PHP, 1995 yılında Danimarkalı bilgisayar yazılımcısı Rasmus Lerdorf tarafından geliştirilmiş olan bir programlama dilidir. İlk geliştirildiği dönemlerde kişisel web sitelerine giren ziyaretçilerin sayısını tespit etmekte kullanılan uygulama, kısa süre içerisinde benimsenerek birçok kişi tarafından kullanılır hale gelmiştir.
PHP Nedir?
PHP günümüzde oldukça yaygın olarak kullanılan web tabanlı, açık kaynak kodlu programlama dilidir. Özellikle web uygulamaları geliştirmek ve dinamik web sayfalarının oluşturulması amacıyla kullanılır. PHP, sunucu tarafında çalışır ve HTML’e gömülebilme özelliğine sahiptir. PHP site ve PHP programlar için kullanılabilen dil, hala geliştirilmekte olup oldukça basit bir biçimde indirilebilmektedir.
PHP Hangi Alanlarda Kullanılır?
PHP sunucu tarafında, yani arka planlarda çalışarak birçok işlemin yerine getirilmesini sağlar. PHP ile yazılan işlemler browserler (tarayıcılar) tarafından yorumlanarak bazı sonuçlar üretilir. Elde edilen bu sonuçlarla HTML, CSS veya Java Script türü betik dillerin daha kullanışlı ve görsel olması mümkün hale gelir. Bu tarz kodlanan web siteleri, dinamik web sitesi olarak adlandırılır. PHP kodlarının kullanılmasıyla neler yapılacağı veya yapılacak işlemlerin sınırları belirlenemez. Çünkü yapılabilecek işlemlerin sınırını kullanıcının hayal gücü belirler. PHP kullanımı ile yapılabilecek web uygulamaları,
- Forum, sınav sayfaları, içerik yönetim sistemleri gibi web tabanlı veritabanı uygulamaları,
- E-posta uygulamaları
- E-ticaret siteleri
- Kullanıcı etkileşimli web sitelerinde kullanılabilmektedir.
-
İnternet üzerinde gezinilen birçok sitenin alt yazılımında bulunan PHP, günümüzün en popüler web siteleri olan Facebook, Google, Wikipedia, Yahoo, Baidu, Twitter, WordPress, Tumblr, Digg, Joomla gibi mecralarda kullanılmaktadır. Web tasarımları başta olmak üzere programlama ve oyun tasarımlarında sıkça kullanılır olması, PHP yazılım dilinin ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir.
PHP Nasıl Çalışır?
PHP veri tabanlı çalışır bu sebeple Java ve C dilleri gibi derlenmeye ihtiyaç duyulmaz. PHP kodları sunucu tarafından derlenerek kullanıcıya HTML çıktısı gösterilmektedir. Ancak kullanıcı tarafından PHP kodları görülmez, kullanıcıya, sunucuda derlenmek suretiyle HTML olarak aktarılır. Kısaca PHP uzantısına sahip bir dosya oluşturmanız halinde, içerisinde HTML, CSS, Javascript ve PHP kodları bulunmaktadır. Uygulama esnasında PHP motoru bu sahifedeki bütün PHP kodlarını ayıklar. Sonrasında ayıkladıklarını çalıştırarak sonucu kod yazılımcısının istediği şekilde kullanıcıya gösterir.
Kaynak: https://www.php.net/
PHP Kullanımı
-
PHP kullanabilmek için, öncelikle bilgisayarlarınıza birtakım localhost modüllerinin yüklenmesi gerekir. Bunu sağlamak adına hazır Xampp Server gibi hazır programların kullanılması mümkündür. Düzenli, hızlı anlaşılır ve kolayca PHP kodu yazabilmek içinse birtakım editör programlarının kullanımından yararlanmak gereklidir. Bu programlar arasında en kullanışlı olanı Notepad++ editör programıdır. Bunun dışında Sublime Text, Eclipse ve Net Beans gibi programlar da kullanıma uygundur. Notepad++ oldukça geniş bir eklenti havuzuna sahiptir. Sublime Text ise PHP yazan programcıların en sık kullandığı program olarak bilinmektedir. Diğer iki program NetBeans ve Eclipse, çok fazla modül barındırması sebebiyle başlangıç seviyesinde olanlar için bir hayli karmaşık bir yapıya sahiptir.
PHP Kullanımının Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
PHP kullanımına ilk başlangıç yapanlar basit bir adres defteri yaparak işe başlayabilir ve özenli bir çalışma sonrasında PHP developer olma imkânına sahip olabilirler. PHP kullanımı sayesinde sağlanacak avantajlar arasında en önemlileri:
- Herhangi bir ücrete tabi değildir.
- Açık kaynak kodlu olması sebebiyle kaynağına bakabilir, bu konuda tecrübe sahibiyseniz geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.
- Mssql, mysql, oracle gibi farklı birçok veritabanı ile çalışır.
- Linux tabanlı olmasına rağmen sanal sunucularla birlikte birçok faklı işletim sisteminde sorunsuz bir şekilde çalışabilir.
- Kolay kod dizilimine sahip olması, hızlı öğrenim avantajı sağlar.
- Oldukça hızlı olması sebebiyle PHP çalışma motoru kodları hemen tanımlayarak ona göre çıktı hazırlar.
- Derlemeye ihtiyaç duyulmadan bir notpad yardımıyla kod yazılımı yapılabilir.
- Bir FTP programı ve hosting yardımıyla kolayca yayınlanabilir.
- PHP içerisinde bulunan Framework yardımcıları sayesinde işlerinizi kolaylaştırır.
- Dünya devi olan Facebook, Google ve Instagram gibi mecraların API servislerini kullanmak suretiyle kendi web sitenizi tasarlayabilir ve site ziyaretçinizin Facebook ile giriş yapması halinde tüm profil bilgilerine erişebilir, profillerine yazı eklemesi yapabilirsiniz.
- PHP’de yer alan birçok yardımcı öge sayesinde excel’e belge aktarımı, excel dosyası oluşturma ve pdf dosyası oluşturma işlerini oldukça kolay ve hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.
-
PHP dili öğrenmek isteyenler internet üzerinden kolayca öğrenebilirler. Ayrıca kodlamalarda veya farklı sorunlarda internet üzerinden yapılacak kısa bir araştırma kolayca çözüm yolları bulunmasına olanak sağlar. Sağladığı birçok avantaj sebebiyle günümüzde oldukça sık kullanılan PHP, bireysel veya kurumsal çapta geniş bir kullanım alanına sahip bulunmaktadır.
PHP Neden Kullanılmalıdır?
Günümüzde web sitelerini daha dinamik bir görünüme kavuşturmak amacıyla etkin bir biçimde kullanılan PHP,
- Arayüz tasarımı ( Front-End)
- HTML, CSS, JavaScript dillerinin veritabanına bağlanması ve çalışır hale gelmesi
- Yönetici arayüz aracılığı sayesinde web sitelerinin daha dinamik bir hale dönüştürülmesini mümkün kılmaktadır.
Sade ve yalın bir web sitesinin, bu konularda bilgi sahibi olmayan biri tarafından düzenli bir şekilde güncellenmesi ve arama motorları sırası bakımından zenginleştirilmesi mümkün değildir. Bu sebeple PHP dili neredeyse hemen her sitede kullanılır hale gelmiş bulunmaktadır. Böylece site sahipleri kullanım amaçları doğrultusunda ciddi gelirler elde etmektedir. Günümüzde PHP kullanılmak suretiyle hazırlanmış ve internet kullanıcılarına sunulmuş birçok web tabanlı yazılım mevcuttur. Bunlar arasında Forum yazılımlarında vBullettin, MyBB, SimpleMachine, XenForo, SMF öne çıkmaktadır. Alışveriş sitesi yazılımlarında ise,
- Opencard
- PrestaShop
- UberCard
- ZenCard
- WooCommerce gibi dünyaca ünlü web tabanlı yazılımlar dikkat çekmektedir.
Blog yazılımlarında WordPress, Joomla gibi uygulamalar, internet hizmetleri sunan WHMCS gibi yazılımlar da PHP kullanılarak oluşturulan web tabanlı yazılımlar arasında yer almaktadır. Bu yazılımlar arasında en sık kullanılanı ise WordPress’tir. Temalar konusunda hiçbir sıkıntı çekilmeyen WordPress her tarzda uygulamaya uygun yapıda olması sebebiyle, PHP kullanımıyla birçok farklı projenin yapılabilmesine olanak sağlıyor.
Personel Home Page ( PHP) diğer yazılım dillerinde bazı önemli farklılıklar sebebiyle ayrılmaktadır. Bu özelliklerin en önemlileri ise özgün ve amaca uygun olarak yazılabilir olması, yazılımcısını özgür kılması, NET, ASP gibi dillere göre saha kolay öğrenilebilir bir yapıya sahip olması ve güvenlik açığının bulunmamasıdır.
Ülkemizde ve dünyada her 10 internet kullanıcısının en az 6 tanesinin ziyaret ettiği Facebook’un PHP diliyle yazılmış olması, güvenlik açısından ne denli sağlam bir yapıya sahip olduğunu gösteren önemli bir örnektir. PHP dili kodlarının yazılabilmesi adına kullanılan editör programları arasında Notepad++ öne çıkmakta olup özellikle PHP kod yazılımına yeni başlayanlar için oldukça uygun görülmektedir. PHP kullanmanın yararlarından biri de, temiz bir kod yapısı oluşturulması halinde sunucuya aşırı yükleme yapmadan kullanım olanağı sağlamasıdır.
PHP Nedir? Ne İşe Yarar ile İlgili Video
-
https://youtu.be/jiyFUdkV1vY