Web sitelerini tasarlamak için kullanılan işaretleme diline “HTML” deniyor. Yani bugün iyi ve etkili bir web sitesi için çok iyi webce bilmek gerekiyor. Açılımı “Hyper Text Markup Language” olan HTML’i kullanarak bir web sitesi hazırlayabilmenin yanı sıra bu web sitesini özellikli hale de getirebilirsiniz. İşte HTML hakkında her şey!

İnternet hayatımızın önemli parçası, hatta artık en önemli parçası. O olmadan neredeyse hiçbir süreç ilerlemiyor. İyi ve etkili web siteleri tasarlayanlar bu dünyanın içinde daha da öne çıkıyor. Bu da webceyi iyi konuşmayı herkes için elzem hale getiriyor. Yani internet dili olarak tanımlayabileceğimiz “HTML”i, bir başka tanımla webin işaret dilini iyi biliyorsanız ve bilmenin yanında aynı zamanda akıcı şekilde konuşabiliyorsanız başarıyı da garanti altına almış oluyorsunuz. Google Chrome, Mozilla Firefox, İnternet Explorer, Safari vb. internet tarayıcıları ile aranızdaki iletişim için kullanılan dile HTML deniyor. Web sitelerini tasarlamak için kullanılan en temel dil olan HTML ile web sitesini oluşturmanın yanında siteye yazı, görsel ve video da ekleyebiliyorsunuz. Üstelik HTML dili kullanarak web sitesi oluşturmak için bilgisayarınıza herhangi bir program yüklemeniz de gerekmiyor. Microsoft Office Word, Not Defteri, Wordpad gibi basit metin editörü programları bu dili kullanabilmek için yeterli oluyor. Etkili ve başarılı bir web sitesi oluşturmanız için Pomelo Soft’un en iyi hizmeti sunduğunu da buradan hatırlatalım.

HTML Ne İşe Yarıyor ?

Her türlü içeriğin web sayfasına yerleştirilmesini sağlayan HTML, sayfaların web tarayıcısında düzgün bir şekilde görülmesini de sağlıyor. Aynı zamanda arama motorlarına web sayfası hakkında bilgi verilmesini de sağlıyor. Bildiğiniz gibi bugün arama motorlarıyla uyumlu içerik üretmek, yani SEO yapmak web sayfalarının ilk sıralara yerleşmesi için oldukça önemli. Bu noktada da HTML’in etkin bir rolü olduğunu söyleyebiliriz. "HTML ile başka neler yapılabiliyor?”  derseniz, şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • HTML ile görsel, yazı ve video gibi içeriklerin web sayfasına konumlandırılması sağlanıyor.
  • Oluşturulan içeriklerin en doğru şekilde internet sitelerinde görüntülenmesi sağlanıyor.
  • Arama motorlarına web siteleri hakkında bilgi veriyor.

HTML Yazarken Nelere Dikkat Gerekiyor?

HTML yazarken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Aksi halde web siteleri istenilen gibi olmayabiliyor.

  1. ,, şeklinde () büyüktür ifadesi ile yazılan birime "tag" deniyor.
  • Açılan etiketler kapatılmalıdır, bunun için de " / " işaretini kullanmalısınız. (Örneğin, h1 etiketini kapatırken /h1 şeklinde yazmalısınız.)
  • HTML kodlarını yazarken Türkçe karakter kullanmamalısınız. Etiketleri yazarken genellikle küçük harf tercih edildiğini belirtelim ancak büyük harf kullanılması da hata değildir.

HTML Etiketleri Ne Anlama Geliyor?

HTML dilini kullanarak içerik hazırlarken etiketlerin de ne anlama geldiğini bilmek gerekiyor. Bu sayede daha başarılı içerikler oluşturmak da mümkün olabiliyor.

Html: Sayfanın başında açılan ve en sonunda da kapatılan bu etiket, tüm etiketleri sarıyor.

Head: Hazırlanan web sitesinin içeriğinin ne olduğunu tanımlayan etiket. Aslında bir anlamda web sitesinin başlığını da koyduğunuz etiket diyebiliriz. Bu alanda yer alan kodların sitede görünmediğini hatırlatalım.

Body: Tüm sitenin görüntülendiği ve siteye giren herkesin görebildiği alan. Kullanılan etiketlerin büyük kısmı body alanı üzerinde yer bulunuyor. Gördüğünüz gibi etiket isimleri de aslında ne oldukları hakkında ortalama bir fikir veriyor.

Başlık etiketi: Başlıktaki h, İngilizce heading’den geliyor. h1, h2, h3, h4, h5, h6 olarak 6 farklı başlık boyutu bulunuyor. En büyük başlık ise h1 başlığı.

Kalınlık etiketi: Yazıları kalın yapmak için kullanılan başlık etkiketi <b>’dir. İngilizcede “bold” kalın demek olduğundan kelimenin baş harfi kullanılıyor.

İtalik Etiketi: Yan yazım için kullanılan etiketin simgesi de yine <i>. İngilizce “italic” kelimesinin baş harfi kullanılıyor. Vurgu yapılmak istenen yerlerde genellikle bu etiket tercih ediliyor.

Altını Çiz Etiketi: Kodlama yaparken altını çizmek ve bu şekilde vurgulamak istediğiniz noktalar olursa <u> etiketini kullanmalısınız. Bu da yine İngilizce “underline” kelimesinden geliyor.

Paragraf Etiketi: Uzun yazıları okunur kılmak adına metni paragrafla bölmek için kullanılan etikettir.

Herkes HTML Kodu Yazabilir Mi?

HTML kodu yazabilmek için bu dili bilmek gerekiyor elbette ancak teknoloji öyle gelişti ki bu kodlamaları kullanmaya yarayan editör sistemlerle artık işaretlemeler yapmak mümkün oluyor. İsteyen herkes birkaç hafta içerisinde işaretleme yapabilir hale de gelebiliyor. Yine de HTML kodlarını doğru ve etkili şekilde kullanmak için profesyonel bir destek almak önemli.

Özellikle internet üzerinden ticaret yapıyorsanız rakiplerinizden sıyrılmak için web dilini çok iyi ve doğru bir şekilde kullanmanız gerektiğini unutmayın. Bunun için de HTML konusunda size en iyi hizmeti verecek olan Pomelo Soft’dan destek alabilirsiniz.

HTML işaretlemesi yapıldığı zaman, web sitesinin sorun çıkarmadan ve aktif bir şekilde çalışmaya devam etmesi için site içi ve site dışı bağlantılarına da dikkat etmek gerekiyor. Site içi bağlantı, web sitesinin tüm sayfalarının birbiri ile iletişim içerisinde olmasını sağlarken site dışı bağlantı ise özellikle sitenin sosyal medya mecralarıyla bağlantı kurmasını sağlıyor. Web sitenizin kısa süre içerisinde daha fazla kullanıcının karşısına çıkmasını istiyorsanız site dışı bağlantı kurulması gerektiğini de unutmamalısınız.

  • Veri Tabanı Nedir? Veri Tabanı Nedir?
  • WordPress Nedir? WordPress Nedir?