Bu içeriğimizde SEO uyumlu metinlerin nasıl olması gerektiğinden bahsedeceğiz. SEO uyumlu metinler çoğu zaman daha oluşturulma aşamasında kaş yaparken göz çıkarma hamlesiyle başarısız olur. Bütün kurallara uyabilme girişimiyle anahtar kelimelere, çok büyük boyutlu fotoğraflara, az sayıda alt başlık kullanmaya, gereğinden fazla bilgi vermeye kalkışıldığında ne yazık ki metinler SEO uyumlu metinler olmaktan çıkar. Ortaya hatalarla dolu içerikler çıkar.
Bir içeriğin SEO uyumlu içerik olarak kabul edilebilmesi için belirli bazı kurallara uyması gerekir. Belirlenen kurallara ölçülü şekilde uyulduğu takdirde sonuçlar başarı getirecektir. Bu metinde bahsedilen bu kurallar üzerinde duracağız.
İçerik Uzunluğu
SEO uyumlu metinler uzunluk açısından ideal olmalıdır. Üzerinde durulan konunun gereksiz bilgilerden uzak olmak şartıyla detaylı biçimde anlatıldığı bir metin uzunluk noktasında SEO uyumludur. Ancak konu ne olursa olsun metindeki kelime sayısı en az 300 olmalıdır.
Anahtar Kelime
Oluşturulan içerikte kullanılan anahtar kelimeler mutlaka metne eşit olarak dağıtılmalıdır. Doğru seçilen anahtar kelimelerle doyurulan metinler arama motorları tarafından sevilir. Her 100 kelimede en fazla 2 anahtar kelime formülüyle %2’lik oran yerinde bir orandır.
İçerik Özgünlüğü
Önem sırasına göre bahsedeceksek belki de en önemli kural özgünlük kuralıdır. Teknik bakımdan SEO kurallarına son derece uygun bir metin dahi olsa eğer özgün değilse arama motorları tarafından intihal olarak değerlendirilir. Metin çalıntı olarak değerlendirileceği için %0 değerinde SEO uyumlu sayılır. Dolayısıyla metin daima özgün bir kalemden çıkmalıdır.
İçerik Başlığı
Başlıklar olmazsa olmaz metin parçalarıdır. Konu hakkında özet değerinde olan başlık yayınlanan içeriğin konusuna uygun olmalıdır. İlgi çekici başlıklar daima okuru çeker. Bununla birlikte anahtar kelimeyi de içinde barındırmalıdır. Büyük başlıkla birlikte metin içerisinde alt başlıklar da bulunmalıdır. Alt başlıklar metni parçalara böler ve akıcı olduğu için okuyucuyu yormaz.
Akıcılık
Metinler kullanıcılar tarafından rahatlıkla okunmalıdır, kullanıcıları yormamalıdır. Akıcı olmayan, anlam bütünlüğü bulunmayan, asıl konudan uzak olan ve anlatım bozukluklarıyla anlaşılmayı zor kılan metinler yorucudur. Okurun sıkılmadan okuma oranı ise neredeyse yüzde beştir. SEO uyumlu içerikler arasına giremez.
İmlâ Kuralları
SEO uyumlu içerik üretiminde göz ardı edilmemesi gereken kurallardan biri de imla kurallarıdır. İmla kurallarına uygun olarak yazılmayan metinler ne yazık ki dile hakim olmayan kalemlerden çıktıklarını açıkça ortaya koyarak kalitelerini düşürürler. İçerik üreteceğiniz metinler pek çok dilde yazacağınız metinler olabilir. Ancak anadilinizde yazdığınız içeriklere hepsinden daha fazla hâkim olmanız daima avantaj sağlar. Kaldı ki insanların konuştukları anadilin imla kurallarına hâkim olmalarını beklemek lüks değil, gerekliliktir.
İçerik Görselleri
İçerik konusuyla alakalı görseller ile doyurulan metinler daima SEO uyumlu olma noktasında birkaç adım önde olur. Bu doğrultuda mümkün olduğu kadar içeriklere görseller eklenerek zenginleştirilmelilerdir. Görsellerin boyutları çok küçük olursa kalitesiz görünür. Keza çok büyük olması da sitenin yavaşlamasına sebep olur. Bunların hepsi SEO uyumuna zarar veren hamlelerdir. Bu yüzden uygun boyutlardaki görseller eklenmelidir.
İçeriğin Bilgi Düzeyi
SEO uyumlu metinler bilgilendirici olmalıdır. Kullanıcılar aradıkları soruların cevaplarını bulabilmelidir. Dolayısıyla gereksiz bilgilerden kaçmak doğrultusunda içerikler olabildiğince detaylı hazırlanmalıdır. Kullanıcılar tatmin edilmelidir ki tekrar bir bilgiye başvurmaları gerektiğinde tereddüt etmeden aynı siteye başvurabilsinler.
Saydığımız bu kurallar hazırlanan içeriklerin SEO uyumlu olabilmeleri yolunda dikkat edilmesi gerekenlerdir. Bütün bu kuralları tek bir cümle ile özetleyebiliriz: SEO uyumlu içerikler, kullanıcı dostu olan içeriklerdir. Arama motorlarının istediği de budur. Sorulan sorulara yanıt veren ve kullanıcıyı doğru içeriğe yönlendirecek metinler üretmek.