Kodlama bilgisayar yazılımları başta olmak üzere, farklı uygulamaların ve web sitelerinin oluşturulmasında kullanılan bir bilgisayar dili oluşumudur. Günümüzde ev ve işyerlerinde sorunsuz bir şekilde kullanılan internet tarayıcıları, işletim sistemleri, cep telefonlarında yer alan uygulamalar, web siteleri gibi birçok platform, kodlama yardımıyla yapılmaktadır.
Günümüzde gelişmiş birçok ülkede anaokulu ve ilköğretim müfredatlarına kadar giren kodlama eğitimleri, geleceğin dünyasının kodlama ve yazılım üzerine inşa edileceğinin en önemli göstergesidir. Bu sebeple teknoloji ve bilişim çağına ayak uydurabilmenin temeli, kodlamanın nasıl ve hangi diller kullanılarak yapıldığı konusunda eğitim vermekten geçmektedir.
Kodlama Nedir?
Kodlama diğer adıyla programlama, bir bilgisayar sistemi veya elektronik devreye işlem yaptırabilmek amacıyla yazılan komut dizisi olarak açıklanabilir. Matematiksel işlemler bütünü olarak tanımlanan programlamada bir metin, önceden belirlenmiş simgeler dizisine uygun şekilde işaretlenmek suretiyle kodlama yapılır. Kodlamada kullanılan diller seviyelerine göre ayrılmakta ve kendi içlerinde farklı metotlar barındırmaktadır.
- Visual Basic, VB.NET,Acces, Foxpro ( çok yüksek seviyede diller)
- Pascal, Basic, Fortran ( yüksek seviye diller)
- C,C++,C#, Java, ADA ( orta seviye diller)
- Assembly ( düşük seviyeli dil) şeklinde sıralanmaktadır.
Makine dilleri olarak adlandırılan bilgisayar çalışma dilleri ise, ‘’1’’ ve ‘’0’’ rakamlarından oluşmaktadır. Kodlama eğitimlerinin zorlanılmadan yapılabilmesi adına eğitimlere doğru programlardan başlamak oldukça önemlidir. Bu sebeple kodlama eğitimlerine temel programa dilleri olarak belirlenen C ve C++ ya da Java ile başlamak uygun olacaktır.
Makinelerin insanlar gibi konuşabilme veya anlama yetenekleri yoktur. Bir bilgisayar veya bir tabletin kullanıcı ihtiyaçlarını karşılaması için neler yapılması gerektiğini onlara biz söyleriz. Bu aygıtlara yapmalarını istediğimiz şeyleri söyleyebilmek adına kullandığımız işaret ve semboller de programlama dili olarak adlandırılır.
Programlama dilleri, bilgisayar ve diğer cihazların kullanıcıyı anlamasını sağlar. Fakat sadece kullanıcıyı anlamak yeterli değildir. Kullanıcı tarafından kullanılan dil vasıtasıyla makine veya cihaza komut vermek gereklidir. Verilen komutların cihaz tarafından yerine getirilmiş olması demek, bilgisayarın sizi hem anladığını hem de sizin istediğinizi yerine getirebileceğini anlatır.
Kodlama Nasıl Yapılır? Yararları Nelerdir?
Kodlama, öğreniminin faydalarını birkaç farklı boyutta ele almak gerekir. Standart düzeyde edinilmiş olan kodlama bilgisi sadece sistemi daha iyi anlama ve kullanma konusunda yarar sağlamaktadır. İleri düzeyde kodlama bilgisine sahip olmak ise bireyin hem kendisine hem de ülkesinin teknoloji çağında önemli bir yer edinmesine katkı sağlayacaktır. Günümüzde artık her şirket neredeyse kendi programlama dilini kullanmakta, verilerinin güvenliğini ve hedef kitle erişimlerini özelleştirerek daha başarılı sonuçlar alınmasını sağlamaktadır. Örneğin Apple uygulamalarına girmek için IOS programlama dili olan Swift konusunda bilgi sahibi olmalısınız. Bu alanda başarılı olabilmek adına kodlama dilleri hakkında geniş bilgilere sahip olmak gereklidir.
Kodlama İçin En Gerekli Programlama Dilleri
Geçmişte kullanılan ‘’Bir lisan, bir insan; iki lisan, iki insan.‘’ deyimi dijital çağda daha farklı bir tanımlamanın ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Günümüzde daha fazla yazılım diline hâkim olanlar, daha makbul kişi haline gelmiş bulunmaktadır. Kodlama için kullanılan dillerin bilinmesi de bu açıdan büyük önem taşımaktadır.
Java: Akıllı televizyonlar için 1991 yılında geliştirilen Oracle Java, günümüzde en popüler programlama dili olarak kabul görmektedir. Günümüzde andorid ve iş uygulama geliştirmeleri yapabilmek için Java diline hâkim olmak gerekiyor.
C: Hâlihazırda kullanımda olan en eski programa dilleri arasında yer alıyor. 1970’li yıllarda tasarlanan C, kitabı ise 1978 yılında 800 sayfa halinde C programlama dili olarak yayınlandı.
Python: En önemli özelliği kolay okunabilir bir dile sahip olmasıdır. 1989 yılında oluşturulan bu dil, kodlamaya başlamak isteyenlere tavsiye ediliyor. Python yazılım mantığı kavrandıktan sonra diğer dillere geçerek daha başarılı sonuçlar almanız mümkün olabiliyor.
PHP: Günümüzde web sisteminin üçte birinde PHP kullanılmaktadır. Dünyanın en büyük sosyal medya platformları olan Facebook, Yahoo ve WordPress PHP yazılım dilini tercih ediyor.
Visual Basic: Eski moda olmasına rağmen hala önemli sayıda kullanıcıya sahip olan Microsoft Basic ve ardılı Visual Basic.NET, yazmış olduğunuz programlardaki grafik ögeleri sürükleyip bırakarak değişiklikler yapmanızı sağlayan özelliklere sahip bulunuyor.
Java Script: Günümüzde web uygulamalarında en fazla kullanılan ve popüler olan programlama dilidir. İsim benzerliği dışında Java ile bir bağlantısı yok. Modern web JavaScript çalışıyor ancak, yavaş bir yazılım dili olması ve güvenlik açıklarının bulunması en önemli handikap olarak görülüyor.
Kodlama Nerelerde Kullanılır?
Kodlama bilgisayarla kontrolün mümkün olabildiği tüm alanlarda kullanılır. Bilgisayarlarda webde, oyunlarda, masaüstü uygulamalarında kullanılan kodlama; elektronik ve robotik alanlarda gömülü sistem olarak kullanılır. Günümüzde son teknoloji ürünü arabalar, elektronik ev aletleri, elektronik cihazların tümü programlama dilleri kullanılarak yapılan kodlamalarla üretilmektedir.
Programlama dilini öğrenirken hangi amaç için kullanacağınız da büyük önem taşımaktadır. Örneğin bir web sitesi oluşumunda HTML, CSS, JavaScript, PHP, ASP gibi dillere hâkim olmak gereklidir. Temel diller olarak adlandırılan Java, C,C++ gibi programlama dillerini öğrenerek diğer dillere geçişi çok daha kolay yapabilirsiniz.
Çocuklar İçin Kodlama Eğitimleri
Kodlama bilgisayar yazılımlarının ilk basamağı olarak tanımlanabilir. Kodlama; bilgisayar yazılımları, uygulamalar ve web sitesi oluşumlarını gerçekleştirmek için elektronik bir dile sahip olmak anlamına gelir. Geleceğin dünyasında yer edinmek adına, çocukların da bu konuda eğitim almaları zorunlu hale gelmiş bulunmaktadır. Günümüzde çocuk ve gençlere yönelik olarak açılan kurs ve atölyelerin sayısı her geçen gün artmaktadır. İnternet üzerinden bilgisayar programlamayı öğreten ve kodlamayı sevdiren birçok farklı program mevcuttur. Bu sitelerin içerikleri incelendiğinde oldukça keyifli zaman geçirmek ve eğlenirken öğrenmek mümkün olmaktadır.
Scratch: 2003 yılında MIT media Lab tarafından geliştirilen Scratch, çocuk yaşta bireylere bilgisayar mantığını öğreten en popüler programlar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bu programı kullanarak çizgi filmler, hikâyeler, oyunlar yaratmak mümkün olabiliyor. Uygulamayı dilerseniz bilgisayarınızdan üye olarak, dilerseniz de telefonunuzdan mobil uygulama olarak kullanabilirsiniz.
Code.org: 10 yaş üstü çocukların kodlama bilgilerini geliştirmek amacıyla kurulan organizasyon, Bill Gates, Zuckerberg gibi internet dünyasının ünlüleri tarafından destekleniyor. Kâr amacı gütmeyen bu program çok basit adımlarla başlayarak seviyenin artırılması şeklinde ilerliyor. Temel amaç olarak 7 yaş ve üzeri çocukların bilgisayar kodlamasını öğrenmesi hedefleniyor.
Code Combat: Çevrimiçi programlamayı öğretmek amacıyla takip edebileceğiniz bir program. Bir oyun şeklinde düzenlenen CodeCombat oyununa girerek hangi programlama dilini seçtiğinizi belirtiyor ve oyuna başlayabiliyorsunuz. Kullanıcının yazdığı kodlarla ilerleyen oyunda, sağ tarafta kod yazılacak bir alan bulunuyor. Kod yazılımı sırasında sistem size sürekli önerilerde bulunuyor. Oyunu zevkli ve öğretici kılan en önemli özellik ise, oyunun çevrimiçi oynanabilmesi ve çoklu oynama seçeneğinin bulunması. Bu seçenek sayesinde çocuklar arkadaşlarını davet ederek grup halinde oyun ve eğitim imkânı bulabiliyor.
Lightbot: Bu programda 4-8 yaş arası çocuklar için de oyun seçenekleri yer alıyor. Oyun sırasında bir karakter aracılığı ile yönlendirmeler yapılarak bulmacalar çözülüyor ve ileri aşamalara geçiliyor. Çocuklar verilen karakteri sağ, sol, ileri, geri gibi komutlar vererek belirlenen hedefe ulaşmaya çalışıyorlar. Bu uygulama da diğer birçok uygulama gibi, eğlenirken öğretmeyi hedefliyor.
Khan Academy: İşitme engellilere yönelik farklı uygulamalara sahip olan program, bilgisayar programlaması öğrenmek isteyenler için birçok farklı ders barındırıyor. Hiçbir ücret ödemeden katılım sağlanabilen program ‘’Herkese, her yerde, dünya standartlarında bedelsiz eğitim.’’ sloganıyla tanınıyor.
Günümüzde ekonomik savaşların her şeyin önüne geçtiği düşünüldüğünde, yazılım ve kodlamada ileri seviyelere ulaşmanın önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Bu tür uygulamaların yaygınlaştırılması için devlet destekli projeler geliştirerek küçük yaştaki bireylerin bilgisayar dillerine hâkim olmaları gerekiyor. Ancak böylece teknoloji üretiminde söz söyleyebilecek ülke konumuna yükselebilmek mümkün hale gelebiliyor.