Bu yazımızda sizler de son zamanlarda oldukça popüler olan programlama dili Phyton konusunda pek çok bilgi edinebilirsiniz. Python programlama dili genel olarak Linux işletim sistemlerinde standart olarak gelir ve bu şekilde tekrar yükleme aşamaları ile uğraşılmasına gerek kalmaz. Pek çok işletim sisteminde sorunsuz bir şekilde çalışan Phyton; başta Linux olmak üzere Windows, Mac ve mobil platformlar arasında yer alan Android gibi işletim sistemlerinde de herhangi bir sıkıntı oluşturmadan çalışabilir. Programlama dünyasına giriş yapacak olan kullanıcıların asıl merak ettiği konu ise Phyton programlama dili ile neler yapılabileceği olmaktadır. Şimdi Phyton programlama dili gelişimi, özellikleri ve Phyton ile neler yapılabilir? Daha yakından inceleyelim.

Neden Python?

Phyton her şeyden önce açık kaynak bir yazılım olarak karşımıza çıkar. Çok hızlı bir şekilde öğrenilebilen Phyton, aynı zamanda etkileşimli ve dinamik bir programlama dilidir. Phyton ile pek çok uygulama kolayca yazılabilir ve aynı zamanda geliştirilebilir. Bunun yanında bilimsel araştırmalarda çok fazla kullanılan bir dil olduğunu da söylemek mümkündür.

Phyton Gelişimi

Phyton programlama dili, ilk olarak 1990 yılında Amsterdam’da Guido van Rossum tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. Ayrıca Phyton, adını bi yılandan değil tam aksi şekilde geliştiricisi olan Guido van Rossum tarafından çok sevilen Monty Python isimli ve altı kişiden oluşan İngiliz komedi grubunun Monty Python’s Flying Circus gösterisinden almıştır. Phyton’un gelişimi ise şimdilerde Python Yazılım Vakfı bünyesinde toplanmış olan gönüllülerin verdikleri çaba ile sürdürülmeye çalışılmaktadır. Ayrıca Python 1.0 sürümüne ilk kez Ocak 1994 yılında ulaşılmıştır. En son kararlı sürüm ise 3.x serisindeki Python 3.2.2 olarak karşımıza çıkar.

Python Programlama Dili İle Neler Yapılır?

Pyhton, kullanım alanı oldukça geniş bir yelpazede karşımıza çıkan programlama dillerinden biridir. Güçlü, dinamik ve bir o kadar da yaygın bir programlama dili olan Phyton aynı zamanda birtakım özelliklere sahiptir. Kullanıcılara sunduğu özellikler ile geniş bir kullanım alanına sahip olan ve pek çok farklı platformda tercih edilen Phyton, son zamanlarda gelişmiş uygulamaların yazılması için de kullanılmaktadır. Şimdi, Phyton programlama dilinin özelliklerine daha yakından bakalım.

  • Pyhton programlama dili, genel olarak net ve kolay okunabilen bir yazıma sahiptir.
  • Ayrıca çalışma sırasında objelerin özelliklerini inceleme imkanı sunar.
  • Pyhton, aynı zamanda kolay anlaşılabilen nesne tabanlı programlama olarak ön plana çıkar.
  • Modüler bir yapıya sahip olmasının yanında güçlü ifade yeteneği de sunar.
  • Phyton exception tabanlı hata yönetimi yapan bir programlama dilidir.
  • Bunun yanında oldukça yüksek seviyede dinamik veri yapılarına sahiptir.
  • Phyton oldukça geniş kütüphaneye sahip olan bir programlama dili olma özelliği taşır.
  • Bunların yanı sıra C ya da C++ ile ek modüller yazabilme kolaylığı sunar.
  • Farklı programlara kodlama arayüzü şeklinde dahil edilebilme özeliğine sahiptir.

Geniş çaplı özellikleri ile öne çıkan Phyton, sahip olduğu özellikleri ile oldukça geniş bir kullanım alanı sunar. Bunun yanında pek çok farklı alanlarda kullanılan Phyton programlama dili, kodlama dünyasına yeni giriş yapan kullanıcılar için oldukça önemli bir konumda yer alır. Peki Phyton programlama dili ile neler yapılabilir? Daha yakından göz atalım.

Rest API’si oluşturma

Rest bir çeşit mimari olarak karşımıza çıkar. Genelde web servisleri oluşturmak için tercih edilen rest apisi, Phyton programlama dili ile oluşturulabilir. Ayrıca API oluşturma konusunda çok sık kullanılan bir programlama dili olduğunu söylemekte fayda vardır.

Machine Learning

Machine Learning, herhangi bir veri üzerinden birtakım algoritmalardan da yardım alarak yeni şeyler öğrenme uğraşı olarak adlandırılır. Ayrıca Machine Learning için pek çok farklı sektörde uygulama alanına sahip olduğunu söylemek mümkündür. Phyton için yazılmış olan scikit-learn adında geniş kapsamlı ve çok güçlü bir kütüphane olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

Web Uygulamaları

Web uygulamaları konusunda oldukça fazla tercih edilen bir dil olarak karşımıza çıkan Phyton, basit bir cgi programı yazmaktan server yazmaya kadar pek çok farklı şekilde kullanılabilmektedir. Web uygulaması geliştirmek için etkili çözümler sunan Phyton, aynı zamanda zorluk derecesi her ne olursa olsun istenen bir web uygulamasının geliştirilmesine olanak sağlayan bir programlama dilidir.

Örümcek Türü Yazılımlar

Phyton, veri toplama ve web tarama konusunda oldukça etkili bir programlama dili olarak karşımıza çıkar. Örümcek türü yazılımlar da Phyton dili ile yazılabilmektedir. Bunun yanında isterseniz, sadece Phyton’un sahip olduğu kütüphaneleri kullanmak zorunda olmadığınızı ve Machine Learning kütüphanesini de kullanarak pek çok farklı yazılım üretebilirsiniz.

Bilimsel Çalışmalar

Phyton, aynı zamanda Matlab’a karşı oldukça güçlü bir programlama dili olabilme özelliği gösterir. Birçok farklı fonksiyonu içerisinde barındıran Phyton, bilimsel çalışmalar için de kullanılabilen programlama dillerinden biri olarak karşımıza çıkar.

IPython, SciPy seti içerisinde gelir ve bunun yanında Matlab gibi interaktif şekilde Python ile çalışılmasına olanak sağlar. SciPy seti içinde integral, türev, lineer cebir, optimizasyon ve istatistik gibi konularda ihtiyaç duyulan veri tipleri ve işlevsel özellikler yer alır.

Veri Analizi

Veri analizi ile ilgili Phyton içerisinde makine öğrenme kitaplığı oluşturabilir ve bu şekilde birden çok algoritma yazarak farklı uygulamalar yapabilirsiniz.

Ağ ve Soket programcılığı

Phyton programlama dili, web sunucularının yanında internet üzerinden çeşitli uygulamalar geliştirmek için kullanılabilir. Phyton içinde bulunan Twisted Kütüphanesi ile mail alıcısı, mail sunucusu ve internet üzerinden oynanabilen çeşitli oyunlar geliştirebilirsiniz.

Sistem Yönetimi

Günümüzde Linux işletim sistemi ile birlikte gelen Phyton, çeşitli sistem yönetim kodlarını bünyesinde barındırır. Ayrıca Phyton programlama dili, sahip olduğu kabuk programlar sayesinde sistem yönetimi ile ilgili pek çok programcık yazmak mümkündür. Bunların yanı sıra OS modülüne bakıldığında ihtiyaç duyulan pek çok şeyin Phyton programlama dili içerisinde yer aldığı da görülebilir.

Phyton Konuları ve Dersleri

   Günümüzde internet üzerinden verilen dersler ile Phyton’a bir yerden başlamak mümkündür. Verilen derslerin aynı zamanda Phyton programlama dilinin konuları olarak karşımıza çıkar. Ayrıca bu dersler detaylı bir şekilde videolu dersler şeklinde de anlatılmaktadır. Her programlama dilinde olduğu gibi benzer konular ile Phyton içerisinde de karşılaşılabilir. Bunlar arasında değişkenleri, dizileri, modülleri ya da operatörleri göstermek mümkün olur. Genel olarak bir liste yapılacak olsa Phyton programlama dili konuları aşağıdaki gibi karşımıza çıkar;

  • Değişkenler
  • Giriş-çıkış işlemleri
  • Matematiksel işlemler ve operatörler
  • Koşul İfadeleri
  • Döngüler
  • Hata Yakalama
  • Listeler
  • Demetler
  • Sözlükler
  • Kümeler
  • Fonksiyonlar
  • Modüller
  • Dosya İşlemler
  • Karakter Diziler
  • Düzenli İfadeler

   Phyton programlama dilini bu konuları detaylı bir şekilde inceledikten ve analiz ettikten sonra öğrenilebilir ve çeşitli programlar yazılmaya başlanabilir. Ancak bu derslerin her zaman başlangıç aşaması olduğu ve daha iyi bir programcı olmak için kişinin kendisini geliştirmesi gerektiği unutulmamalıdır. Programlama dilinin öğretildiği konular her kullanıcı için altyapı hazırlıkları olarak görülür ve bu nedenle profesyonel bir programcı olmak için daha gelişmiş programlar yazmak için çaba sarf edilmesi gerekir.

  • Google’da Üst Sıralarda Çıkmak İçin Nasıl Web Sitesine Sahip Olmalıyım? Google’da Üst Sıralarda Çıkmak İçin Nasıl Web Sitesine Sahip Olmalıyım?
  • Web Sitesi Nedir? Web Sitesi Nedir?