursak şunları sıralayabiliriz:
- Bugün değerli görülen yeteneklerin yüzde 35’i bundan 5 yıl sonra yerini yeni yeteneklere bırakacak.
- Gelişmiş robotlar ve kendi kendine hareket eden araçlar, yapay zeka, makine öğrenimi, bilişsel platformlar hayatımızda önemli bir yer tutacak. İşin kendisi ile birlikte yaşama ve çalışma şekli değişecek. Bazı meslekler kaybolacak, sosyal zeka gerektiren meslekler ortaya çıkacak ve büyüyecek.
- Şirketlerin yüzde 65’i teknolojik yıkımı tehdit değil fırsat olarak görüyor. Robotik ve diğer dijital dönüşüm modellerinin maliyetleri düşüreceği ve müşteri hizmetlerini geliştireceği ön görülüyor.
- Aranan en büyük yetenek yaratıcılık olacak. Şirketler için daha yaratıcı çalışanlar tercih edilir hale gelecek. Robotlarla ulaşılmak istenen yere daha hızlı gidilecek olsa da bu robotlar kısa vadede insanların yaratıcılık seviyesine erişemeyecekler.
- Makineler büyük veriyi kullanarak insanlarına yerine karar alabilecek. Ancak duygusal zeka kısa bir zaman sonra en değer verilen beceriler arasında sayılacak.
- İnsanların makineleri çok daha iyi kullanmaları önem kazanacak. Aynı zamanda robotları tamamlayan ve empati kurabilen, inovatif çözümler geliştirenler iş dünyasında öne çıkacak.