React Native Nedir ve Ne zaman Kullanılır?

İnternet teknolojileri her türlü ürün ve hizmete en kısa yoldan ulaşmamızı sağlıyor. Bu elbette yapay zeka ile destekleniyor. Bugün kullandığımız akıllı cihazların tümünde birbirinden farklı uygulamaları görmek ve praitk bir şekilde kullanmak mümkün. Alışverişten online kitaba, oyundan eğitime her alanda ürün ve hizmetin bir de uygulaması var. Ancak bu uygulamaların tüm cihazlara uyumlu şekilde oluşturulması da kullanıcılar için önem taşıyan bir konu. İşte tam da bu noktada karşımıza React Native çıkıyor. React Native nedir ve ne zaman kullanılır diye merak ediyorsanız, cevaplarınızı yazımızda bulabilirsiniz.

React Native Nedir?

React Native, Facebook tarafından üretilmiş olan, cross-platform mobil uygulama geliştirme olanağı sağlayan bir framework’tür. Peki ama framework nedir diye soracak olursanız, onun da cevabını şu şekilde verebiliriz: Tek bir dilde (programlama dili) geliştirilmiş olan mobil uygulamaların hem Android, hem iOS hem de Windows gibi ortamlarda çalışmasını sağlayan dillerdir.  Bu sayede Android için Java, iOS için Swift öğrenmek zorunda kalmazsanız.  React Native’de kendine özgü bir mobil uygulama uzantısı yok, uygulama geliştirildikten sonra Android için .apk, iOS için .ipa uzantıları alınıyor. Android ortamına uygulama geliştirilirken Java hataları, iOS ortamına uygulama geliştirilirken Objective-C hatalarıyla karşılaşılıyor ancak kodlama yapılırken kullanılacak olan dil React Native  oluyor.

React Native ile Tek Dil Üzerinden Kodlama

React Native’in kendine özgü bir dil formatı (JSX) var ve bu özelliği de tek bir dil üzerinden kodlama yapılabilmesini sağlıyor, aynı zamanda geliştirilen uygulamanın birçok platformda çalışmasına olanak tanıyor. Cihaz ile arayüz arasında bir köprü kuran React Native mobil uygulamalardaki sorunları da minimize ediyor.

React Native Ne Zaman Yaratıldı?

Temelleri 2013 Yaz’ında Facebook’un kendi içerisinde düzenlediği bir hackathon ile atıldı. 2 yıl boyunca geliştirilen prototipler ve versiyonlar düzenlenerek ilk sürümler geliştirildi. React Native’in ilk duyurusu Ocak 2015 yılında düzenlenen ReactJS konferansında gerçekleştirildi ve 2 ay sonra Mart F8 etkinliğinde GitHub üzerinden açılışı yapıldı. F8 ise her yıl Facebook tarafından geliştiricilere yönelik düzenlenen California merkezli bir konferanstır.

React Native’in Avantajları Nelerdir?

  • React Native’nin en önemli özelliklerinin başında zaman kazandırması geliyor. Uygulama, iyileştirme sürecinin ortasında yeniden yükleniyor. Bu da her bir değişiklikte yeniden derleme yapılması ihtiyacını ortadan kaldırıyor.
  • React Native ile hem iOS hem Android için tek bir kod tabanı oluşturulabiliyor. Böylelikle yazılım mühendisleri daha az zaman ve enerji harcıyor.
  • Bu şekilde tasarlanan bir mobil uygulama sorunsuz çalışmanın yanında olumlu kullanıcı deneyimini de sağlıyor.
  • Farklı işletim sistemlerinin ekosistemleri ve dil özellikleri arasında kaybolma riskini ortadan kaldırıyor. React Native ile çok yönlü uygulamalar geliştirmek mümkün oluyor.
  • Kullanıcı arayüzü son derece duyarlı ve JavaScript bağlantılarına uyum sağlıyor.
  • Geliştirilen uygulama, hibrit model kullanılarak oluşturulanlara kıyasla daha hızlı yükleniyor.

Hangi Firmalar React Native Kullanıyor? 

Facebook’un kendi uygulamasının belirli bir kısmını, Instagram’ın ise büyük bir kısmını React Native ile geliştirdiğini biliyor muydunuz? Tesla, Skype, Pinterest, Bloomberg, Wallmart, UberEATS, Discord ve daha pek çok bildiğiniz uygulama da yine React Native’i tercih ediyor. Peki, bu uygulamalar yüzde 100 React Native mi? Bu noktada şunun altını çizmek gerekiyor: Geliştirilen bir uygulama baştan sona tek bir framework’te yani tek yapıda olmak zorunda değil. Birden fazla framework ile uygulama geliştirilerek performans arttırılabiliyor. Öte yandan daha kaliteli ve özgün çözümlere ulaşmak da mümkün olabiliyor. 

  • Yazılım Firmaları ve Merak Edilenler Yazılım Firmaları ve Merak Edilenler
  • Bir Uygulamayı Sıfırdan Yazmanın Artıları Bir Uygulamayı Sıfırdan Yazmanın Artıları