Landing page İngilizcede açılış sayfası anlamını taşıyan bir sözcükten internet diline yerleşmiştir. Varış sayfası olarak da adlandırılan bu terim, en basit anlamıyla internet ortamında yapılan tıklama sonucu yönlendirildiğiniz sitedir. Landing page, profesyonel web masterler tarafından önceden belirlenmiş hedef kitlelere veya bir amaca uygun olarak özel tasarlanmaktadır. Bu tür sayfalara yönlendirilen kullanıcılar mutlaka bir aksiyonla karşı karşıya kalır.

Kullanım amacına göre bu tür aksiyonlar bazen bir üyelik formu doldurmak olabilirken, bazen video reklamı izletmek, açıklama okunmasını sağlamak veya bir ürüne yönlendirmek gibi amaçlara uygun olarak kendini gösterir. Landing page uygulamalarının en önemli avantajlarından biri, sayfa ziyaretçilerinin sayısının ölçülebilir olmasıdır. Bu avantaj sayesinde yapılan yatırımların kazançlara katkısını kolayca görebilmek mümkündür.

Landing Page’in Başarılı Olması İçin Gereken Unsurlar Nelerdir?

Landing page tasarımlarına gereken önemin verilmesi halinde, online reklam harcamalarından yüksek oranda geri dönüşler sağlanabilmektedir. Landing page’in beklentileri tam olarak terine getirebilmesi için:

  • Doğru tasarım,
  • İçerik planlaması,
  • Sayfa açılış hızı,
  • Sonuç analizleri,
  • Doğru strateji unsurları tek tek ve profesyonelce planlanmalıdır.

Tasarım

Günümüzde internet kullanıcılarının büyük bölümü, ihtiyaç duyduğu birçok ürün çeşidini internet üzerinden yapılan siparişlerle temin etmeye başlamıştır. Bu sebeple, internet aramalarında tüketicinin yönlendirdiği sayfaların dikkat çekici tasarımlarla oluşturulması gerekir. Aksi takdirde ziyaretçinin ziyaret süresi oldukça kısa süreli olacağı gibi yeniden dönüş ihtimali de oldukça zayıftır.

İçerik Planlaması

Landing page içerik planlamaları yapılırken kullanıcı alışkanlıkları göz önünde bulundurulmalıdır. Tüketici kitlesinin alışkanlıkları, sayfada ne görmek isteyeceği çok önemlidir. Bu sebeple sayfa kurgusu yapılırken bu unsurların göz önünde bulundurulması gereklidir. Tüketicinin sayfaya yönlendirildiğinde karşılaşacağı yazı, video veya müzik iyi bir analizle planlanmalıdır. Mümkün olduğu kadar az ve öz içerikle sunum yapmak, kullanıcının verilen mesajı daha çabuk ve net kavramasını sağlar. Bazı sitelerin landing page sayfalarında kullanıcıya ismiyle hitap edilmesi veya kişiye özel mesajların kullanılması şeklindeki detaylar önemli farklar yaratılmasına vesile olabilmektedir.

Sayfa Açılış Hızı

Günümüzde internet kullanıcısının en fazla önemsediği şey, aradığı ürün veya hizmete en hızlı şekilde ulaşabilme istediğidir. Bu sebeple sayfaların hızlı yüklenmesi ve tüketiciye vakit kazandırmak oldukça önemlidir. İçeriğin çok dolu olması, resim ve grafiklerle doldurulması sayfanın geç açılmasına sebep olacağından dolayı tüketicinin kısa sürede siteden ayrılması muhtemeldir. İçeriğin çok yoğun tutulmaması ve gereksiz bilgilerle dolu olmaması tüketiciyi sayfada tutan özellikler arasında yer almaktadır.

Sonuç Analizleri

Landing page uygulamasının kullanıcıya sağladığı en büyük avantaj, geri dönüşümlerin en doğru şekilde takip edilebilmesine olanak sağlamasıdır. Sayfayı ziyaret eden tüketicinin sitede ne kadar zaman geçirdiği, ne kadar kaldığı, sayfayı terk ettiği nokta titiz bir şekilde incelenmelidir. Yapılan analizler sonrasında sayfanın eksik yönleri belirlenerek güncelleme ve iyileştirme yapmak imkân dâhilindedir. Böylece her geçen gün tüketici isteklerini en üst düzeyde karşılayan bir sahife oluşturulmak mümkündür.

Doğru Strateji

Landing page sayfaları hazırlanırken markanın sahip olduğu güce ve etkiye paralel tasarımlar yapılmalıdır. Gerek ziyaretçilere verilen mesajlar bağlamında, gerekse işletmenin genel stratejisine paralel ve kurumsal kimliğiyle uyumlu bir görünüm oluşturulmalıdır. Aksi takdirde, doğru kullanıldığında çok büyük katkılar sağlayacak olan landing page’in işletmeye çok katkı sağlaması beklememelidir.

Landing Page Kullanıcılarına Tavsiyeler

-Landing page hazırlarken, kullanacağınız mecralara uygun tasarımlar oluşturmalısınız. Sosyal medya üzerinden yapacağınız reklam çalışmaları için ayrı tasarımlarla oluşturacağınız landing page hazırlarken hedef kitlesi belirlenemeyen AdWords reklamları için diğerinden farklı özelliklere sahip bir landing page hazırlayın. Ayrıca web sitesinin kendine özgü renkleri ve ilgi çekebilecek renk tonları, ziyaretçinin dikkatini çekmekte faydalı olacaktır.

-Landing page sayfalarında navigasyon menülerinin mümkün olduğunca ortadan kaldırılması sağlanmalıdır. Ziyaretçi sayfaya geldiğinde beklentilerini tam olarak karşılamalı, ziyaretçiye istedikleri sunulmalıdır. Çok fazla sayıda navigasyon menüsünün yer alması halinde, ziyaretçilerin bu sayfadan daha farkı sayfalara geçişini kolaylaştıracaktır.

-Landing page sayfaları, müşteriye ilginç şeyler sunmalı, bir değere sahip olmasıdır. Eğer sayfayı sadece tanıtım ve üye kaydı amacıyla yapmışsanız, ziyaretçilerin iletişim bilgilerini aldığınızda karşılığında mutlaka bir şeyler sunmalı, sayfanın cazibesini artırmalısınız. Sadece satışa yönelik olarak açılan bir sayfa ise en etkili teklifleri, en cazip şekilde sunabileceğiniz bir landing page yapmalısınız.

– Sosyal medyanın çok fazla sayıda tüketici tarafından kullanıldığı gerçeğini göz ardı etmeden bu adreslere ait paylaşım butonlarını sayfanın görülebilir yerlerine koymalısınız.

– Landing page sayfalarını etkili kılmanın bir başka yolu da sayfanın mümkün olduğu kadar kısa ve öz tutulmasıdır. Sade ve amaca uygun sayfa tasarımları beklentilerinizi en yüksek oranda karşılayan sayfalar olacaktır. Özellikle ziyaretçilerin bir reklam sonucunda geldiği sayfaların çok uzun olması, geri dönüşüm oranlarının en az olduğu sayfalardır.

– İnternet ortamında oynanan tanıtım olayının bir kuralı yoktur. Sizinle aynı konuda faaliyet gösteren diğer bir firma aynı landing page ile daha yüksek oranda geri dönüşüm elde edebilir. Siz bu oranları yakalayamıyorsanız, tasarımlarınızı güncelleyerek daha fazla test yapmalı ve dönüşüm analizlerinizi titiz bir şekilde yapmalısınız.

– Landing page sayfalarını başarılı kılan en önemli unsurlardan biri de, erişim hızıdır. Bu sebeple landing page web sitenizden daha hızlı olmalıdır. Böylece, sayfanıza diğer bağlantılardan erişim sağlayan potansiyel müşterilerin önüne sayfanızı anlık olarak çıkarabilir ve ziyaretçi fikrini değiştirmeden sunumunuzu yapabilirsiniz.

Landing Page Nasıl Yapılır?

Landing page, diğer tüm web sitesi tasarım bileşenleri gibi mutlaka profesyonel web masterler tarafından yapılmalıdır. İnternet kullanan hemen herkes, bir yazılım indirmek istediğinde mutlaka bir landing page ile karşılaşır. Genellikle birçok e-ticaret sisteminin içerisinde yer alan modüller, landing page hazırlanmasını kolaylaştırır. Wix gibi modülleri kullanmak suretiyle ihtiyaçlarınıza uygun yapıda bir landing page hazırlayabilir, faaliyetlerinizi müşteri ve potansiyel internet kullanıcılarına sunabilirsiniz.

Ayrıca WordPress gibi popüler olan ve en fazla kullanılan CMS’ler için ücretsiz bir şekilde landing page hazırlama etiketleri mevcut bulunmaktadır. Bu etiketler yardımıyla da ihtiyacınıza uygun landing page’ler oluşturabilir, kullanıma sunabilirsiniz. Yapılan değerlendirmelerin sonucunda, landing page kullanımıyla reklam kampanyası satışı hedeflendiğinde normalden çok daha fazla satış yapılmasının mümkün olduğu görülmektedir. Çoğu zaman landing page vasıtasıyla yapılan reklamlar, ana sayfayla yapılan reklamlardan çok daha etkili olmakta ve kısa süreler içerisinde yüksek oranlı geri dönüş sağlanmaktadır.

  • Kodlama Nedir? Nerelerde Kullanılır? Kodlama Nedir? Nerelerde Kullanılır?
  • XML Nedir? Nerelerde Kullanılır? XML Nedir? Nerelerde Kullanılır?