Sizlere detaylı bilgiler sunacağımız bu yazımızda sizler de web sitesi yapımında istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz. Web sitelerini kişilerin ya da işletmelerin dünyaya açılan yüzü olarak nitelendirmek mümkündür. Günümüzde birçok web sitesi yer alır ve her birinin farklı özellikleri vardır. Ayrıca her birinin farklı amaca hizmet ettiğini de söylemek doğru olur. Hatta amaçlarına göre web sitelerini kategorize etmek dahi mümkündür.
Web Sitesi Nedir?
Kişilerin ya da işletmelerin sahip oldukları ürün ya da hizmetleri dünyanın herhangi bir yerindeki kullanıcılara ulaştırdığı dijital platformlara web sitesi denir. Bunun yanında web sitelerini bir reklam yüzü olarak görmek de mümkündür. Ürün ya da hizmetlerinde kullanıcılara ulaşmasında oldukça etkili bir yöntemdir. Tabii farklı özellikleri ve işlevleri olan web siteleri olduğunu söylemek gerekir. Şimdi, web sitesi çeşitlerine daha yakından bakalım.
Web Sitesi Çeşitleri Nelerdir?
Web sitelerini yazılım, tasarım ve programlama konusunda dinamik ve statik olacak şekilde iki farklı gurupta incelemek mümkündür. Buna göre web sitesi çeşitleri aşağıdaki gibi karşımıza çıkar;
- Online satış siteleri
- Haber siteleri
- Oyun siteleri
- Tanıtım siteleri
- Blog siteleri
- Kurumsal web siteleri
- Kişisel web siteleri
- Paylaşım siteleri
- Forum siteleri
Web Sitesi Ne İşe Yarar?
Web siteleri bulundukları kategoriye göre farklı işlevlere sahiptir. Genelde ürün ya da hizmetlerin son kullanıcıya ulaşmasında etkili olan dijital platformlar, özellikle son yıllarda mobil web sayfalarının da geliştirilmesi ile oldukça önemli bir noktaya gelmiştir. Bazı web siteleri müşteri kazandırma konusunda etkili çözümler sunarken bazıları da istenilen bilgilerin birden fazla işaretçiye ulaşmasında etkili bir konuma sahiptir. Örneğin online alışveriş siteleri ile pek çok müşteriye aynı anda ürün satmak mümkündür. Ya da emlak ya da ilan sitelerinde bir ev ya da arabanın daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayarak verilen ilan daha geniş kitlelere ulaştırılabilir. Peki, web sitesi yaparken dikkat edilmesi gereken önemli koşullar nelerdir? Bunlara bakalım.
- Web sitelerinde amaç her zaman firma ya da ilgili markanın ihtiyaçlarını karşılamak içindir.
- Web sayfalarında ürünler ve hizmetler tamamen hedef kitlenin düşüncesi ile uygun olmalıdır.
- Hedef kitle belirlendikten sonra buna uygun bir web tasarım yapılması doğru olur.
- Web sitenin sahip olduğu konseptin değiştirilebilir olması gerekir. Bu şekilde zamanın değişen koşullarına ayak uydurabilir ve her an istenen etkiyi bırakabilir.
- Web sitelerinde kurumsal tasarım ziyaretçilerde önemli etkiler bırakır ve buna uygun bir tasarım ile kullanıcıların karşısına çıkmak gerekir.
Web Sitesi Nasıl Yapılır?
Web sitesi yapımında öncelikle bazı kriterlerin belirlenmesi gerekir. Bu şekilde yapılacak web sitelerinde istenen amaca ulaşmak ve bunun yanında daha etkili sonuçlar almak mümkün olur. Web sitesi yapılırken öncelikle koşullardan biri hedef kitlenin belirlenmesi ve buna uygun bir web tasarım geliştirilmesidir. Ayrıca verilecek ürün ya da hizmete göre akılda kalıcı bir domain adı ev web arayüzü seçilmesi doğru olur. Ayrıca site içerisinde gezinmenin kolay olması ve web sitesinin genel olarak kolay bir kullanıma sahip olması da bir o kadar önemlidir. Bunların yanı sıra web sitesinin hızlı açılması ve aynı zamanda alt sayfalarında hızlı bir şekilde yüklenmesi ziyaretçilerin web sayfasından memnun kalması açısından önem arz eder. Peki, bunlara göre bir web sitesi nasıl yapılır ve nelere dikkat etmek gerekir? Daha yakından inceleyelim.
- Domain seçimi ve satın alma
- Hosting hizmeti
- Web sitesi tasarımı
- Görsel içerikler
- Yönetim paneli yapımı
- Web sitesini yayınlamak
Web sitesi yapmak için genel başlıklar yukarıdaki gibi karşımıza çıkar. Öncelikle bir domain adı belirlenir ve daha sonra bu domain adının satın alınması gerekir. Daha sonra hosting hizmetinin satın alınması ve içeriğe uygun bir web tasarımın yapılması gerekir. Bir başka önemli konu da görsel ya da yazılı içerikler olarak karşımıza çıkar. Ayrıca profesyonel ve kullanışlı bir yöntemi paneli de web sitleri için olmazsa olmazlar arasında yer alır. Şimdi, web siteleri yapılırken dikkat edilmesi gereken bu hususları daha yakından inceleyelim.
Domain Seçimi ve Satın Alma
Web sitesi yapımında ilk ve en önemli aşamalardan biri domain seçimidir. Alan adı olarak da bilinen domain, bir web sitesinin ismidir. Domain adı her zaman site içeriği ile ilgili olmalıdır ve bu yüzden web sitesinin işlevini yansıtmayan domain adları kullanılmamalıdır. Bunun en önemli nedeni arama motorlarında üst sıralarda çıkmanın daha kolay olması amacıyladır. Eğer site içeriği domain adı ile oldukça alakasız bir durumda ise arama motorlarında üst sıralarda çıkmak zor olabilir.
Diğer yandan domain adı seçildikten sonra bir de satın alma süreci karşımıza çıkar. Çünkü her zaman istenen domain adı boşta olmayabilir ve dolayısı ile satın alınamayabilir. Bunun için alan adı satışı yapan sitelerden kontrol yapmak ve buna göre domain adını belirlemek mümkün olur.
Hosting Hizmeti
Web sitesi yapımında ikinci aşama ise hosting hizmetidir. Domain adı seçildikten ve satın alındıktan sonra web sitesinin kurulabilmesi için domain adını barındıracak olan bir sunucu satın alınması gerekir. Bu nedenle hosting hizmeti alma aşamasında güvenilir bir firmadan alışveriş yapmak doğru olur. Ayrıca hosting firmasının hangi ülkelerde hizmet verdiği ve sunucularının tam olarak nerede olduğu da tam olarak öğrenilmelidir.
Web sitesi tasarımı
Web sitesi yapımında bir başka önemli konun da tasarım aşamasıdır. Bir web sitesinin tasarımı ne kadar başarılı olursa ziyaretçiler üzerinde o kadar önemli bir etki bırakır. Tabi web sitesi tasarımı oluştururken bazı programlama dillerini bilmek gerekir. Bu şekilde istenen sonuçlara daha kolay ulaşılabilir. Bu kodlama dilleri arasında;
- HTML,
- CSS3,
- Javascript
gösterilebilir. Bunun yanında tasarımın mobil uyumlu olması yine SEO açısından önemli bir konumda yer alır. Kullanıcıların web sitenize mobil platformlardan da ulaşabilmesi gerekir. Bu hem ziyaretçi sayısını artıracak hem de arama motorlarında üst sıralara çıkmanıza olanak sağlayacaktır.
Görsel içerikler
Web sitesinde yazılı ve görsel içerikler yer alır. Ancak görsel içeriklerin daha fazla ön plana çıktığını söylemek doğru olur. Bu yüzden web sitesi içerisinde yer alan içeriklerin fotoğraf ya da resimler ile desteklenmesi gerekir. Yazılı içeriklerin özgün olması bir web sitesi için ne kadar önemli ise görsel içerikler için de aynı durum geçerlidir.
Yönetim paneli yapımı
Web sitesi yaparken yönetim panelini göz ardı etmek yanlış olur. Bu yüzden yönetim panelini yaparken PHP programlama dilini kullanmakta yarar vardır. Çünkü güvenlik açısından en etkili ve çok sık kullanılan yazılım dili PHP olarak karşımıza çıkar. PHP ile oluşturulan yönetim panelleri her zaman güvenlik açısından koruma altındadır.
Web sitesini yayınlamak
Web sitesi yapımında gerekli hazırlıkların tamamlanmasının ardından gerçekleştirilen son işlem web sitesini yayınlamaktır. Yerelde çalışmakta olan web sitesi üzerinde herhangi bir eksik olup olmadığı konusuna kontroller yapıldıktan sonra site, hosting hizmeti alınan sunucuya taşınır ve bu şekilde yayına alınır.