API yani Application Programming Interface, Türkçede uygulama programlama arayüzü anlamına gelmektedir. API nedir? Bir uygulamanın işlevlerine uzaktan ya da dışarıdan erişilerek işlevlerin kullanılmasına olanak sağlayan arayüze denir. API herhangi bir sunucunun responsive dönmesine ve sunucunun üzerindeki uygulamaya farklı platformlardan ulaşılmasına olanak sağlar.
API; bir platformun, uygulamanın, servisin sahip olduğu yeteneklerin dışarıdan izin verilen sınırlandırmalar çerçevesinde kullanılabilmesine yarayarak pek çok kolaylık sağlamaktadır. Daha basit özetlemek gerekirse bir uygulamanın özelliklerinin başka bir uygulamada kullanılabilmesini sağlayan yapıya API diyoruz. Yani geliştirmiş olduğumuz uygulamanın içinden API’si olan uygulamayı çağırarak, asıl uygulamaya ait yetenekleri kullanma fırsatı sunmaktadır.
API Nasıl Çalışır?
API ayrı ayrı yapılacak işlemleri belli sınıflandırmalar dahilinde tek seferde yaparak günlük hayatımızda pek çok kolaylık sağlamaktadır. Örneğin, cep telefonlarında bulunan bir uygulamayı kullanırken uygulama internete bağlanır ve sonrasında verileri bir sunucuya gönderir. Ardından sunucu söz konusu bu verileri alır, yorumlar, gerekli eylemleri gerçekleştirir ve son olarak telefona geri gönderir. Sonrasında uygulama yollanan bu verileri yorumlar ve istenilen bilgiyi okunabilir bir biçimde sunar. İşte API tam olarak budur. Bunların hepsi API aracılığıyla olur. ATM’ler hesabımızdaki kalan tutarı tüm dünyadaki bankalara bağlı API’lerle öğrenir. İstanbul’dan para çeken ATM programı hemen Londra’daki bankanızla iletişime geçer, çekilecek tutarı bakiyenizden düşerek ATM şirketine aktarır. Böylelikle siz de paranıza ulaşmış olursunuz. API’ler sayesinde bunların hepsi sadece birkaç saniye içinde gerçekleşmektedir
Örneğin; bir Google My Business hesabınız olduğunu varsayalım. Daha öncesinde bu servisi kullanmışsanız bilirsiniz ki eklenen her şube için farklı işlemler yürütülmektedir. Ancak bir banka olduğunuzu ve fiziksel şubeleriniz, adres geçerlilikleri, çalışan etkileşimleri ve benzeri konularla ilgili geri bildirimleri Google My Business üzerinden takip ettiğinizi ve yönettiğinizi düşünün. Oldukça fazla sayıda şubeyi hem hızlı hem de etkili bir biçimde nasıl kontrol edebilirsiniz? Ayrıca tüm bunlarla birlikte müşterileriniz brand name aramaları yaptıklarında onların karşısına çıkan Business Sidebar alanındaki tüm şubeleriniz için aynı postun görüntülenmesini isterseniz? İşte tam bu noktada API kullanmanın avantajları karşımıza çıkar. Sunulmuş olan API aracılığı ile her şube için ayrı ayrı yapılması gereken bu işlemleri Google My Business API ile bir seferde ve birkaç tık ile kolaylıkla halledebilmek mümkündür.
AdWords Uygulama Programlama Arayüzü (API) örnek olarak gösterilebilir. Adwords API üzerinden ihtiyaca uygun olarak hazırlanan uygulamalar otomatik olarak anahtar kelimeler, reklam metinleri, açılış sayfaları ve tüm bunlarla birlikte özel raporlar oluşturabilir.
Son olarak da Mixture gibi blog, e-ticaret siteleri ve pazaryerleri arasındaki ürün ile bilgi aktarımı sağlayan uygulamaları da örnekler arasında gösterebiliriz.
API Kullanımları Hakkında
Farklı dilde, farklı platformlar üzerinde çalışan uygulamaların her birinin birbirleriyle haberleşmesi adına ilk olarak SOAP API servisleri kullanılmaktaydı. SOAP servisler HTTP, SMTP protokolleri üzerinden almış oldukları istekleri genellikle XML formatında olarak dönüş yapar. Bugün artık kullanımı azalmış olsa bile bunu kullanmayı tercih eden firmalar hâlâ mevcuttur. Günümüzde ise yaygın olarak REST API (Representational State Transfer) olarak da bildiğimiz mimari bir yaklaşım tercih edilmektedir. Sadece HTTP protokolü üzerinden cevap alır. Genellikle de JSON formatı halinde dönüş sağlar. İsteğe göre XML de dönüş sağlayabilir.