Son zamanlarda sosyal medya uzmanları tarafından yapılan yeni bir iş kolu olarak karşımıza sosyal medya uzmanlığı çıkıyor. Rağbetin artmasıyla gittikçe popüler olan sosyal medya uzmanlığı nedir? Sosyal medya uzmanları ne iş yaparlar? Bu yazımızda bunu inceleyeceğiz.

Sosyal medya uzmanı unvanı belli bir donanım ve tecrübeye sahip olan, belirli argümanlarla markalara fayda sağlayan kişilere verilir. Dijital dünyada markaların kendilerini potansiyel müşteriye sunmaları ve rakip firmalarla rekabet edebilmeleri için dinamik olmaları gerekir. Bu noktada sosyal medya uzmanları devreye girer. Sosyal medya uzmanları; isim bilinirliğini artırmak, pazarlama imkânlarını iyileştirmek ve çoğaltmak için stratejiler belirlerler. Belirlenen stratejiler doğrultusunda marka konumlandırılır ve konumun korunması için çaba sarf edilir.

Bu kavramın meslek olarak görülmesi 2000’li yıllara kadar uzanıyor. En başlarda bireysel web siteleri çok kişi tarafından takipte olunan kimseler sosyal medya uzmanı sayılıyordu. Hayran kitlelerine sahip olan bu kimseler reklamdan haberleşmeye dek dijital dünyanın çeşitli işlevlerini kullanıyorlardı. Dijital ajansların bu potansiyeli fark etmesiyle kendileri için yapabildikleri bu reklamın markalar için de yapılması fikri doğdu. Başlarda bünyelerindeki kişilere kampanya yapmayı öğrettiler. Sonrasında bu stratejilerin satış grafiklerindeki olumlu değişimi azımsanamayacak ölçüde büyüdüğünde nitelikli uzman ihtiyacı doğdu.

Sosyal Medya Uzmanı Ne İş Yapar?

Bu uzmanlığı tek bir iş ile sınırlamak doğru değildir çünkü sosyal medya uzmanlığı yaratıcılık ve strateji doğrultusunda pek çok işi içerebilir. Temsil ettikleri kişilerin ya da firmaların sosyal medya platformlarındaki stratejilerini oluştururlar ve en etkili biçimde kullanırlar.

Başarılı bir gözlemci olmak ve kreatif içerikler üretmeleri gerekir. Hesaplarını yönettikleri kişi veya kurumların hangi mecralarda olması gerektiğini, hedef kitle gözlemini, hangi mecradaki hareketlerin hangi getirileri sunacağını analiz ederler.  Adeta birer kriz yöneticisidirler. Gelen müşteri şikayetlerini ya da eleştirilerini uygun bir dille, hızlıca yanıtlamaları beklenir.

Her gün düzenli olarak özgün metinler, resimler, videolar gibi çevrimiçi içerikler oluşturmaları gerekir.

Araştırma ve kıyaslama analizleriyle strateji oluştururlar.

Şirket ve toplulukların politikalarına uygun sosyal medya profilleri oluştururlar. Bu hesaplar için gereken revizyonu sağlarlar.

Sosyal medyaya ait pazarlama planı ve editoryal bir takvim oluşturup bunu uygularlar.

Sosyal medya hesaplarının trafiği ile demografisine dair analiz raporlarını incelerler.

Özel kampanya kurguları geliştirirler.

Sosyal medyaya dair trendlere hakim olurlar ve bu trendlere uygun reklam oluştururlar.

Nasıl Sosyal Medya Uzmanı Olunur?

Gerek vakıf üniversiteleri gerek özel kurslar tarafından verilen eğitimlerle sosyal medya uzmanlığı eğitimi olmak oldukça kolay. Sosyal medya uzmanlığı bölümü yok fakat pazarlama, işletme, reklamcılık, halkla ilişkiler gibi bölümlerin mezunları bu alana hakim olabilirler. Bunlarla birlikte bazı devlet üniversitelerinde yeni açılan “Yeni Medya” bölümleri de sosyal medya uzmanları yetiştiriyor. Alınacak lisans diploması ya da kurs sertifikasıyla sosyal medya uzmanlığına giriş yaptıktan sonraki en önemli husus sürekli gelişimdir. Her geçen gün değişen trendlere yetişebilmek için sürekli takipte olmak gerekir. Tecrübe ve birikimle desteklenen eğitimler sonucunda herkes sosyal medya uzmanı olabilir. Özellikle aranan bir resmi eğitim kriteri yoktur. Bazen firmalar tarafından adayların yazılım ile grafik tasarımına da hakim olması beklenir.

Sosyal Medya Uzmanları Hangi Sosyal Medya Araçlarını Kullanırlar?

Cevap herkesin bildiği sosyal medya platformlarıdır.

Türkiye’yi baz aldığımızda ülkemizin internet kullanım alışkanlıklarına göre sıralanan platformlar şu şekildedir:

Facebook

Twitter

Google

Instagram

LinkedIn

Youtube

Foursquare

Pinterest

Slideshare

FriendFeed

İşverenler Sosyal Medya Uzmanlarından Ne Bekliyor?

Her firma kuşkusuz marka bilinirliğini artırmasını beklediği kişiden yaratıcı olmasını bekler. Bununla birlikte sözlü ve yazılı iletişim becerilerinde yetkinlik, iş planlaması yeteneği, ekip çalışmasına yatkınlık ve son teslim tarihi kriterine uygun çalışabilmesi işverenlerin sosyal medya uzmanında aradıkları diğer niteliklerdir.

  • Yazılım Türleri Nelerdir? Nerelerde Kullanılır? Yazılım Türleri Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?
  • Şirketler İçin Sosyal Medya Yönetiminin Gerekliliği Şirketler İçin Sosyal Medya Yönetiminin Gerekliliği