Bir web sitesinin her geçen gün güncellenen Google algoritmalarına göre ilk sayfada yer alabilmesi için pek çok yöntem vardır. Bu yazımızda “Google’da Üst Sıralarda Çıkmak İçin Nasıl Web Sitesine Sahip Olmalıyım?” sorusunun cevabını vereceğiz. Hazırladığımız listeyle bu sorunun cevabını inceleyelim.

Site Hızı

Google tarafından uygulanan bazı teknik incelikler SEO uyumlu siteler için oldukça önemlidir.  Bunların başında site hızı maddesi vardır. Web sitelerinde kullanılan görsellerden tutun da kodlamalara kadar site hızının düşmesine neden olan birçok husus vardır. Büyük ölçüde önemi olan bu durum internet sitelerinin sıralama noktasında düşüş yaşamasında ilk sırada yer alan nedenlerdendir. Web sitesinin nasıl artırılacağına dair yazımızı okumak için buraya tıklayınız. Web sitesi hızı ölçme başlıklı yazımız için ise buraya tıklayabilirsiniz.

İnternet sitesinin sıralamasını iyi bir hâle getirmek için yapılabilecek SEO tekniklerini incelemek için bu adresten internet sitesinin analizini yapabilirsiniz. Web sitesi hızı analizi, siteyi hangi yöntemlerle hızlandırabileceğinize dair gereken bilgileri verecektir.

Mobil Uyumlu Temalar Kullanma

İnternet sitesi hızını artırmak için önerebileceğimiz bir diğer durum web sitesinin mobil uyumlu olması üzerinedir. Web sitesinin mobil uyumluluğunu analiz edebilecek en iyi araç Webmaster Google’dır. Webmaster aracı ile canlı testler yaparak internet sayfasının mobil uyumluluk durumunun detaylı incelemesi yapılabilir. Mobil uygulamar hakkındaki yazımız için buraya tıklayabilirsiniz.

Tüm bunların doğrultusunda mobil uyumlu temalar kullanmanın önem derecesi hakkında belirtilmesi gerekenler sadece bu değildir. İnternet siteleri sıralamayı artırmak amacıyla farklı optimize şekilleri uyguluyorlar. Fakat bazı sitelerin hatalı optimizasyonu mobil düzene zarar veriyor. Google, geliştirdiği son algoritmasında arama sonuçlarını mobil temalara göre düzenliyor.

Rekabet Edilecek Anahtar Kelimelerin Önemi

Anahtar kelimelerin seçimi noktasında bir örnek verelim. Örnek olarak, “ayakkabı” sözcüğü anahtar kelime seçimi bakımından tamamen hatalıdır. Neticede ayakkabı diye aratıldığında daima sektöründe çok bilinen firmalar ilk sayfalarda yer alacaktır. Ancak bunun yerine tamamen kullanıcı odaklı olan “kadın spor ayakkabı” anahtar kelime seçimi daha mantıklı olacaktır. Bu şekildeki kelimelerin arama hacmi küçümsenmemelidir çünkü bunlar arama odaklıdır. Kullanıcı neye ihtiyacı olduğunu netleştirmiştir ve direkt olarak onu aramaya yönelmiştir. Anahtar kelimeler buna göre belirlenirse daha çok bu kelime grubunda hizmet veren üreticiler potansiyel müşterilerin karşısına çıkacaktır.

Anahtar Kelimelerin Kullanımı

Anahtar kelime konusunda dikkat etmek ne derece yüksek olursa olsun bir web sitesinin ciddi sıralamalar alabilmesi yine de çok kolay değildir. Mantıklı ve isabetli anahtar kelimelerin kullanımı için içeriğin yayımlandığı web sayfasını bütün olarak ele almak elzemdir. Anahtar kelimelerin metin içindeki dağılımını yapmak oldukça önemlidir.

Başlık içerisinde yer alması gereken anahtar kelimeler içeriğin bir parçasıdır. Kullanılacak anahtar kelime yüzdesine ana başlık, metinin kendisi, etiketleri ve kategoriler içindeki kelime öbekleri de dahil edilmelidir. Hesaplama bu şekilde yapılmalıdır. Anahtar kelime kullanımında kullanım oranının %1-2 arasında olması önemlidir. Bunun daha fazlası okuru yorabilir. Okurları rahatsız eden bir yazının sonuna kadar okunma oranı çok düşüktür. İçeriği düzenlerken okurla empati kurmak, kendini okurun yerine koymak içerik üreticilerinin önceliği olmalıdır.

Site Adresi ve Doğru URL

Kullanıcı odaklı olan çoğu çalışmalar gösteriyor ki blog okurlarının URL yapılarındaki yıl gösterimli ifadeler okurlara rahatsızlık veriyor. İnternet sitesinin yapısında amatör bir izlenim bırakmasına karşılık Blogger özelliğinin çok daha hızlı işliyor oluşu web sitesi sahiplerini de cezbediyor. Kısacası site adı seçiminde odaktaki anahtar kelimeyi geçirmek oldukça faydalı bir harekettir.

İlk sıralarda yer alabilmek için uygulanması oldukça önemli olan bu hamleyi pek çok SEO uzmanı üzerinde çalıştıkları sitelerde uygulamaktadır.

Google’ın Siteyi Her Yönüyle Görebilmesi

Bir içerik ürettikten sonra o içeriğin içerisine daha önce oluşturulmuş konuyla ilgili içeriklerin linklerini eklemek ve site içerisinde yönlendirme yapmak oldukça dikkat çekicidir. Kullanıcı halihazırdaki içeriği okurken metinde geçen linke tıklayarak farklı sekmede açılmasını sağlar ve o içeriğin okuma süresi boyunca diğer sekmede açık olan içerik sitede dolaşıldığı mesajını Google’a verir. Site içindeki linklemelerin sağladığı avantajlar internet sitesi sıralamasını artırmak için harika bir fırsattır.

İnternet sitesinin Google sıralamalarında iyi bir yere gelmesi isteniyorsa metinler birbirleriyle ilişkili olarak üretilmeli ve bağlanmalıdır. Kullanıcının etiketler aracılığıyla kolaylıkla dolaşabileceği bir sistem artı puan getirir.

Vermiş olduğumuz tüm öneriler emek gerektiren hamlelerdir. Google çalışan ile çalışmayan arasındaki farkı bilecek kadar gelişmiş algoritmalara sahiptir. Bazen uzun zaman alan çalışmalar sonucunda elde edilen başarılar hiç gelmeyecekmiş gibi görünse de bu emek vermekten vazgeçirmemelidir. Uzun uğraşlar sonucunda elde edilen başarılar daima kısa süreli süreçlerden daha fazla haz verir.

  • Teknolojiyle Değişen Dijital Pazarlama Yöntemleri - 2021 Teknolojiyle Değişen Dijital Pazarlama Yöntemleri - 2021
  • SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır? - 2021 SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır? - 2021