WordPress, internet dünyasında anlatılamayacak büyüklükte bir devrim olarak tanımlanmaktadır. WordPress, kişilerin hiçbir kodlama bilgisine sahip olmadan her türlü içeriği oluşturabilmesine, yayınlamasına ve yönetmesine olanak sağlayan bir içerik yönetim sistemi olarak adlandırılabilir. Genel tanımlamalarda her ne kadar WordPress olarak isimlendirilse bile, kendi içinde WordPress.com ve WordPress.org olarak ikiye ayrılmaktadır. Aralarında önemli farklılıklar olan bu iki sistem arasında WordPress.org, WordPress.com’a göre çok daha fazla özellikler sahip bulunmaktadır.

WordPress sayesinde web sitelerinde yer alan içeriklerin güncellemesi, yeni içerikler eklenmesi, silinmesi, resim ve video eklenmesi gibi birçok işlemin yapılabilmesine olanak sağlayan bir sistemdir. Kısaca internet sitesi yapmak adına yola çıkan herkesin kullanabilmesine yönelik olarak oluşturulmuş bulunan ve gelişmiş özelliklere sahip bir yapıdır.

Sistem 2003 yılında henüz 19 yaşında bir genç olan Matt Mullenweg tarafından oluşturulmuştur.  Kısa sürede dünyanın en fazla kullanılan ve herkesçe bilinen blog site yapısını baz alan bir yapı haline dönüşmüştür. PHP dilini kullanmak suretiyle programlamada önemli kolaylıklar sağlayan WordPress, açık kaynak kodlu OPEN SOURCE kullanımına da olanak sağlamakta, ücretsiz olarak kurulum yapılarak kullanılabilmektedir.

WordPress Nerelerde Kullanılır?

Başlangıçta sadece blog siteler için kullanılarak yaygınlaşan WordPress, günümüzde tüm web sistemlerinde kullanılan bir sistem haline gelmiş bulunmaktadır. Hali hazırda:

  • E-ticaret sistemleri,
  • Rezervasyon sistemleri
  • Haber yayını

yapan sitelere kadar oldukça geniş bir yelpazede kullanım alanına sahip bulunmaktadır.

Karmaşıklıktan uzak ve basit bir yapıya sahip bulunan WordPress’de, en son eklenmiş bulunan yazıların bir özeti blog halinde olmak üzere açılış sayfasında listelenir. Sayfada yer alan detay linklerine tıkladığınızda yazıların ayrıntılarına ulaşabilirsiniz.

WordPress, kullanıcıya iki düzenlenebilir içerik sunar. Bunlardan biri ‘’yazılar’’ diğeri ise ‘’sayfalar’’ adıyla tanınır. Sayfalar, WordPress sitesinde sabit şekilde durması gereken içeriklerin yer aldığı bölümlerdir. Örneğin hemen her sitede bulunan İletişim veya hakkımızda bölümleri ‘’sayfa’’ olarak düzenlenir. Bir diğer içerik olan ‘’yazılar’’ güncellenebilir, kategoriler halinde oluşturularak listelenebilecek yapılardır. Örnek olarak, haber sitelerinde sürekli yenilenmesi gereken haber içerikleri ‘’yazılar’’ bölümünden oluşturulmaktadır.

WordPress içerik sisteminin en önemli özelliği, dünyanın en önde gelen arama motoru Google tarafından oldukça sevilen bir yapıda olmasıdır. Bu özelliği sayesinde birçok platformda kullanılması mümkün hele gelmektedir. Google tarafından sevilen bir sistem olması sebebiyle eklenen yazılar hızlıca indekslenir. Bu da kullanıcıya hedef kitlesine çok daha hızlı erişebilme olanağı sağlar. Kişisel site kullanımlarında çok fazla ihtiyaç duyulmamakla birlikte yazı ekleme, düzeltme, resim ve video ekleme gibi sürekli gereksinimlerin olduğu web siteleri açısından WordPress bulunmaz bir nimettir.

En büyük avantajlarından biri de, kullanıcıya çok geniş eklenti çeşidiyle sunuluyor olmasıdır. Birçok eklenti çeşidine sahip olmasının yanı sıra, ücretsiz oluşu da kullanıcı adına büyük avantajlar sağlamaktadır. Alexa tarafından yayınlanan istatistiklere göre en iyi web sitelerinin büyük bölümünün oluşumunda kullanılmakta olan WordPress, web sitelerinin kısa sürede aktif hale dönüşmesine ve hızlıca popülarite kazanmasına destek sağlamaktadır. Google tarafından desteklenen sistemin hızlı bir şekilde indekslenmesi, sayfa açılma hızlarını da oldukça olumlu yönde etkileyen bir unsurdur.

WordPress Nasıl Kurulur?

WordPress kolay kullanılabilir olma özelliği sayesinde internet teknolojileri hakkında geniş bilgi sahibi olmayanlar tarafından en fazla tercih edilen sistemdir. Kolay kullanımının yanı sıra oldukça kolay kurulabilen sistem olmasıyla WordPress, hosting firmaları tarafından sunulan yazılımlarla birkaç tıklama sonucunda kuruluma olanak sağlar. WordPress yükleme işlemleri beş dakika gibi kısa bir süre içerisinde yapılarak kullanıma hazır hale gelebilmektedir.

WordPress kurulumu öncesinde mutlaka bir host ve alan adı (domain) almanız gerekir. Aksi takdirde kurulum yapılamaz. Host, web sitelerinin 7/24 yayında kalmasını sağlayan sunucu, domain ise sitenize verdiğiniz isimdir. Örneğin; Google.com, hepsiburada.com vb. gibi.  Kurulumu kolay olmakla birlikte, kurulum süresince dikkatli bir şekilde ilerlemek ve ayrıntıları gözden kaçırmamak gerekir. Sistemin kurulumu bittikten sonra birkaç tıklama yaparak hoşunuza gidecek birçok tema ve eklentiye sahip olacak ve web sitenizi kolayca oluşturabileceksiniz.

Web site tasarımlarını oldukça kolay kurulumlarla yapmanıza olanak sağlayan sistemle daha özgün tasarımlar oluşturmak ise, bu konuda oldukça deneyimli olmanızı gerekli kılıyor. Kullanacağınız alan adı size ait olan web sitesinin herkesçe tanınan ismi olacaktır. Kurulumu localhostta yani kendi bilgisayarınızda bulunan serverde kuracaksanız alan adı edinmenize gerek yoktur.

Ücretli veya ücretsiz olarak edinebileceğiniz hostlar ise WordPress dosyalarınızın saklanması amacıyla kullanılacaktır. Host edinirken deneme amaçlı olarak ücretsiz host kullanabilirsiniz. Aktif bir site kurmayı amaçlıyorsanız, ücretli host kullanımına yönelebilirsiniz. Çünkü ücretsiz olarak kullanıma sunulan hostlar yavaş olmalarının yanı sıra, site ziyaretçilerinize istemediğiniz reklamları gösterebilmektedir. Localhostta bir site kurmanız halinde ise host kullanımına ihtiyaç yoktur.

WordPress Dosyaları

Kurulum sürecinde gereken dosyaları en güvenilir şekilde indirmek amacıyla http://tr.wordpress.org/ adresini kullanabilirsiniz. Diğer adreslerden indireceğiniz WordPress sürümlerinde ihtiyaç duymayacağınız veya kaldırmak istediğinizde kod bilgisine ihtiyaç duyabileceğiniz bağlantıların yer alması işinizi zorlaştırabilir.

FTP Programı

WordPress dosyalarınızı hostunuza göndermek için kullanacağınız dosya göndericisi programdır. Bazı hostlarda farklı programlar olmasına rağmen, FTP programlarının stabil çalışıyor olması tercih sebebi olmalıdır. Bu konuda ücretsiz olarak tam fonksiyonla çalışan Filezilla programı tavsiye edilmektedir. Bu programı internet üzerinden indirmek suretiyle işletim sisteminizde sorunsuz olarak kullanabilirsiniz.

FTP Bilgileri

Sahip olduğunuz dosyaları FTP programı aracılığıyla serverınıza gönderirken programa gireceğiniz server adresi, kullanıcı adı, şifre bilgileridir. Bunu sahip olduğunuz hostun kullanıcı panelinden öğrenebilirsiniz. Hostunuzun panelinde FTP accounts ve FTP users seçenekleri de yer alabilir.

Kurulum Nasıl Yapılır?

WordPress kurulumuna başlandığı an alan adı ve host sahibi olmanız, WordPress dosyalarınızı indirmiş olmanız, dosyalarınızı zip formatında klasöre çıkarmış bulunmanız ve FTP programının indirmiş ve kurulumunu gerçekleştirmiş olmanız gerekir. Ayrıca FTP server, kullanıcı adı ve şifrenizin de hazır bulunması gereklidir. Kurulum aşamasında yapılacak ilk işlem databese oluşumudur.

Database’in Oluşturulması

Bu işlemi gerçekleştirmek için, sahip olduğunuz hostunuzun sitesinden panelinize girmeniz ve ‘’database oluştur’’ bölümünden bir adet database oluşturmanız gerekir. Host şirketleri database yazılımı olarak genellikle phpMyAdmin kullanmaktadır. Database adını girip, ‘’oluştur’’ butonuna tıklamanız ilk işlemi sorunsuz gerçekleştirmenizi sağlayacaktır. İlk adımda önemli olan database’in adı, kullanıcı adı, şifresi ve server adresinin bilinmesidir. Database oluşumundan sonra bu bilgileri hostunuzun panelinden öğrenebilirsiniz.

Wp-config.php Dosyası oluşturmak

WordPress’in otomatik olarak kurulumu, bazı hostların güvenliği sağlama gerekçesi sebebiyle mümkün olamayabilir. Bu sebeple kurulumun manuel olarak yapılması gerekebilir. Database ile sitenin bağlantısını sağlayacak config.php dosyasını oluşturmak adına zip’den çıkardığınız WordPress dosyalarını bularak config.php dosyasını notepad veya benzeri olan basit bir kelime işlemcisi ile açmalısınız. Daha sonra,

  • -define (‘’ DB_NAME’’, ‘’ veri tabanı adı’’) bu bölgeye veri tabanınızın adını yazmalısınız.
  • -define ( ‘’DB_USER’’, ‘’kullanıcı adı’’) veri tabanınıza bağlanmak adına kullanacağınız kullanıcı adı
  • -define(‘’DB_PASSWORD’’, ‘’şifre’’) bu alana veri tabanınıza bağlanmak adına kullandığınız şifreyi yazmalısınız.
  • -define( ‘’DB_HOST’’, ‘’localhost’’) bu bölgeyi localhost olarak bırakmalısınız, herhangi bir sorun çıkması halinde, hostunuzun kontrol panelinden aldığınız server adresini localhost yerine yazmalısınız.

Yapacağınız madde değişiklikleri sonrasında wp-config-sample. php’de yapmış olduğunuz işlemleri ‘’farklı kaydet’’ butonuna basmak suretiyle wp-config.php olarak kaydetmelisiniz.

Server Bağlantısının Yapılışı

Takip eden işlemlerde bu aşamaya geldiğinizde Flezilla programına girmeniz ve bilgilerinizi sayfada kırmızı renkle belirtilen yerlere girerek sağ tarafta bulunan ‘’hızlı bağlan’’ butonuna basmanız gereklidir. Daha sonraki aşamalarda, programa bu bilgileri tekrardan girme ihtiyacı hissetmeyeceksiniz. Çünkü ‘’ok’’ tuşuna basmanız halinde bilgiler otomatik olarak çıkan listede görülecektir.

Dosyalarınızın Web Servere Gönderilmesi

Filezilla vasıtasıyla bağlantınızı gerçekleştirdikten sonra, programda sol tarafta bulunan ‘’yerel site’’ kısmından WordPress dosyalarınızın olduğu yeri bulmalısınız. Sağ tarafta, uzaktaki site kurulum yapılacak yeri bulduktan sonra bu klasör ana dizine kurulum yapacaksanız bu root, htdocs, siteadi.com olabilir. Sol tarafta alt bölümde yer alan dosya adının altındaki WordPress dosyalarınızın tamamını seçip, sağ altta bulduğunuz klasöre bırakmalısınız.

Böylece dosya transferini başlatmış olacaksınız. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken unsur, ‘’aktarılamayanlar’’ ismindeki kısımda dosya bulunmamasıdır. Orada dosya kalmış olması halinde, kalan dosyaları yeniden göndermelisiniz. Dosya aktarımında, server bağlantı sorunları da etkili olabilmektedir. Dosya aktarımı gerçekleştikten sonra Filezilla’yı kapatarak işlemi sonlandırabilirsiniz.

Son aşamada internet tarayıcısını açmanız ve www.siteadresi.com/wordpress/wp-admin/install.php yazmalı ve karşınıza çıkan yönergeleri takip etmelisiniz. Bu aşamada özen göstermeniz gereken husus, e-posta adresinizi doğru girmektir.

WordPress Nedir Videosu

https://youtu.be/cq7tdhSnv_A

  • HTML Nedir? HTML Nedir?
  • PHP Nedir? Nasıl Kullanılır? PHP Nedir? Nasıl Kullanılır?